Programe atractive în Săptămâna Națională a Bibliotecilor

• publicat la: 20 aprilie 2013
Programe atractive în Săptămâna Națională a Bibliotecilor

La inițiativa Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (ANBPR), ziua de 23 aprilie a fost declarată drept Ziua Națională a Bibliotecarului iar săptămâna 22-27 aprilie este Săptămâna Națională a Bibliotecilor.Bibliotecarii sătmăreni au pregătit programe atractive pentru comunitate.

„Ca de fiecare dată, bibliotecarii sătmăreni întâmpină Săptămâna Națională a Bibliotecilor cu o suită de manifestări prilejuite de Ziua Națională a Bibliotecarului, sărbătorită în data de 23 Aprilie. Programele propuse de Biblioteca Județeană Satu Mare și ANBPR – Filiala Satu Mare, sunt, în acest context aniversar, evenimente profesionale, culturale, de recreere și promovarea a profesiei de bibliotecar, a bibliotecii și a serviciilor oferite de biblioteca publică, evenimente care concentrează experiențele profesionale cele mai relevante din perspectiva bibliotecarilor membri ANBPR.”, a declarat d-na Angela Câmpian, director interimar.

Colocviu profesional, De la manuscris la e-book.

Prima activitate derulată în cadrul Săptămânii Naționale a Bibliotecilor se înscrie în registrul activităților profesionale, fiind un colocviu la care vor participa bibliotecari din bibliotecile publice din județ. Intitulată sugestiv De la manuscris la e-book, această activitate își propune o incursiune în istoria scrisului, a tiparului și a bibliotecii, oferind organizatorilor și prilejul de a convoca a doua instruire profesională a „breslei bibliotecarilor sătmăreni”, sub auspiciile filialei locale a ANBPR. Colocviul profesional se va derula în data de 22 aprilie a.c., cu începere de la ora 1000, în Sala multimedia.

Alte puncte de pe ordinea de zi vizează analiza raportărilor statististice de la prima întălnire trimestrială din acest an, oportunitățile pe care le aduce cea de-a cincea rundă a Programului Național Biblionet pentru bibliotecile locale din Județul Satu Mare și colaborarea bibliotecilor publice cu APIA în vederea accesării și susținerii programelor pentru fermieri.

Pedalez pentru bibliotecă. Biblioteca este importantă.

Eveniment unic în țară, Pedalez pentru bibliotecă este o campanie de promovare și susținere a bibliotecii, a lecturii și a serviciilor oferite de biblioteca publică apelând la o modalitate ecologică de transport, bicicleta. Totodată, organizatorii acestui eveniment inedit  și-au propus să inițieze și o campanie de colectare de carte pentru comunitățile de români din străinătate.

Campania se va derula marți, 23 aprilie, de Ziua Națională a Bibliotecarului, cu începere de la ora 1130, de pe platoul din fața Consiliului Județean. Fluierul de start va fi dat la ora 1200, iar participanții vor pedala pe traseul Palatul administrativ – Grădina Romei – Biblioteca Județeană, sub atenta supraveghere a Poliției rutiere.

„Ideea de a pedala pentru bibliotecă s-a născut în urmă cu mai multă vreme. O fericită conjunctură de situații i-a oferit d-nului Adrian Ștef, președintele Consiliului Județean Satu Mare, prilejul de a întregi această activitate cu o campanie de colectare de cărți pentru comunități de români aflate înafara granițelor țării. Știm cu toții, bibliotecari și decidenți, faptul că biblioteca unește oameni și ne dorim să implicăm cât mai mulți membri ai comunității în aceste campanii.„, a declarat Raluca Istrate, bibliotecar-formator, inițiatoarea proiectului.

Bibliotecar pentru o zi: 24 aprilie, la toate punctele de servicii

Bibliotecarii sătmăreni își vor împărtăși secretele profesiei cu peste 150 de elevi din diferite clase de la Școala Gimnazială Grigore Moisil, Școala Gimnazială Lucian Blaga și Colegiul Național Ion Slavici, miercuri, 24 aprilie, de la primele ore ale dimineții.

„Aflată la a doua ediție, această activitate a stârnit interesul multor elevi. Sperăm ca o parte dintre ei să prindă drag de profesia de bibliotecar și să se pregătească temeinic și din timp pentru această frumoasă provocare.” (Paula Horotan)

Jurnalistul, omul din spatele cuvintelor

Această activitate este dedicată celor care la data de 5 mai vor sărbători Ziua Internațională a Libertății Presei, adică jurnaliștilor. Programată o masă rotundă având teme de discuții ce vizează profesia de jurnalist, activitatea se va derula joi, 25 aprilie, cu începere de la ora 1300, la Sala de lectură Gheorghe Bulgăr.

„Pentru a marca Ziua Internațională a Libertății Presei (5 mai), în semn de apreciere pentru buna colaborare pe care o are Biblioteca Județeană Satu Mare cu toate instituțiile media locale și în semn de recunoaștere și prețuire a profesiei de jurnalist, bibliotecarii sătmăreni au inclus în calendarul evenimentelor culturale, educative și de informare pentru anul 2013 activitatea Jurnalistul, omul din spatele cuvintelor. Am considerat oportun să omagiem profesia de jurnalist în cadrul unui eveniment cultural național, Săptămâna bibliotecilor, și, împreună cu jurnaliștii, să încercăm să deslușim câteva din secretele acestei frumoase profesii.” (Paula Horotan, inițiatoarea activității)

Nocturna Bibliotecii Județene Satu Mare

Săptămâna Națională a Bibliotecilor se va încheia la Satu Mare cu Nocturna Bibliotecii Județene, 26/27 aprilie, proiect ce reunește activități dintre cele mai interesante, încercând să antrneze autoritățile care finanțează biblioteca și publicul larg, deopotrivă. Astfel, Biblioteca Județeană Satu Mare își va redeschide porțile , în data de 26 aprilie, la orele 1800 pentru a primi oaspeți și vizitatori cu evenimente speciale, activități culturale, artistice și recreative diverse pe timp de noapte, până în dimineața zilei de 27 aprilie, la ora 0300. La aceaste activități sunt invitați să participe toți membrii comunității.                                                

„Bibliotecile nu mai sunt de multă vreme un lux ci o necesitate. Sensul existenței bibliotecilor sunt cititorii și nevoile lor de cunoaștere. Este  de la sine înţeles că rolul bibliotecii în sprijinirea  programelor de dezvoltare a lecturii și de învăţare pe tot parcursul vieţii rămâne esenţial. Eforturile noastre sunt încununate de succes acum, când constatăm faptul că numărul celor care ne calcă pragul este într-o curbă ascendentă. Sperăm ca exemplul celor care sunt cititorii noștri fideli și al celor care decid să devină noi utilizatori ai serviciilor pe care le oferim să fie urmat și de alți membri ai comunității. Fiecare nou membru este o bucurie și o izbândă.„, a mai declarat Angela Câmpian, director interimar.

 

 

Lasati un comentariu