Rumanitul – chihlimbar de Carpați. Pe urmele ambrei românești

• publicat la: 28 aprilie 2013
Rumanitul – chihlimbar de Carpați. Pe urmele ambrei românești

Chihlimbarul este o piatră preţioasă, în general de culoare galbenă transparentă, uneori cu forme translucide sau opace. Este de origine organică, nefiind altceva decât o fosilă provenită din răşină. Culoarea sa poate să varieze în funcţie de incluziunile străine pe care le-a înglobat pe când încă era păstos. Chihlimbarul din Republica Dominicană de exemplu poate avea o culoare albăstruie sau verzuie, aceste exemplare fiind rare şi foarte scumpe.

Cea mai bătrână piatră de chihlimbar descoperită vreodată în lume are vârsta apreciată la 260 milioane de ani. Provenind din răşina arborilor preistorici, care cu timpul s-a solidificat, chihlimbarul are pentru cercetătorii paleontologi o importanţă deosebită. Nu numai că el în sine este o fosilă, dar de multe ori, pe când încă se scurgea pe trunchiurile copacilor, prindea într-însul praf de polen şi tot soiul de insecte de mult dispărute. Aceste incluziuni au fost conservate ca într-un cub de gheaţă, iar paleontologii au acum ocazia să le studieze ca şi cum ar fi trăit chiar ieri, şi nu acum câteva milioane de ani.

Cu toate că nu este un mineral, care prin definiţie este de natură anorganică, chihlimbarul a fost dintotdeauna socotit ca piatră preţioasă. Încă de la începuturile istoriei a fost folosit ca podoabă sau obiect de cult, iar astfel de exemplare au fost prelucrate în Egiptul Antic, în urmă cu peste 6000 de ani.

Dincolo de micile podoabe, una dintre cele mai valoroase opere de artă executate vreodată din această piatră preţioasă este „Sala de chihlimbar”, făcută cadou în anul 1716 de regele Prusiei Frederic Wilhelm I (1688-1740), ţarului Petru cel Mare. Acest obiect de artă dispare din nefericire în timpul celui de-al doilea război mondial. Cu toate acestea, plecând de la nişte fotografii, între anii 1979 – 2003 sala este reconstruită de către specialiştii ruşi, fiind acum expusă în „Palatul de iarnă” din Sankt Petersburg.

În România, singurul loc unde s-a găsit şi de unde s-a extras vreodată chihlimbar se găsește în zona Buzăului – comuna Colți. Iată câteva lucruri interesante pentru cei ce vor să regăsească povestea românească a chihlimbarului:

La muzeu:

La Colții Buzăului, natura a fost darnică în chihlimbar. Acest produs natural, cunoscut încă din antichitate, se găsește în puține locuri din lume, iar în Europa chihlimbarul de Buzău este renumit. Astăzi, la Colți există singura colecție de chihlimbar din România și una dintre cele mai frumoase din lume, căreia, din obișnuință, vizitatorii au ajuns să-i spună “Muzeul Chihlimbarului”. 

Colecția funcționează ca secție a Muzeului Județean Buzău.

Fala colecției (una dintre cele mai valoroase din lume) este o bucată de chihlimbar de 1,857 kg. Deși rosturile de chihlimbar de la Colți sunt înguste și sărace, nicăieri nu se întâlnesc atâtea nuanțe de culori… de la negru opac la negru – verde, negru – galben, maron sidefat până la galben strălucitor. Culoarea însă care face celebru chihlimbarul de la Colți este roșul aprins, roșul pentru care acest tip de ambră a primit propriul nume: rumanitul.

Pe lângă mostrele de chihlimbar, muzeul adăpostește un bogat material iconografic, unelte și instrumente de exploatare și prelucrare a ambrei, documente, fotografii, bijuterii din epoca modernă și contemporană, obiecte de etnografie și artă populară: piese decorative (ștergare), port popular și mobilier, unelte de țesut, obiecte de uz casnic, pentru păstorit și unelte agricole. 
 Tot aici se mai află documente privind exploatarea chihlimbarului, proprietatea asupra pământului, atestarea documentară a localității Colți, învățământul, cultura și istoria acestor meleaguri.

Colecția muzeală Colți 
„Muzeul Chihlimbarului”, Comuna Colți, Județul Buzău. Acces : DN Buzău – Brașov; DJ Pătârlagele – Colți
. Program vizitare: miercuri-vineri și duminică: 9-17; sâmbătă: 9-14; luni și marți închis. Muzeul funcționează într-o casa în stil popular, construită între 1973 – 1974 și renovată în 1981 și 1983.

 

Mitologie:
Fata cazută din cer

Colțenii știu că pe locul în care și-au ridicat ei casele a fost cu mii de ani în urma Țara Luanei. “Se zice că Luana era o fată foarte frumoasă, care a căzut din cer și s-a îndrăgostit de un om din aceste locuri. Tot ea i-a învațat pe localnici să-și sape chiliile de pe Culmea Martiriei, să se ascundă acolo în vremuri grele, dar și medicina ori scrisul”, aflăm de la custodele Muzeului Chihlimbarului din Colți, Viorica Nica. 

Dar mai e și altă legendă. Bătrânii mai știu și azi de berbecul cu lâna de aur. Se spune că argonauții l-ar fi căutat în țara Colhideei. Curios e că povestea asta face parte din mitologia greacă, dar, în vremuri îndepărtate, zona chihlimbarului de Buzău s-ar fi numit Colhi, de unde a venit povestea Colhideei. 

Există o tradiție care s-a pierdut în negura vremurilor. Se spune că strămoșii colțenilor purtau la gât o bucată mică de ambră, să le aducă noroc. La nuntă sau la botez, localnicii ofereau copilului ori mirilor, după caz, o fărâmă din bogația pământului.

 

Știință:
Rășina din oceanul dispărut

Nu poți să nu te minunezi de pietrele de pe valea Colților. Până să te numeri printre rarii și fericiții descoperitori de chihlimbar, află că dacă te uiți impresionat către stâncile de alb strălucitor, brăzdate de vine întunecate, poți să vezi amprentele unui trecut îndepărtat si foarte nefamiliar.

sursa tinutulbuzaului.ro

Lasati un comentariu