89 de maşini de tuns iarbă oprite de la comercializare de OPC

• publicat la: 22 mai 2013
89 de maşini de tuns iarbă oprite de la comercializare de OPC

In  perioada 15-17.05.2013,  pe raza judetului  Satu Mare s-a desfasurat un control  tematic referitor la  verificarea respectarii prevederilor legale privind comercializarea masinilor de tuns iarba si a coaselor ,,trimmer”, electrice.

Controlul tematic , s-a desfasurat la un numar de 7 operatori economici, fiind verificate/controlate un numar de 89 produse in valoare totala de 50 544 lei.

Verificarile s-au facut la  urmatoarele tipuri   de masini:

  -masini de tuns iarba, ,,Top Garden” 900w, TG-LM 03

  -masina  de tuns iarba SKIL 0705

– masini electrice de tuns iarba ,,BUDGET” BEM 1132

– masini  electrice de tuns iarba ,,Prktik Line”- Global Garden

-masini  electrice de tuns iarba ,,Verdina” LE 1300, EGT 450-0

– coasa electrica ,,trimmer” IKRA RT 2124

-coasa electrica ,,trimmer”  ,,Magic” RT 1300

-masina  electrica de tuns iarba WOLF GARDEN-Campus 32E

– masini  electrice de tuns gazon ,,Einhell” BG-EM 1030, RG-EM 1233 

– masini  electrice de tuns gazon MTD 3210 F  

 

In urma controalelor s-a  constatat    ca certificatele / contractele de garantie care insotesc produsele respective nu erau autentificate prin semnatura si stampila de catre  importatori iar dentitatea importatorilor  responsabili cu introducerea produselor pe piata  din Romania nu era cunoscuta.

 Deasemenea,declaratiile de conformitate  care insotesc produsele respective  nu erau in traducere legalizata in limba romana, nu contineau identificarea / autentificarea semnatarilor  /imputernicitilor  sa incheie acte juridice in numele producatorilor    reprezentantilor  autorizati stabiliti in Romania sau intr-un  alt stat al Uniunii Europene , sau     nu respectau forma si     redactarea prevazuta de legislatie.

 Lipsa  marcajul CE, care atesta această conformitate. Marcajul CE se     aplică în conformitate cu legislatia europeana .

A fost identificat un posibil risc care  nu este supus cerintelor specifice de securitate, si anume: la masinile electrice de tuns iarba, cablul electric de alimentare cu energie elctrica se racordeaza la circuitul agregatului pe cadrul metalic de ghidare/manipulare pe directia de deplasare inainte-inapoi, existand astfel doua riscuri posibile:

-riscul ca in timpul functionarii/ manipularii utilizatorul sa calce involuntar pe cablul de alimentare

-riscul ca in cazul unei manipulari neglijente, cablul de alimentare (220v, curent alternativ) sa ajunga in aria de actiune a cutitelor de taiere (sub masina) cu implicatii majore in acest caz.

S-au aplicat  6 amenzi  in valoare de 19 000 lei si 7 avertismente, oprindu-se temporar de la comercializare  toate cele   89 produse in valoare de 50 544 lei pana la aducerea la conformitate a documentelor care insotesc aceste produse.

 comunicat

 

Lasati un comentariu