Măsuri pentru protejarea culturilor agricole împotriva turmelor de oi

• publicat la: 18 aprilie 2013
Măsuri pentru protejarea culturilor agricole împotriva turmelor de oi

În urma mai multor reclamaţii formulate de fermierii din judeţ cu prilejul audienţelor organizate la sediul Instituţiei Prefectului, care acuzau faptul că mai multe turme de oi le distrug culturile agricole, prefectul Eugeniu Avram a decis, prin ordin, constituirea unei comisii mixte de control care să verifice aspectele semnalate recent la Ardud şi luarea măsurilor legale. Comisia, alcătuită din reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului, Direcţiei Sanitar- Veterinare şi Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură şi Poliţia oraşului Ardud, a avut organizat, la sediul primăriei, o întâlnire la care au fost invitate autorităţile locale, poliţişti, fermieri şi crescătorii de oi din localitate.

În urma verificărilor la faţa locului efectuate de către membrii comisiei şi a discuţiilor purtate la primărie, prefectul Eugeniu Avram a aprobat un set de măsuri pentru protejarea culturilor agricole împotriva distrugerilor provocate de turmele de oi, valabil pe întreaga rază a judeţului Satu Mare, care prevede următoarele:

Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Satu Mare va verifica în baza naţională de date efectivele de ovine şi caprine  deţinute de proprietari din evidenţele primăriilor,

Efectivele de poliţie vor urmări identificarea şi luarea măsurilor legale, în conformitate cu Legea 61/ 1991, împotriva proprietarilor de ovine şi nu împotriva ciobanilor,

Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură va verifica “cererile unice pe suprafaţă” depuse de către crescătorii de ovine şi caprine înregistraţi în Registrul Agricol cu suprafeţele şi structura culturilor declarate, totodată va efectua verificarea în teren a efectivelor de ovine şi locaţia de control declarate în cerere,

Inspectoratul Teritorial de Muncă Satu Mare va verifica dacă există sau nu formele legale de angajare ale ciobanilor,

Direcţia Silvică Satu Mare va efectua controale pentru depistarea turmelor de oi pe fondul forestier administrat de către direcţie şi luarea măsurilor legale,

Efectivele Inspectoratului Judeţean de Poliţie vor intensifica acţiunile de control în vederea combaterii fenomenului păşunatului ilegal,

Instituţia Prefectului va înainta Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o propunere de modificare a Ordinului 98/2010 şi Ordinului 67/2012 privind acordarea sprijinului pe cap de animal pentru speciile de ovine şi caprine.

Prefectul Eugeniu Avram a solicitat primarilor unităţilor administrativ- teritoriale unde se semnalează distrugeri de culturi agricole de către turmele de oi, la solicitarea cetăţenilor, să constituie comisii locale de evaluare a pagubelor iar rapoartele să poată fi utilizate de aceştia în faţa instanţei împotriva celor care se fac vinovaţi pentru respectivele fapte şi obţinerea de despăgubiri.

comentarii

de Horia Mărieș la 19 aprilie 2013 - 06:29

„Prefectul Eugeniu Avram a solicitat primarilor din localităţile unde se semnalează distrugeri de culturi agricole de către turmele de oi, să constituie comisii locale de evaluare a pagubelor. Rapoartele să poată fi utilizate de aceştia în faţa instanţei împotriva celor care se fac vinovaţi pentru respectivele fapte şi obţinerea de despăgubiri.”

E bine. Mi-ar fi plăcut dacă aș fi putut citi și un răspuns direct al D-lui Prefect la sesizarea punctuală a ianculeștenilor, cu referire și la faptul că viceprimarul Keiser Lajos a pus pătura pe țambalul poliției locale, ținând partea unui cioban local ce a abuzat de pășunea comunală.

Pe de altă parte, mi-ar fi plăcut să citesc și despre măsurile efective luate de D-l Prefect urmare faptului că în luna ianuarie a.c. 175 de locuitori din Ianculeşti au cerut sprijinul prefectului pentru rezolvarea mai multor probleme, cum ar statutul păşunii comunale dar şi soarta căminului cultural, despre care s-a afirmat că ar urma să fie demolat.

Prefectul Eugeniu Avram a anunţat atunci că se vor solicita de la Primăria Carei date privind situaţia juridică a terenului pe care oamenii susţin că este păşune comunală, iar o echipă din cadrul instituţiei se va deplasa la Carei şi Ianculeşti pentru a face verificări cu privire la toate problemele invocate în memoriu.

Poate că s-au luat măsuri, poate că o echipă din cadrul Instituţiei Prefectului jud. Satu Mare s-a deplasat la Carei şi Ianculeşti pentru a face verificări cu privire la toate problemele invocate în memoriu, și poate că nu am aflat eu încă de toate astea.

Dacă s-au luat măsuri sau nu, dacă a fost sau nu echipa prefectului la Ianculești, nu știu, dar aș fi recunoscător dacă m-ar informa și pe mine cineva. Asta mai ales ca să nu mor prost. Prostul satului.

de cipcirip la 19 aprilie 2013 - 16:02

cate probeleme, cate? vai ,vai.

de Horia Mărieș la 19 aprilie 2013 - 18:31

@de cipcirip la 19 April 2013 – 16:02

„câte probeleme, câte? vai ,vai.”

Sunteți puțin confuz. Acestea nu sunt problemele careienilor, sunt cele are ianculeștenilor. Sunt probleme care îi privesc pe ei și la care așteaptă de multă vreme soluții.

Problemele majore ale careienilor sunt furturile, spăgile, licitațiile trântite, afacerile murdare, mișmașurile făcute mereu de aleșii locali pentru ca să obțină venituri frauduloase (este vorba doar de unii, nu de toți, să fie foarte clară treaba asta!), pe care Dvs. și mulți ca Dvs le tolerați în continuare, inclusiv prin votul pe care l-ați acordat în iunie trecut respectivilor.

Eu nu îi tolerez, dar de gustibus et coloribus non est disputandum. Dvs vă place culoarea verde, mie nu, dar este dreptul Dvs inalienabil si poate să vă placă chiar orice culoare, cu condiția să vă spălați cu ea pe cap și ca aceasta să nu mă deranjeze pe mine.

Tetszik érteni? Ha nem is tetszik, mert nagyon nehéz eszt megérteni, nekem igazán mindegy.

Lasati un comentariu