Ferma de vipere: cât investeşti şi ce profit scoţi din venin

• publicat la: 30 aprilie 2013
Ferma de vipere: cât investeşti şi ce profit scoţi din venin

Afacerea cu venin de vipere se bucura de foarte multa popularitate in media din Romania, iar pe piata exista zeci de materiale de „specialitate”, care promit sa ofere castiguri ametitoare, cu investitii minime. „Este doar o iluzie hranita de escroci”, sustine insa Alexandru Lar, un fermier din Zalau, care administreaza in momentul acesta 10 ferme mari din tara.

Fermierul din Zalau precizeaza ca afacerea cu vipere este profitabila, daca sunt respectate anumite conditii. Business24 iti prezinta costurile reale si potentialul de profit al unei astfel de afaceri in Romania, dar si miturile care planeaza in jurul acestui subiect.

Investitia

Materialele de promovare de pe Internet mentioneaza ca investitia intr-o ferma de vipere variaza intre 10.000 si 20.000 de euro si include achizitii a 20-40 de vipere (la un pret de 300 euro/fiecare), amenajarea terariilor si achizitia de echipamente. O vipera produce in medie 1g-1,5g de venin pe an, deci in total, ferma ar putea produce maximum 60 de grame anual. Insa o cantitate atat de mica de venin nu va convinge niciun partener de afaceri, avertizeaza Alexandru Lar.

„In Romania, sunt o gramada de bisnitari de animale, care te conving sa cumperi 20-30 de vipere, cu promisiunea ca vei face miliarde de lei. Doar ca un contract de venin se discuta de la o capacitate de furnizare de la 250 de grame/luna in sus”, sustine crescatorul de vipere. Oamenii de afaceri din aceasta industrie pot face profit doar daca se asociaza pentru a raspunde criteriilor solicitate de companiile care cumpara venin.

Fermierul ii sfatuieste pe cei care doresc sa intre in aceasta industrie, sa porneasca de la cel putin 100 de vipere, ce presupune o investitie de circa 40.000 de euro.

Costuri

Costurile pentru intretinerea viperelor sunt reduse, ele ridicandu-se la maximum 800 de lei pe luna si se concentreaza pe cheltuielile pentru functionearea sistemului de ventilatie – viperele au nevoie de lumina si de o temperatura constanta. Hrana este asigurata de o crescatorie de soareci dezvoltata in cadrul fermei.

In plus, procedura de liofilizare, necesara pentru conservarea veninului, costa 700 de lei pentru fiecare 50 de grame de venin.

Profit

In materialele de promovare se vorbeste despre preturi de pana la 2000 de euro pentru gramul de venin. Alexandru Lar sustine, insa, ca pretul real pe care un fermier roman il poate obtine pentru un gram de venin este de maximum 700 de euro, avand in vedere lantul de intermediari din aceasta industrie…..business24

comentarii

de florin la 15 mai 2013 - 20:39

Administrez o ferma mai mica de vipere si ma intrebam daca nu mati putea ajuta cu desfacerea pentru venin.0746454507-numarul meu .

Lasati un comentariu