Caiete Liberale sătmărene lansate la ceas de sărbătoare

• publicat la: 26 mai 2013
Caiete Liberale sătmărene lansate la  ceas de sărbătoare

Aniversarea a  138 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal  a constituit un bun prilej pentru liberalii sătmăreni de a-şi cinsti valorile, personalităţi care au avut o carieră remarcabilă in dezvoltarea şi promovarea societăţii româneşti pe aceste meleaguri.

Vineri , 24 mai, la Satu Mare au avut loc o serie de evenimente dedicate acestui moment important din viaţa  PNL Satu Mare.

După depunerea unor jerbe de flori la primul sediu PNL  şi la bustul celui mai de seamă înaintaş al partidului, I.C Brătianu,cei prezenti au luat parte la lansarea primului volum “Caietele liberale sătmărene” avându-i ca autori pe  Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean şi a expoziţiei de fotografii şi documente privind viaţa şi activitatea lui Emil Tişcă.

 Caietele Liberale sătmărene sunt o continuare a volumului Din viaţa politică sătmăreană.PNL Satu Mare.Tradiţie si contemporaneitate ,apărut in 2011 şi vor fi un ciclu documentar istoric dedicat   personalităţilor liberale sătmărene  din perioada interbelică.

Primul număr ,lansat vineri  la Muzeul Judetean Satu Mare cu ocazia sărbătorii a 138 de ani  de la infiintarea PNL,este dedicat personalităţii celui ce a fost Emil Tişcă,un liberal de excepţie,director al Băncii Româneşti,preşedinte al Camerei de Comert si Industrie,,fondator al Bursei de Mărfuri din Satu Mare,preşedinte al mai multor societăţi culturale,preşedinte al Conservatorului de Muzică din Satu Mare,initiatorul acţiunii de construcţie a Aeroportului şi a Bisericii ortodoxe Adormirea Maicii Domnului din Satu Mare,colaborator la mai multe periodice din Transilvania  şi autor sau coautor al mai multor cărţi.

Prezentarea a aparţinut directorului Centrului de Creaţie Satu Mare,Felician Pop,care a oferit rând pe rând cuvântul celor  din prezidiu: Adrian Ştef, preşedintele organizaţiei municipale a PNL şi preşedintele Consiliului Judeţean, acad.Virgil Enătescu, Cristian Sasu,subprefect, Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean,Robert Laszlo,presedintele tineretului liberal satmarean.

După intonarea imnului şi după un moment de reculegere in memoria unui liberal de seamă al judetului,care a fost prof.Ioana Cîcu,preşedintele organizaţiei municipale a PNL Adrian Stef a afirmat   “Este o zi de mare  importantă pentru organizaţiile PNL din întreaga Românie. În fiecare an, de 24 mai ,ne amintim de înaintaşii noştri liberali, ne amintim de bratieni, de cei care si-au adus contributia  la făurirea României Mari.Ne amintim de înaintaşii din Satu Mare, cum ar fi personalitatea lui Octavian Ardelean, prefectul din 1933 -1937. Acest moment  din 24 mai îl marcăm în fiecare an şi cu un moment cultural, de fiecare dată cu o lansare de carte. Dacă acum doi ani am lansat darea de seamă a prefectului Octavian Ardelean şi în anul următor istoria liberalismului pe meleagurile sătmărene, acum am lansat volumul care îl descrie pe Emil Tişcă.Nu cred că puteam evoca mai bine această aniversare decât prin reeditarea primului volum „Caietele liberale sătmărene NR.1” a lui Emil Tişcă şi vreau să le mulţumesc lui Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean pentru acest lucru. Dăm astfel respectul cuvenit unei personalităţi care a marcat cultura sătmăreană în perioada interbelică.

Avem obligaţia de a rememora activitatea predecesorilor noştri, pentru că noi liberalii nu avem de ce să ne ascundem trecutul, pentru că de 138 de ani avem aceleaşi crezuri, aceleaşi idealuri, valori, aceleaşi culori.”

Finalul aniversării de vineri 24 mai a fost dedicat vernisajului  expoziţiei foto-documentare “Emil Tişcă” care a cuprins un  număr de  85 de fotografii document , precum şi un Caiet testamentar original al lui Emil Tişcă păstrat în Colecţiile Muzeului Judeţean Satu Mare. Se pot remarca  imagini cu personalităţi importante ale municipiului din perioada  interbelica, apropiaţi ai acestuia precum Teofil Dragoş, Ştefan Benea, Octavian Ardelean,cu dedicatiile acestora la  aniversarea  vârstei de 50 de ani.

 

Lasati un comentariu