Din ciclul „Noi muncim,noi nu gândim”

• publicat la: 15 aprilie 2013
Din ciclul  „Noi muncim,noi nu gândim”

Poate unii dintre cititori își mai aduc aminte de acest slogan  sub acoperirea căruia minerii sosiți la București în 1990 plantau panseluțe cu târnăcopul în Piața Universității și nu mai aduc în discuție  atitudinea lor față de studenți. Uitat sau necunoscut, sloganul face ravagii și după mai bine de 20 de ani! Cei ce se afla azi la butoanele  Primăriei Carei l-au  ridicat la  cel mai înalt rang.

În cursul lunii noiembrie din anul 2010, Primăria Carei  a dispus scoaterea a mii de tufe de trandafiri din centrul orașului, mai exact de pe b-dul 25 Octombrie, motivația de la acea dată fiind “modernizare și reamenajare spații verzi de pe raza orașului”, după   cum am scris la    data    respectivă      ( aici).

Abia în ședința din luna martie 2011, consilierii majoritari UDMR au aprobat, la pachet, amenajările spațiilor verzi de pe porțiunea amintită și lucrări de irigații, toate în valoare de 342.750 lei, conform celor menționate la acea dată ( aici).

Am reținut atunci, intervenția primarului Kovacs: „suntem prea puţin pretenţioşi şi săraci dacă nu vrem să investim în spaţiul verde! De ce să ne speriem şi să nu îndrăznim să investim în spaţiul verde?”

Până aici toate bune și frumoase doar că nimeni nu se gândea că  “ îndrăzneala“ primarului de a investi se referă de fapt la unul și același spațiu verde.

Pe porțiunea din jurul semaforului, partea cu fântâna arteziană, trandafirii au fost scoși din noiembrie 2010,

pentru ca abia după mai bine de 1 an și jumătate, lună cu lună, să se semene iarba de gazon și apoi un rond cu salvii rosii inconjurate de margarete albe scaldate de o mare de frunze verzi.

Să nu credeți cumva că “investiția“ în acest spațiu verde a  ajuns la final. Gânditorii din primărie au omis să ia în calcul că acel spațiu este parte integrantă dintr-un proiect, probabil dialogul fiind floare rară,şi  astfel, suntem în situația de a “investi’ din nou, în alte lucrări de decopertare a aceluiași spațiu verde. Gazonul ajuns la maturitate, formează frumoase movilițe în mijlocul spațiului verde, așteptând să fie înlocuit cu o altă “investiție” bine gândită de biroul numărul1.

Altfel spus,alți bani, altă distracție, doar că tot în cârca noastră !

Nici în cartiere situația programării lucrărilor nu este cu mult diferită. Începută cu surle și trâmbițe, lucrarea de reamenajare a cartierelor de locuit MVI și MVII a ajuns să devină un adevărat coșmar pentru locuitorii din zonele respective.

Nici nu e de mirare dacă luăm în calcul faptul că prima lucrare prestată a fost asfaltarea drumurilor, în condițiile în care în proiect era prevăzută și pavarea aleilor pietonale cu dale, pentru a căror realizare e necesară prezența utilajelor grele care acum circulă pe asfaltul proaspăt  turnat în iulie-august.Probabil că proiectantul a inversat ordinea lucrărilor.

În fapt nici asfaltarea nu a fost  finalizată, situația gurilor de canal lăsate de izbeliște și reclamată constant de cetățeni la Primărie rămâne până în ziua de azi fără nici un ecou sau finalizare.

Imaginile vorbesc de la sine și nu necesită nici un comentariu în plus.Situaţia persistă din septembrie 2012.

Pe parcursul întregii ierni, dalele pentru pavaj au stat gramadă în fața blocurilor, îngreunând accesul și parcarea mașinilor.

Lucrările de pavare a aleilor pietonale, începute în toamna lui 2012, în stil heirupist după același slogan „noi muncim noi nu gândim”, necesită acum  noi intervenții pentru rezolvarea  scurgerii  apei pluviale de pe blocurile de locuit.

Veniti să vedeţi cum stăm din noiembrie incoace,ne spune una din locatarele de pe strada Ady Endre.Am fost la primărie  să  spunem dar nimeni nu face nimic.Uitati-vă cum arată aici! La fel a fost si când au tăiat copacii,nimeni nu ne bagă in seamă.Nu stim ce să mai facem si incotro să ne indreptăm,cui să spunem necazurile noastre dar deja ne-am săturat

Sunt situații în care locuitorii  s-au trezit cu pivnițele inundate, fiind necesare intervenții la proaspăt pavatele alei pietonale.

Contactat telefonic,directorul Directiei Tehnice din cadrul Primăriei Carei,ing.Dorel Oprea a impărtăşit părerea noastră în ce priveşte proiectele după care se realizează lucrările.

Adevărul este că proiectele au lacune si ne lovim de ele in fiecare zi.Pentru lucrările din cele doua cartiere ,MVI si MVII,proiectantul este Rono Aqua din Oradea iar in cazul străzii 1 Decembrie 1918 e firma Granita srl din Cluj Napoca.Săptămâna trecută am luat legătura şi cu locatarii de pe strada Octavian  Goga unde de asemenea  sunt probleme cu scurgerile pentru apa pluvială.Suntem puşi in situatia de a găsi solutii pe moment pentru scăpările proiectantului si toate pe cheltuiala noastră.Recunosc că am lipsit 6 luni,din  motive  medicale,si apoi  a trebuit să iau din mers proiectele deja acceptate.”

 SC Rono Aqua e o mai veche cunostinţă a noastră dintr-un articol din 18 octombrie 2012.

Imaginile sunt mai mult decât elocvente.

Dacă nu alegem un proiectant competent,care să întocmească proiectul pe baza informaţiilor culese la faţa locului şi a solicitării analizelor necesare,costurile sunt  mult mai mari datorită improvizatiilor de pe parcursul derulării lui.

Cum se poate ca tocmai rezolvarea scurgerii apei pluviale de pe ansamblurile de locuinţe să fie omisă din proiect? Stim că imobilele sunt în proprietate privată dar aleile pietonale sunt în imediata apropiere a acestora şi nu se pot trata ca două entităţi separate,fără nicio legătură între ele,mai ales că prin înălţarea aleilor se împiedică scurgerea apei pluviale.Cine va suporta acum toate cheltuielile legate de modificările necesare pentru a proteja blocurile de locuit de scurgerea apei la subsol?

În septembrie 2012, fără nici un anunț prealabil, drujbașii primăriei au dat iama în copacii din cartiere care au căzut secerați fără nici o urmă de speranță. Abia după  apariția valului de nemulțumiri al careienilor afectați, au fost lipite pe scările blocurilor și afișele care anunțau decimarea copacilor ce  împrospătau aerul încins din timpul verilor caniculare din ultima perioadă de timp.

Fără a mă erija în specialist, cu riscul de a fi catalogată ca gurălău de viceprimarul Keizer, care la ultima ședință de consiliu insinua că numai specialiștii au dreptul de a-și spune părerea, țin să precizez că pentru a avea umbră peste 10 ani, prima condiție e să plantezi puietul. Ori încă nimeni nu a văzut să fi fost plantat vreunul în locul copacilor tăiați masiv.Poate nu strica ca cei tăiaţi să fi rămas in picioare până la terminarea lucrărilor, dacă tot trebuiau să fie inlocuiţi.

Dacă cei doi edili sunt atât de umblați prin țări străine precum afirmă, nu se poate să nu fi văzut ritmul și modalitățile de lucru din Ungaria, ca să nu vorbim de Germania, sau SUA, sau  Austria, că de Elveția nici nu poate fi vorba.

O lucrare cu mult mai vastă, cum a fost cea în urma căreia centrul orașului Debrecen a fost reamenajat  total, fără a se renunța, însă, la  imaginea tradițională și mai ales la spațiile verzi, a fost terminată într-o singură vară. La fel a fost si la construirea centrului comercial Tesco din Debrecen. Și asta în condițiile în care au fost efectuate lucrări de înlocuire a conductelor de gaz, canalizare, etc. Toamna, până și spațiile verzi erau  bine asezonate și…au rămas în aceiași structură până în ziua de azi.

Am dat un exemplu din orașul cel mai frecventat de careieni, dar pot oferi oricând situații similare din orice  localitate din apropierea granitei sau din alte ţări.

Nu degeaba ,proiectul este piesa de rezistenţă pentru orice lucrare,ce impune munca cea mai migăloasă,cu accent pe detalii coroborate cu situaţia din teren şi aici vorbesc in calitate de specialist,inginer fiind.Tocmai pentru a evita situațiile din  Carei, când azi scoatem mii de tufe de trandafiri ca apoi acel teren să rămână gol mai mult de un an iar după însămânțarea lui cu …iarbă, după alte câteva luni, nici măcar un an, să renunțăm și la acel gazon.Şi apoi ne  plângem că nu ne ajung fondurile.

Azi,pe aleea centrala de lângă semafor,au fost amplasate niste băncuţe,pe partea dinspre şosea,ca cei asezati pe ele  să poată inhala mai bine noxele de la tevile de esapament ale aglomeratiei de motoare in functiune ce stau la Stop.

Interesează pe cineva?

.

Daniela Ciută

comentarii

de Horia Mărieș la 15 aprilie 2013 - 23:14

Da, mă interesează pe mine, cel puțin din următoarele motive:

1) Mă interesează cum și pe ce criterii au fost selectate firmele de proiectare de care se plânge directorul Direcției Tehnice din cadrul Primăriei Carei, ing. Dorel Oprea: „Adevărul este că proiectele au lacune si ne lovim de ele în fiecare zi.”

2) Orice proiect, odată întocmit de firma de proiectare se aprobă de către beneficiar. Cine și prin ce proceduri de avizare a aprobat dpdv tehnic din partea Primăriei Municipiului Carei proiectele respective? Atât proiectanții cât și cei care le-au avizat din partea beneficiarului sunt în egală măsură răspunzători de bunul sau răul mers al lucrărilor avute în vedere.

3) După aprobare, ar fi -cred eu- doar ceva de minim
bun simț ca proiectele să fie supuse într-o anumită formă dezbaterii publice. Reacțiile și eventualele propuneri ale careienilor ar trebui apoi analizate de către specialiștii Primăriei și pe baza acestui feedback „popular” ar fi trebuit aduse, dacă era cazul, corecturi proiectului. S-a făcut așa ceva? Și dacă nu, DE CE NU?

4) Cum, pe ce criterii au fost alese firmele responsabile de execuția lucrărilor? Care sunt firmele respective? Să fie nominalizate clar. Există legături directe sau indirecte între aceste firme și anumiți salariați ai Primăriei? Există suspiciuni privind eventuale conflicte de interese la anumiți salariați ai Primăriei? Mă refer la zona de interes numită spații verzi. Dacă există suspiciuni, persoanele respective trebuiesc nominalizate pentru ca să se ocupe de ele organele competente. Nu este cazul ca lucrurile să fie mușamalizate și pe mai departe, așa cum s-a făcut de multe ori până acum.

de Horia Mărieș la 16 aprilie 2013 - 00:51

Pare să fie interesantă firma asta celebră numită SC RONO AQUA SRL din Oradea. După ce citesc minunile scrise despre ea prin Bihoreanul, nici nu mă mai mir de ce a fost tocmai ea, și nu alta, aleasă de Kovács Jenö și de cei din gașca lui ca să elaboreze proiecte pentru Carei.

Cine se aseamană, se adună! Ia de te uită nițel:

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/insetat-de-apa-93472.html

de Horia Mărieș la 16 aprilie 2013 - 01:22

Oare de ce nu mă mai mir de loc de faptul că dacă proiectantul a fost SC RONO AQUA SRL din Oradea, atunci executantul uneia dintre cele mai importante lucrări antreprenoriale din Carei trebuie să fie obligatoriu SC MARCONST SRL din Marghita? Ia de te uită nițel:

http://www.ebihoreanul.ro/stiri/ultima-or-31-6/caracatita-udmr-104246.html

Mă întreb doar dacă primașul Kovacs Jenö are cumva ceva de comentat la chestia asta. Sau dânsul nici usturoi (caracatița UDMR) n-a mâncat, nici gura nu-i miroase?

Aveam obrăznicia impardonabilă să scriu într-un comentariu recent (data 14 April 2013 – 06:54, la articolul „Primăria Carei nu participă la Târgul de Turism din Satu Mare” • publicat la: 13 April 2013):

„Dacă distinsul senator Valer Marian are chiar atât de mult sânge în instalație (vorba lui Oprescu), dacă este atât de curajos, dacă este unul dintre cavalerii dreptății autohtone, și dacă dorește să fie într-adevăr credibil, i-aș sugera pe această cale, și sunt absolut sigur că va ține seama de sugestia mea, să-i solicite prefectului Eugeniu Avram să dispună efectuarea unui control la sânge și la Primăria Municipiului Carei cel puțin pentru următoarele două subiecte: organizarea licitațiilor și atribuirea contractelor de execuție a lucrărilor de investiții, plus modul în care s-a rezolvat până acum pe plan local problema soluționării cererilor de restituire a imobilelor către foștii proprietari sau către moștenitorii acestora (Legea nr. 10/2011).

Le garantez eu atât senatorului cât și prefectului că vor găsi atâtea lucruri care put extrem de urât la Primăria Municipiului Carei, încât vor fi nevoiți să-și pună masca de gaze.

Asta însă doar în cazul în care subordonații prefectului nu vor închide ochii, nu vor ascunde murdăria sub preș și nu vor mușamaliza lucrurile din nou, așa cum se făcea mereu pe vremea lui Chiorean.”

Reiau și aici respectiva obrăznicie impardonabilă cu speranța că va ajunge la urechile cui trebuie, fiindcă sunt din ce în ce mai convins că la Primăria Municipiului Carei problema atribuirii prin licitații a lucrărilor antreprenoriale pute extrem de urât, adică licitațiile par să fie mai mult decât sigur „trântite”.

de Ocean la 16 aprilie 2013 - 07:38

Sau la Primaria Carei se poate zice si asa:Aici scoala nu se cere, prost sa fii sa ai putere.”UDMR-ul la Carei nu duce lipsa nici prosti si nici de putere

de fostMunciTrumCarei la 16 aprilie 2013 - 09:23

pai asta a falimentat UNIO Careu cu Bekou
si au venit la ciolan la primarie
se stie asta in orasul gogomanilor: CAREI-KAROLY !
Asta la vista…

de demirel la 16 aprilie 2013 - 09:41

fostmuncitor(oare) si actuala sotie de vi….????
frica la tine ca se afla de cum a pus mana pe ciolan vicelu????
si de ce nu poate spune la el ce scoli a terminat si ce specialitate are?????
mare suparare are el pe cei cu scoala multa cand el nu stie nici sa citeste la prima vedere si nici de ce parte se tine creionul…..magas ez neki!
se agata de maharii de la satmar si coloratiivotantii si la ponyvas face chefurile…da tot butaember estem…si tot fara scoala ramane…numa cu aia 7 ani lucrati la mina la cluj

de avocatul la 16 aprilie 2013 - 09:53

turnator a fost de meserie…
si participa si la trageri..cu „baietii”
bautorul de whisky
cam multi turnatori a format TRUM Carei !

greseala lui Jeno ca nu l-a dat afara dupa I mandat…
acuma l-a impins pe el in fata….
cesi face omul cu mana lui e lucru „manual”

de hangya la 16 aprilie 2013 - 16:09

ce lucru e asta faci un proiect si nu te ocupi cu scurgerile pentru apa pluvială, se vor forma adevarate lacuri in fata blocurilor dupa o ploaie torentiala, ce fain va fi, totusi proiectul nu se poate modifica ? sau o teava nu se poate baga sub pavajul ala pt evacuarea apei sau e tare complicat ? si merge si ASA?

de procuroru la 16 aprilie 2013 - 17:47

Oricum excrocii Careiului:
Jakab imi,Hagen anti….
sint in spatele usilor inchise
pina cind ?

de ioan ciarnău la 16 aprilie 2013 - 17:53

Careiul a fost şi poate că mai este încă unul dintre cele mai civilizate oraşe din Ardeal. O adevărată oază de linişte, din tot vestul României, prin însăşi naturaleţea şi ţinuta sa civică. Astăzi se pare că liniştea sa, precum şi frumuseţea sa, aidoma unei grădini de vis, au fost anulate, sparte la propriu. Eu, deşi nu sunt careian, iubesc acest oraş deoarece el se suprapune adolescenţei mele. Aici am început să-mi conturez ţinuta mea intelectuală şi tot aici am cei mai mulţi prieteni, oameni de vază şi de notorietate. Tocmai de aceea nu pot să evit impulsul de a mă întreba: Ce se va alege de acest oraş, în care a început să-şi facă apariţia discordia? Vandalismele îndreptate împotriva frumuseţii şi eleganţei acestui oraş se vor termina odată? Şi cum? Dacă mai contează părerea mea, rog pe cineva responsabil, dintre edili, să-mi dea un răspuns plauzibil!!!

de Horia Mărieș la 17 aprilie 2013 - 08:27

Doar copiez, nu sunt eu autorul. Autorul este Florin Dura, GNV, miercuri, 17 aprilie 2013. Faină treabă, n-am ce zice.

„Delegatul sătesc al satului Ianculeşti, Ciprian Chiorean, însoţit de alţi fermieri, l-a acuzat pe viceprimarul
municipiului Carei, Ludovic Keizer, că ţine partea unui
cioban din localitate în ceea ce priveşte folosirea păşunii. Acesta spune că există o înţelegere ca nimeni să nu folosească păşunea până la o anumită dată, însă acest cioban îşi păşunează oile aici şi distruge păşunea. Solicitată, Poliţia a încercat să ia măsuri, însă a intervenit
viceprimarul din Carei, astfel că cercetările în cauză nu au continuat. Prefectul a promis că se va implica în rezolvarea cazului.”

de puiu la 17 aprilie 2013 - 11:32

problema e mult mai spinoasa doar ca cel mentionat nu scria daca nu era in discutie la prefectura la fel cum nu scrie nimeni de la ei despre taierile de copaci din carei si smenurile celor doi primari sau despre sedintele de consiliu municipal.
nu degeaba se varsa atatia bani de la primarie mcatre cei ce scriu la comanda.
pohta celor doi udmristi din primarie sunt pamanturile motilor ianculesteni de care isi bat joc de peste 20 de ani incoace .daca ungureste nu sa poate sa invata pe ei macaar sa le ia pamanturile asa cum au facut si cu lacu su acum …cu ajutor de mai susu de la governu.
Traiasca Duhul lui Iancu!

de ioan ciarnău la 18 aprilie 2013 - 13:02

Toţi cei ce nu semnaţi cu numele întreg, observaţiile şi criticile voastre, o faceţi degeaba, deoarece anonimele nu sunt luate în seamă!!! Ce se întâmplă? Observaţiile voastre nu sunt reale? Sau vă este frică de ceea ce spuneţi? În acest ultim caz, sunteţi laşi! Cu pseudonime, luate la plesneală, nu vă puteţi legitima, iar acuzele voastre, deşi reale, rămân fără ecou, deoarece nimeni nu vă ia în seamă.

Lasati un comentariu