Controale la produsele pascale

• publicat la: 27 aprilie 2013
Controale la produsele pascale

In perioada 15.04. – 24.04.2013, s-a desfăşurat  actiunea tematică de control privind modul de respectare a prevederilor legale, conformitatea, şi modul de etichetare, prezentare publicitate şi comercializare produselor alimentare specifice sărbătorilor pascale (carne preambalată, ouă, vopsea de ouă, ciocolată şi produse din cacao, tablete şi figurine pe bază de cacao şi grasimi vegetale, produse de patiserie (cozonac, pască, chec, fursecuri …),  vin.

In urma controlului  s-a verificat o cantitate  totala  de 1374.50 kg de produse alimentare    atât în reţeaua de  comercializare  cât si in cea de  distribuţie la 26 de operatori economici  atât din  mediul urban cât şi din mediul rural de pe raza jud Satu Mare  .

 

La carnea  preambalată şi produse din carne existente la comercializare au fost constatate mai multe tipuri de deficienţe.

Trei operatori economici  din  Satu Mare prezentau la comercializare  pulpa de pui afumata fara a fii  mentionat faptul ca produsul este vidat si fiert sau  sunca expusa la vanzare  la care era tăiată eticheta cu elementele de informare.Deasemenea, oase  si costite afumate fara elemente de identificare si caracterizare .

Doi operatori economici aveau expusa la comercializare carne refrigerata fara mentionarea datei limite de consum. Au fost oprite temporar de la comercializare  22.8 kg de carne si preparate din carne  in valoare de 381 lei  .

Doi  operatori economici   prezentau la comercializare produse de provenienta Ungaria fara informare in limba romana si fara afisarea in mod vizibil a preturilor.

Un operator economic din loc  Batarci avea expuse la comercializare preparate din carne-mezeluri cu data durabilittii minimale depasite din 04.04.2013 cu 12 zile. S-a oprit definitiv de la comercializare  cantit de 3 kg in valoare de 50 lei

 Un operator economic din Carei  la vitrina cu mezeluri feliate si preparate din carne  nu era mentionata data durabilitatii minimale.Acestea erau ambalate in atmosfera protectoare dar erau  scoase din ambalajul original in vederea expunerii la comercializare. Pe ambalajul se mentioneaza “ A se consuma in termen de 3 zile de la devidarea pungii”.A fost  oprita definitiv de la comercializare cantitatea de 2.3 kg  in valoare de 32 lei .            

La ouă de consum s-a constatat  lipsa afisare preturi la 4 operatori economici .S-a oprit temporar cantit de 2.4 kg in valoare de 48 lei

La vopsea de ouă,  4 operatori economici din Satu Mare  nu aveau pe ambalaj  lista ingredientelor  sau aceasta era  marcata pe lipitura fiind greu de identificat sau era scris cu caractere foarte mici  informatiile privind  modul  de utilizare  .A fost oprita definitiv de la comercializare cantitatea de 2 kg  vopsea de oua  in valoare de 100 lei  si temporar  cantitatea de 0.47 kg in valoare de 52 lei.

La produse de patiserie (cozonac, pască etc.) ,doi  operatori economici  din  Satu Mare nu aveau preturile afisate in mod vizibil  la melcisori si cozonaci sau  prezentau deficiente de etichetare nefiind mentionat tipul de faina folosit. Au fost oprite temporar de la comercializare  30 de kg  in valoare de 250 lei.

  3 operatori economici din Satu Mare si  cate  unul din  Drăguseni si  Căpleni aveau la  comercializare oua de ciocolata sau figurine cu specific pentru Sărbatorile Pascale fără traducere in limba română sau cu traducere incompleta si incorecta .

A fost oprita temporar de la comercializare  cantitatea de 17.2 kg  in valoare de 1110 lei.

Doi operatori economici din Negresti Oas  nu aveau mentionata concentratia alcoolica a vinurilor vrac prezentate in vederea comercializarii.

Un operator economic  din Satu Mare nu aveau traduceri la vinurile de provenienta Ungaria.

Doi operatori economici  din  Maramures-punct Satu Mare distribuiau produsul Vinul de Masa “ Crama Veseliei”alb demisec si rosu demisec la flacon de 2l, produs  si imbuteliat i care prezinta deficiente de etichetare- Termenul de valabilitate 180 de zile de la data imbutelierii inscrisa pe ambalaj  nu era ce real

Un operator economic din  Satu Mare prezenta in fluturasul promotional pentru comercializare vin cu  denumirea La Doi Pasi perioada promotiei dar exista neconcordante de la prevederile legale fiind mentionat si “in limita stocului disponibil”,, iar pretul vechi nu era barat.

Un operator economic din Satu Mare  nu avea afisat preturile la nici un sortiment de vin

Au fost oprite temporar de la comercializare  cant de 963 kg /1022 litri in valoare de 8943 lei

Au  fost aplicate  sanctiuni contraventionale cu amenda in valoare de  86.000    lei si 11 avertismente  fiind  oprita temporar de la comercializare  o cantitate totala de produse alimentare  de 1035,87 kg   in valoare de 10784 lei si  definitiv o cantitate de  7,3kg/ 182 lei.

comunicat

 

Lasati un comentariu