Cu peştele la control

• publicat la: 24 aprilie 2013
Cu peştele la control

 

În perioada 15.04 – 19.04.2013,  pe raza judetului Satu Mare s-a desfasurat o actiune  tematica nationala de control  privind respectarea prevederilor legale referitoare la conformitatea, modul de etichetare, prezentare, publicitate şi comercializare a peştelui şi preparatelor din peşte preambalate şi a conservelor din peşte.

Urmare a acţiunilor de control,s-au constat mai multe tipuri de deficienţe . Una dintre ele a fost nerespectarea temperaturii de depozitare indicata de producator de –18 grade Celsius la produsele congelate (file cod, pastravi, file pangracius) ,la comercializare fiind  indicata temperatura de – 24 grade Celsius .

Nu au fost respectate nici  prevederile  referitoare la informarea   consumatorilor privind etichetarea alimentelor  :

Conservele de sardine în ulei şi sos tomat, aflate la comercializare , aveau   pe eticheta continutul de sardine de 55%- 65% , în loc de 70% pentru cele în ulei şi respectiv 65% pentru cele în sos tomat. De asemenea nu se specifica pe etichetă tipul de sare (iodată).  

In lista ingredientelor de pe eticheta lipsea  menţiunea “ingrediente”, sare  iodata”,  “ulei vegetal”, iar recomandările privind temperatura de păstrare erau neclare: “A se păstra la frigider la 10 grade Celsius. A se depozita la loc uscat, la temperatura de 0-25 grade Celsius.” 

 Inspectorii au mai constatat lipsa informatiilor  cu privire la data durabilitatii minimale şi lipsa afişării  preturilor.

 In urma actiunii de verificare au fost aplicate  sancţiuni contraventionale  cu  amenzi in valoare  de 34.000 lei ,3 avertismente si  oprirea  temporară  de la comercializare a 34 kg produse in valoare de 561 lei.

redacţia

 

Lasati un comentariu