Consilierii locali faţă în faţă cu bugetul pe 2013

• publicat la: 2 aprilie 2013
Consilierii locali faţă în faţă cu bugetul pe 2013

Aleşii locali sunt convocati pentru o nouă şedinţă joi,4 aprilie de la ora 12,00,in sala mică de şedinţe a Primăriei Carei.

10 proiecte de hotărâri se află pe odinea de zi a consilierilor,majoritatea fiind legate de aprobări de bugete de venituri si cheltuieli pe 2013 la institutiile  locale. Se va  discuta si despre studiul de fezabilitate privind „Amenajare Zona Verde cu irigatie din zona Monument din municipiul Carei”,lucrare propusă a se realiza din fonduri locale in valoare de 63.041,60 lei.

Lucrările din zona Monumentul  Ostasului  Român, din fonduri ale Ministerului de Mediu şi locale, au făcut obiectul interventiei consilierului Ilie Ciută din sedinta de săptămâna  trecută, când a sesizat plenul şedintei despre  faptul că lucrările efectuate la aleile din spate nu sunt conforme cu proiectul aprobat.

Am fost să mă  uit la modul de executie al lucrărilor de firma responsabilă cu acestea. Deşi in proiect  e prevăzută  realizarea unei  fundatii si apoi amplasarea plăcilor de pavaj,am constat că nu există acea fundatie. Deasemenea,culorile alese nu corespund  celor din proiect. Vă rog să luaţi măsuri pentru refacerea acestei lucrări  conform proiectului aprobat’  a afirmat consilierul Ciută la sedinta din 28 martie 2013.

Ordinea de zi

  1. Proiect de hotărâre privind aprobarea execuţiei bugetelor de venituri şi cheltuieli la data de 31 decembrie 2012
  2. Proiect de hotărâre privin aprobarea studiului de fezabilitate pentru,,AMENAJARE ZONA  VERDE CU IRIGAŢIE , STR.25 OCTOMBRIE, ZONA MONUMENT, DIN MUNICIPIUL CAREI,,
  3. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2013
  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli al creditelor interne pe anul 2013
  5. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 la instituţiile de învăţământ finanţate din venituri proprii
  6. Proiect de hotărâre privind aprobarea repartizării sumei defalcate din taxe pe valoare adăugată pentru cheltuieli descentralizate la finanţarea cheltuielilor de personal la învăţământ pe anul 2013
  7. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al Spitalului Municipal Carei
  8. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al Centrului Cultural al municipiului Carei
  9. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2013 al Administraţiei Pieţii Carei
  10. Proiect de hotărâre privind aprobarea subvenţionării întroducerii unui modul al încălzirii centrale pe gaz în Secţia de Pompieri Carei
  11. Diverse

 

redactia

 

comentarii

de ciganytarsulat la 2 aprilie 2013 - 15:27

sa aiba puradeii ce minca
da noi mai si furam tilharim ca ne apara
primaria ….
da sa ne plateasca si apa si curentu si gazul
ca avem dreptul
asai jenouke
lakzi-lajcsi : a ciganyokat vedeni kel….
nem szabad bantani oket….
hagy lopjanak hagy usek le az elensegunket..

de atvocatadecarei la 3 aprilie 2013 - 07:17

noi fiind puter separat
facem ce vrem ca doar
legea facut de noi este doar pentru BOI !

de geo la 3 aprilie 2013 - 08:35

primaru sa C…..in toate cartierele si a lasat mizerie peste tot au inceput sa puna pavaje pe jumatate molozurile nu sant duse cand ploua apa duce toate mizeriile in canale si peste putin timp vor sparge tot orasu ca se vor infunda canalele

de geo la 3 aprilie 2013 - 08:38

se lucreaza foarte incet ….multi trag chiulu se asteapta sa treaca 8 ore si sa vina ziua urmatoare….astia sat angajati lui kovacs de la primarie drumurile sant pline de gropi..da bine ca strada caplenilor e asfaltata…restu

de Horia Mărieș la 3 aprilie 2013 - 22:39

Citesc pe net că la ședința Consiliului Local de săptămâna trecută, după cooptarea d-lui Roman Adrian în C.L., urmare demisiei d-lui Visnyai Csaba, s-a procedat și la reconfigurarea comisiilor de specialitate.

Comisii de câte 5 membri, câte 3 de la UDMR si câte 2 de la USL. Peste tot în comisii majoritatea aparține UDMR.

Consiliul Local este compus din 19 membri, 11 de la UDMR și 8 de la USL. Idem, majoritate UDMR.

Concis, ca să ascult de sugestia lui @Mihai la 1 April 2013 – 15:46.

USL n-are nici un fel de posibilitate practică să decidă (prin vot) asupra nici unei probleme, nici în comisiile de specialitate, nici in plenul C.L.

Și atunci, asta fiind realitatea, chiar dacă ne place sau nu, îi rog respectuos pe toți prietenii mei careieni, indiferent de etnie, să nu mai comenteze niciodată (cel puțin până la alegerile locale ce vor avea loc în 2016) despre împărțirea responsabilităților între UDMR și USL cu privire la cele bune sau cele rele care se întâmplă în municipiul Carei.

Este cât se poate de evident faptul că întreaga responsabilitate asupra tuturor măsurilor, bune sau rele care se iau, care se decid în cadrul Primăriei Carei, revine azi în exclusivitate UDMR-ului local, în frunte cu liderul UDMR-ului local, primarul Kovacs Jeno.

UDMR-ul trebuie să-și asume clar această responsabilitate, rezultată din voința suverană, democratică și indiscutabilă a electoratului careian, așa cum a fost ea exprimată în iunie 2012. Electoratul a votat exact așa cum este el. De gustibus non disputandum.

Iar în 2016 va urma -inevitabil- și decontul pe care UDMR-ul va trebui să-l prezinbte în fața electoratului.

Responsabilitatea UDMR-ului local trebuie înțeleasă în tot ce privește investițiile, accesarea fondurile europene, gestionarea datoriilor împovărătoare contractate pe la bănci urmare proiectelor grandomane ce se promovează (vezi Sarvas Fogado), tăierea copacilor și a trandafirilor, mizeria cruntă în care trăiesc printre gunoaiele fetide locuitorii de la Dogter si de pe str. Bălților, craterele din carosabil, organizarea licitațiilor, atribuirea cu adresant dinainte cunoscut a contractelor de anteprenoriat, incasarea de către edili a ciubucurilor aferente licitațiilor bine direcționate, afacerile mascate, făcute în umbra asociației non-profit, umanitară si de binefacere dar doar în profitul baștanilor locali numită EQUUS, sau a celeilalte asociații numită „culturală” Nagyk. & Vid. (vezi și ciubucăreala transfrontalieră nesimțită numită „Traseul legendelor sătmărene”)… etc., – și foarte, foarte multe alte … „etc.”

Elég tisztában vanak most a dolgok? Igen? Na akor bisztosan minden rendben van, és én köszönöm önoknek nagyon szépen.

In rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de Horia Mărieș la 4 aprilie 2013 - 04:18

Azi la prânz începe ziua de votat bugetele, pe bandă rulantă, la Consiliul Local al Primăriei Municipiul Carei.

Ce s-o fi discutând acolo azi, vă rog să nu mă întrebați – că n-am de unde să citesc. Nu-mi fac însă de loc probleme, o să se voteze toate bugetele, și probabil că în cel mai rău cu scorul de 11:8, dar eu cred că – din plictiseală – unele o să se voteze în unanimitate.

Tot ce ține de (proiecte de) bugete este acoperit de secretomanie pe la Primăria din Carei, bugetul local pe 2013 este un secret (poate de Stat) foarte bine păzit, ba chiar de nepătruns.

Pe deja celebrul în toată lumea, înscris și în Cartea Recordurilor Guinness site al Primăriei Carei, tronează și acum Proiectul Bugetului Local de Venituri si Cheltuieli pe anul 2010.

De atunci n-a mai fost vorba probabil de nici un fel de buget local pe la Carei. Iar hotărârile C.L. referitoare la bugetul local care se publică pe site sunt lipsite de anexe, deci tot nu înțelegi nimic din ele. Practic, aceste hotărâri sunt publicate absolut degeaba.

De exemplu, din H O T Ă R Â R E A Nr. 22/2012 (3 februarie 2012) privind aprobarea bugetului local de venituri şi cheltuieli pe anul 2012, cei interesați au putut afla doar că: „Art. 1. Se aprobă bugetul local de venituri şi cheltuieli pe anul 2012, conform anexelor nr. 1, 2 şi 3 care fac parte integrantă din prezenta hotărâre.” SEMNEAzĂ PREŞEDINTE DE ŞEDINŢĂ Poosz Szabolcs, CONTRASEMNEAZĂ SECRETAR jr. Sróth Clara.

Anexele nr. 1, 2 şi 3 ale H.C.L. nr. 22/2012 NU s-au postat pe site fiindcă primarul Kovács Jenö consideră, poate pe bună dreptate și așa cum de altfel a și declarat recent într-un interviu televizat, că locuitorii Careiului sunt niște înapoiați și niște proști, și că degeaba s-ar publica anexele, fiindcă lumea tot n-ar înțelege mai nimic din ele.

Așa o fi cum zice primașul, că el prea le știe mult prea bine pe toate. El este un intelectual.

Rugăm totuși cu această ocazie pe distinsa doamnă secretar jr. Sroth Clara să dispună de această dată, publicarea pe site-ul primăriei a întregului document ce se va naște fără forceps azi, inclusiv a anexelor legate de bugetul local, atâtea cât vor fi ele.

Așa este cinstit. Nu-i de loc cinstit să arunci doar praf în ochii oamenilor publicând singurul articol din Hotărâre, dar fără anexele însoțitoare. Și în plus, este și îndatorirea dânsei de serviciu, stabilită clar prin lege.

În rest, să auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de Horia Mărieș la 4 aprilie 2013 - 04:50

Tot ceva în legătură cu mirobolantul site al Primăriei Carei și cu activitatea C.L.

In ultimul timp s-au votat diverse împrumuturi.

Menționăm aici, exemplificativ, H O T Ă R Â R E A Nr. 88/2012 privind aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 9.000.000 lei în vederea finalizării unor proiecte europene; H O T Ă R Â R E A Nr.124/2012 privind modificarea H.C.L. nr. 88/2012 – aprobarea contractării unei finanţări rambursabile interne în valoare de 9.000.000 lei în vederea finalizării unor proiecte europene; HOTĂRÂREA nr. 9/2013 privind aprobarea contractării unui împrumut în valoare de maximum 2.237.026 lei, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 3/2013 privind reglementarea unor măsuri pentru reducerea unor arierate din economie, alte măsuri financiare, precum şi modificarea unor acte normative.

In aceste hotărâri scrie foarte clar:

„Art. 4. – (1) Pe întreaga durată a serviciului datoriei publice locale, ordonatorul principal de credite are obligaţia să publice pe pagina de internet a Municipiului Carei următoarele date:

a) hotărârea comisiei de autorizare a împrumuturilor locale, precum şi orice modificări şi/sau completări ale acesteia;
b) valoarea finanţării rambursabile contractate/garantate în valuta de contract;
c) gradul de îndatorare a Municipiului Carei;
d) durata serviciului datoriei publice locale, cu precizarea perioadei de graţie şi a perioadei de rambursare a finanţării rambursabile;
e) dobânzile, comisioanele şi orice alte costuri aferente fiecărei finanţări rambursabile;
f) plăţile efectuate din fiecare finanţare rambursabilă.

(2) Datele prevăzute la alin. (1) se actualizează în prima decadă a fiecărui trimestru pentru trimestrul expirat, sub sancţiunile prevăzute de lege.

Rugăm pe acestă cale pe distinsa doamnă secretar jr. Sroth Clara să ne precizeze pe care pagină de internet a Municipiului Carei s-au publicat „actualizările din prima decadă a fiecărui trimestru pentru trimestrul expirat, sub sancţiunile prevăzute de lege”, nu de alta dar pe site-ul Primăriei Carei pe care-l putem vizualiza noi figurează doar datele (de exemplu gradul de îndatorare) din data de 30.06.2012.

Ori azi suntem totusi în data de 4 aprilie 2013, și ar fi trebuit să apară actualizări în ]n data de 10 septembrie 2012 și data de 10 ianuarie 2013, următorul termen pentru actualizări fiind 10 aprilie 2013. Prin noțiunea de trimestru se înțeleg în general 3 (trei) luni.

De asemenea, fiindcă distinsa doamnă secretar jr. Sroth Clara este de profesie jurist, o rugăm frumos să ne lămurească cum trebuie să înțelegem sintagma: „sub sancţiunile prevăzute de lege.” Care lege, care sancțiuni, cine le dă (sancțiunile), cine le plătește (sancțiunile)?

În rest, să auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de Horia Mărieș la 4 aprilie 2013 - 16:39

Vă rog frumos, nu-i mai supărați altă dată domnilor consilieri pe unii, protestând și discutând în ședință C.L. despre tăierea copacilor, că ei săracii, ăia „alții”, fiind niște tipi foarte sensibili, nu suportă de fel acest subiect, ba au chiar simptome de greață doar atunci când aud despre acesta.

În consecință, consilierii supersensibili la rânză, cum ar fi Ciucoș, Oneț, Keiser și primarul Kovács o să vă lase baltă, o să vă lase să vorbiți singuri și o să părăsească cu fruntea sus ședința. Sau au făcut-o cumva deja și azi? Nu știu.

de Horia Mărieș la 4 aprilie 2013 - 17:42

Dr. Karacsonyi Karoly, căruia eu unul îi acord întreaga mea încredere fiindcă este un excelent specialist, a adus recent clarificări privind tăierile ce au avut loc în Parcul Dendrologic.

Am înțeles că dânsul a inventariat și a etichetat în Parc anul trecut 1409 copaci de diverse soiuri, din care s-au marcat spre tăiere și s-au și tăiat 89 de bucăți, în marea lor majoritate putrezi sau bolnavi, dar și unii sănătoși însă fără valoare (plopi canadieni și salcâmi).

Dacă totul s-a desfășurat așa cum a hotărât Dr. Karacsonyi, și nu s-au făcut abuzuri, în sensul că salariații primăriei n-au tăiat arborii după cum i-a dus pe ei mintea, cred că n-ar mai fi multe de discutat, fiindcă întreaga logică a tăierilor și plantărilor prezentată de Dr. Karacsonyi are sens.

Mare păcat însă că toată acestă gândire n-a fost adusă la cunoștiința publicului careian, fiindcă s-ar fi putut evita multe din pasionatele discuții pro și contra ce au avut loc și mai au loc și acum pe această temă.

Am mai reținut un lucru de la Dr. Karacsonyi. Faptul că în 1827, atunci când Careiul avea 11.200 de locuitori, plămânul verde al orașului era asigurat de peste 20 hectare de pădure, iar azi, când Careiul are puțin peste 20.000, plămânul verde al Careiului are o suprafața mai mică de un hectar.

Din aceste ultime afirmații, eu, ca nespecialist, pot trage doar o singură concluzie: de aici încolo, în Carei va trebui să se țină seama neapărat de proverbul croitorilor: „Măsoară de două ori și taie odată”. Este vorba de tăiatul copacilor.

Și asta apropo de plămânul verde (mult micșorat) al orașului Carei.

În rest, să auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de Horia Mărieș la 4 aprilie 2013 - 20:06

Doar o vorbă să-ți mai spun, și promit că apoi – gata.
Să mai scrie/comenteze și alții.

Kovacs Jenö băsădește într-un ziar apărut azi:

„După ce punerea în operă a proiectului referitor la împădurirea pășunii comunale a fost impiedicat anul trecut de ianculeșteni, noua lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în România, le-ar putea aduce chiar si astfel de surpriză ianculeștenilor, încât pășunea respectivă să ajungă de la Stat în proprietatea foștilor proprietari care au formulat cereri de revendicare în natură, în care caz ianculeștenii nu vor mai avea nici pășune și nici pădure.”

Individul care este acum și primarul lor, adică numitul Kovács Jenö îi amenință într-un mod absolut abject și josnic pe ianculeșteni, cu prevederile unei legi care încă nu este în vigoare. De unde atâta ură la primașul Jeno la adresa concetățenilor săi? Nu-i plac de loc moții de câmpie?

În plus, legea respectivă este invocată mincinos și tendențios de către primar, fiindcă cei care au făcut cereri de restituire a imobilelor în natură, n-au nici un drept la pășunea sau la pădurea comunală ianculeștenilor.

Așa cum foarte bine cunoaște de altfel și celălalt individ părtaș la această amenințare josnică, scribalăul permanent tendențios și trianonist numit Boros Ernö, fiindcă el măcar a răsfoit lucrarea Monografia Plasa Carei, jud. Sălaj, 1937 apărută sub coordonarea dr. Ioan Gherman, pretorul plășii Carei, ed. 1937, unde la pagina 67 scrie negru pe alb: Colonia Ianculești posedă 222 jug. cat. pășune comunală și o pădure comunală de 50 jug.

Nu mă mai obosesc acum să fac alte aprecieri de post și de dulce la adresa fetidului cuplu Kovács-Boros.

Totuși, acelora care mai au chef și de așa ceva, le spun că le pot găsi la comentariile de la articolul „Ianculeştiul are un nou delegat sătesc”, apărut în B. de C. în data de 3 februarie 2013.

În rest, s-auzim numai de bine și să ne iubim ca frații!

de sebi la 4 aprilie 2013 - 21:40

ciganytarsulat,hagy lopjanak hagy usek le az elensegunket..

ma tu esti bolnav?
faci discriminare ba?
ai nevoie de perfuzii in cap?

de sandy la 4 aprilie 2013 - 21:45

Lucrările din zona Monument Ostasului Român,din fonduri ale Ministerului de Mediu şi locale, au făcut obiectul interventiei consilierului Ilie Ciută din sedinta de săptămâna trecută,când a sesizat plenul şedintei despre faptul că lucrările efectuate la aleile din spate nu sunt conforme cu proiectul aprobat.

un om ca niciunul, ave …………………….. ave impex

de marinar la 4 aprilie 2013 - 21:56

ciganu tat cigan ramane
nai cei face
a cigany csak cigany marad
pinai lume si vilag

undei Tzepes ?

de sombrero la 4 aprilie 2013 - 22:05

tzepes?
tepes
a fost, nu e momentul, mobicrasna nu mai e deci si posibilitatea de a fabrica tepe la nr. mare nu mai exista.
dracula, haaaaaaaaaaaaaaasssssssssssssssss

Lasati un comentariu