„A munci este un drept! A exploata munca este o infracţiune!”

• publicat la: 14 mai 2013
„A munci este un drept! A exploata munca este o infracţiune!”

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP) organizează în perioada, 14 – 15 mai 2013, Conferinţa Internaţională pentru facilitarea schimbului de experienţă în domeniul traficului de persoane, eveniment organizat în cadrul Proiectului transnațional „Abordarea integrată pentru prevenirea exploatării prin muncă în ţările de origine şi destinaţie”, co-finanţat de către Comisia Europeană prin intermediul Programului Prevenirea şi Lupta împotriva Criminalităţii 2009.

La eveniment participă reprezentanți cheie ai luptei antitrafic la nivel național și european precum: domnul Valeriu ZGONEA, președinte al Camerei Deputaților şi Coordonator al Grupului Parlamentar pentru combaterea traficului de persoane, domnul MARIAN TUTILESCU – Subsecretar de Stat, Ministerul Afacerilor Interne, doamna MYRIA VASSILIADOU – Coordonator European Anti-Trafic, doamna MARIA GRAZIA GIAMMARINARO – Reprezentant Special al OSCE şi Coordonator pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane

Evenimentul vizează diseminarea rezultatelor studiului transnaţional elaborat în cadrul proiectului, lansarea Campaniei de prevenire a traficului de persoane „A munci este un drept! A exploata munca este o infractiune!” şi îmbunătățirea cooperării pentru identificarea, referirea şi asistenţa acordată victimelor traficului de persoane.

Activitatea reunește reprezentanți ai Statelor Membre UE şi non–UE, precum și reprezentanţi ai Comisiei Europene, ai societăţii civile, organizaţiilor internaţionale şi actori relevanţi implicaţi în lupta traficului de persoane.

Conferinţa se circumscrie priorităţilor stabilite de către Strategia UE pentru perioada 2012-2016 în vederea eradicării traficului de persoane, sens în care Statele Membre UE trebuie să acţioneze pentru o mai bună identificare a victimelor traficului de persoane şi să dezvolte acţiuni care vizează prevenirea traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă.

Deschiderea oficială a conferinţei este realizată de către domnul Valeriu ZGONEA, președinte al Camerei Deputaților.

La nivel regional, Campania „A munci este un drept! A exploata munca este o infractiune!” va fi implementată de Centrul Regional Oradea, în perioada 15 mai – 31 iulie și va cuprinde  întâlniri directe atât cu publicul general cu vărste cuprinse între 18 şi 40 de ani, cât şi cu factorii de decizie şi angajatorii din domeniile cu risc ridicat de traficare.

Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, în baza contractului de finanţare cu Direcţia Generală Afaceri Interne a Comisiei Europene, implementează Proiectul „Abordarea integrată pentru prevenirea exploatării prin muncă în ţările de origine şi destinaţie”, în calitate de beneficiar, pe o perioadă de 36 de luni, începând din februarie 2011, cu termen limită de finalizare August 2013.

Obiectivul general al proiectului constă în reducerea dimensiunilor traficului de persoane în vederea exploatării prin muncă în ţările de origine, tranzit şi destinaţie.

Parteneri în proiect:

Comisia Naţională pentru Combaterea Traficului de Fiinţe Umane- Bulgaria

Organizaţia de Drept Public European (EPLO) – Grecia

KISA  – Cipru

Ministerul de Interne – UNGARIA

Ministerul de Interne din FYROM – partener asociat

Agenţia Naţională împotriva Traficului de Persoane este Coordonator Naţional al aplicării politicilor în domeniul luptei împotriva traficului de persoane având rolul de a desfăşura activităţi de prevenire şi monitorizare a acestui fenomen infracţional.

Lasati un comentariu