Reuniune a producătorilor agricoli din zona Careiului

• publicat la: 19 aprilie 2013
Reuniune a producătorilor agricoli din zona Careiului

Vineri 19 aprilie,la sediul Agrotex din Carei,producătorii agricoli din zona Careiului şi reprezentanţii Filialei Satu Mare a Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare s-au intâlnit cu prefectul Eugeniu Avram  pe tema lucrărilor de desecare şi îmbunătăţiri funciare, având în vedere recentele modificări aduse legislaţiei în acest domeniu. 

Motivul principal pentru care Adrian Lăţa,directorul general al Agrotex Carei şi proprietar a 1200 de ha teren în zona Berveni, a dorit  această întâlnire,în asentimentul tuturor  fermierilor afectaţi ,a fost inundarea terenurilor agricole datorită  precipitaţiilor mai mult decât abundente din ultima perioadă de timp.

La discuţii au luat parte Adrian Bucureştean,director ANIF,ing.Gheorghe Petric şi Barta Lorand,inspectori zonali la ANIF,Cristian Mariţa de la Colegiul Prefectural.Sute de hectare de teren sunt la această dată inundate,in zona Berveni-Cămin,producătorii agricoli solicitând ajutorul societăţii de imbunătăţiri funciare ,ca prin staţiile de pompare să se incerce desecarea acestor zone.

Terenurile agricole de la Berveni sunt situate intr-o zonă joasă,altă dată mlăştinoasă,care de obicei este benefică culturilor in perioadele de vară.

Situaţia băltirilor din teren se datorează precipitaţiilor excesive,cu mult peste media obişnuită din această perioadă,ajungându-se la 350l/mp in decurs de o lună si jumătate,debitele râurilor fiind în consecinţă.

Greutăţile întâmpinate de ANIF pentru pornirea pompelor se datorează legislatiei actuale care prevede achitarea unui anumit tarif de către producători, pentru funcţionarea lor,acesta fiind de 100 lei /ha din care 42 lei cad in sarcina  proprietarului.

In baza bunei colaborări dintre Prefectura si ANIF,reprezentantii acestora au găsit o solutie de compromis ca in cel mai scurt timp să fie posibilă pornirea pompelor  pentru protejarea culturilor de pe terenurile inundate ale fermierilor.

Nu totdeauna legea ne permite pornirea staţiei de pompare dar,in parteneriat cu Prefectura,cu Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta,am reuşit  pornirea staţiei de pompare.Doar cu staţia de la Berveni,ANIf a consumat 22% din cheltuielile aferente iar pentru cea de la Moftin,19%.Cele două staţii deservesc 40 mii ha de teren şi ne confruntăm cu o penurie de personal de deservire a lor.Pornirea pompelor  e reglementată de lege şi presupune un contract intre noi si beneficiar.La ordinul Prefectului acestea se pot porni dar numai dacă sunt afectate de inundaţii căi de acces au locuinţe dar nu  pentru terenuri agricole.Acum am rezolvat situaţia dar numai pentru 72 de ore dar dacă revin ploile nu ştim cum ne vom descurca  a afirmat Adrian Bucureştean.

Proprietarii de terenuri agricole au abordat si problema asigurărilor ce sunt incheiate pentru protejarea culturilor.Toti cei de faţă au fost de acord că asigurările încheiate nu sunt bine formulate,indiferent de societatea de asigurare,clauzele fiind cele care ar trebui extinse  şi pentru situatiile  de “băltire a apei’,fenomen care în această zona produce mari pagube.

Prefectul Eugeniu Avram a promis fermierilor că va lua legătura cu Comisia de Supraveghere a Asigurărilor pentru a aduce la cunoştinţa acesteia problemele cu care se confruntă  fermierii din zonă ,cu propunerea de a include la riscuri şi băltirea apei pe culturi in urma precipitaţiilor excesive.

A fost adusă in discuţie şi problema decolmatării canalelor ,pentru o mai eficientă funcţionare a staţiilor de pompare.Unul din cei mai  activi  participanţi,Kinal Csaba,a menţionat că “ trebuie să profităm de intâlnire şi  să gândim o strategie ca să aducem această situatie in  folosul nostru.Să contribuim fiecare cu o anumită sumă,să curăţăm canalele şi să facem impreună o activitate comună ,in care fiecare să contribuie cu câte ceva.Avem probleme şi cu terenurile care sunt parcelate,nu sunt toate suprafetele impreună si dacă vrem să facem irigaţii e mult mai greu şi mai costisitor.Ce bine ar prinde această apă la vară,când va fi secetă.Dacă am putea face schimb de parcele am reusi poate să irigăm mai uşor portiuni de teren”.

Primarul Gheorghe David de la Moftin a supus atentiei interlocutorilor săi problema taxelor ce se doresc  a se impune pentru a se constiui un fond  pentru situaţii de urgenţă cum este cea de acum.

Urmare a problemelor abordate,Adrian Bucureştean a făcut cunoscut faptul că se incearcă semnarea unui protocol cu APIA,pentru colectarea a 6-8 euro in plus de la cei cu care se incheie contracte,sume care să se indrepte către ANIF  iar sumele  să fie folosite pentru cheltuielile legate de desecări.

Ca soluţie de rezervă se doreşte ca cele 18 statii de pompare din judet să funcţioneze in regim transfrontalier şi in acest fel situatia funcţionării pompelor ar fi rezolvată.La ora actuală,ANIF Sau Mare deţine 5.533 km canale  de desecare ce deservesc o suprafaţă de 232 mii ha de teren agricol,fiind al doilea judeţ cu o asemenea reţea.

Fermierii au mulţumit Prefectului pentru intervenţia de la acest moment dar au susţinut ca necesitate de viitor acordarea de subvenţii pentru desecări.

Pentru imbunătăţirea  conditiilor de dezvoltare a culturilor agricole,având în vedere că pânza freatică in zona vestică  este in creştere ,prefectul Eugeniu Avram a propus o intâlnire comună, la Satu Mare, a conducerii centrale a Agenţiei Naţionale pentru Îmbunătăţiri Funciare (ANIF),directorilor ANIF din judetele TM,AR,BH,SM şi prefecţii din judeţele menţionate,în cel mai scurt timp posibil.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu