Platforma pentru destructurare liberală

• publicat la: 22 aprilie 2013
Platforma pentru destructurare liberală

 

Aşa-zisa mişcare sau fundaţie “Iniţiativa România Liberală, în fapt o platformă făcută special pentru ruperea unui segment din PNL a avut luni „botezul” fiind  năşită de un şef şi un fost şef de servicii secrete.

O platformă pentru liniştea lui Traian Băsescu

 Doi foşti lideri PNL (Andrei Chiliman şi Vlad Moisescu), un deputat PNL, Diana Tuşa, dintr-un colegiu controlat de Chiliman), un deputat FC (Dan Cristian Popescu – ex PNŢCD, ex PNL), un fost candidat FC (Iulian Crăciun) şi un blogger din aşa-zisa grupare „Clubul Bloggerilor Liberali” (fără nicio legătură cu PNL) sunt iniţiatorii aşa-zisei platforme „Iniţiativa România Liberală”, o platformă care are drept finalitate, conform surselor noastre, în lunile viitoare formarea unui partid care să rupă un segment din PNL şi împreună cu celelalte mişcări, platforme, partiduleţe, adică FC, PNŢCD, Mişcarea Populară etc să  formeze o grupare politică pusă pe tavă lui Traian Băsescu. Probabil, la europarlamentare, ca şi în cazul platformiştilor din 2006, IRL va avea deja actele unui partid politic.

De menţionat că printre invitaţi s-au aflat deputaţi PDL – Gheorghe Udrişte, Mircia Muntean şi Teodor Paleologu, şeful uneia din aripile PNŢCD, Aurelian Pavelescu, preşedintele FC, senatorul Mihai Răzvan Ungureanu, fostul deputat PDL, Sever Voinescu şi, atenţie, invitat special, directorul SIE, Teodor Meleşcanu. Din informaţiile noastre, a fost invitat şi directorul SRI, dar acesta nu a fost prezent la lansare. Deşi a declarat că susţine IRL, fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu nu a venit la lansare.

Chliman a vorbit pe limba lui Băsescu

 Primul nume sonor care a ţinut un discurs a fost Andrei Chiliman, cel care este creditat ca fiind principalul iniţiator al platformei. Speach-ul lui Chiliman a părut ca fiind copiat din discursurile lui Traian Băsescu din 2012 din „garaj”. „Nu mi-am închipuit ca unicul scop al preşedintelui PNL să fie acela de a deveni candidat la Cotroceni din partea partidului lui Ion Iliescu”, a spus Chiliman, care evident a făcut referire şi la sursele de inspiraţie pentru Crin Antonescu, „clasicul” de acum post de radio Vocea Rusiei.

Dacă se aştepta cineva ca Andrei Chiliman sau vreun alt iniţiator să spună ceva negativ despre Sever Voinescu legat de co-participarea lui alături de Roberta Anastase la furtul secolului din Parlament de la legea pensiilor sau să spună ceva negativ legat de guvernarea lui MRU, cel împotriva căruiua liberalii au depus moţiune de cenzură în 2012, atunci s-a înşelat amarnic. Nu, „adevăraţii liberali” – aşa se consideră Chiliman & co, nu i-au atins nici măcar cu o floare pe cei care ani de zile au prigonit PNL în Parlament şi au exasperat pe români. Iar fostul şef al SIE şi totodată fostul premier MRU a fost unul dintre invitaţii de marcă ai reuniunii.

Simple coincidenţe? Nu. Istoria se repetă

Formarea platformei „Iniţiativa România Liberală” reprezintă o copie la indigo, la o scară ceva mai mică, a platformei pentru „Unitatea dreptei şi relansarea PNL” din 2006. Avem numeroase coincidenţe între „Momentul 2006” şi „Momentul 2013”:

–          şi în 2006 şi în 2013, PNL se afla la guvernare;

–          şi în 2006 şi în 2013, platformiştii atacă politica PNL şi extrem de violent pe preşedintele partidului, Tăriceanu în 2006, Antonescu în 2013;

–          şi în 2006 şi în 2013, platformişti propuneau un PNL fără preşedinţii în funcţie;

–          şi în 2006 şi în 2013 printre iniţiatori s-au aflat liberali care mai aveau la activ dezertări din PNL: în 2006, Valeriu Stoica (a părăsit cu zgomot PNL în 1991), în 2013, Andrei Chiliman (a plecat în 1990, formând PNL-AT);

–          şi în 2006 şi în 2013 printre platformişti se afla câte un primar de anvergură, care refuza să demisioneze din PNL pentru a nu-şi pierde mandatul: în 2006 – Gheorghe Ştefan „Pinalty” primarul de la Piatra Neamţ, în 2013, Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 Bucureşti;

–          şi în 2006 şi în 2013 printre platformişti se aflau membri marcanţi din conducerea centrală a PNL, mai devreme sau mai târziu înlocuiţi din funcţie: Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Theodor Stolojan în 2006, Andrei Chiliman, Vlad Moisescu în 2013.

–          şi în 2006 şi în 2013, lansarea a avut loc la hotelul Hilton.

Theo Marcovici/cotidianul.ro

Lasati un comentariu