Cea mai mare bancă românească, pe mâna străinilor

• publicat la: 9 mai 2013
Cea mai mare bancă românească, pe mâna străinilor

Până de curând cea mai mare bancă cu capital majoritar românesc, Banca Transilvania are acum acționariat majoritar străin. Aceasta era una din ultimele patru bănci cu capital majoritar privat românesc.

Din 2011, Banca Transilvania este a treia mare instituţie de credit de pe piaţa românească în funcţie de active. Schimbarea de statut s-a produs în trimestrul al patrulea al anului trecut. BNR a notat această situație în raportările de la 31 decembrie 2012.

Potrivit datelor privind structura acţionariatului publicate de Banca Transilvania, persoanele fizice și juridice străine au ajuns să deţină 50,62% din capital. În ultima perioadă nu a fost raportată vreo tranzacţie semnificativă, astfel că majorarea deținerilor străinilor s-a realizat treptat, prin achiziții de pachete mici de acțiuni de pe piața de capital. Firme cu capital străin deţin 47,78% din acţiuni, în timp ce 2,84% se află în posesia unor persoane fizice străine. Balanţa s-a înclinat în favoarea capitalului străin după ce deţinerile companiilor din afară au crescut anul trecut cu 2,32%, iar cele ale persoanelor fizice străine cu 0,63%.

Banca fost înființată în 1993, la Cluj-Napoca, de un grup de oameni de afaceri locali, cu un capital de 2 miliarde lei, din care 79% românesc și 21% străin. Banca Transilvania a devenit operațională în 16 februarie 1994, odată cu deschiderea Sucursalei Cluj.

În prezent, banca ocupă locul 3 în topul băncilor din România în funcție de active, cu o cotă de piață de peste 8%. Activitatea sa este organizată pe patru linii principale de business, și anume: corporate, IMM, retail și Divizia pentru Medici. Banca Transilvania are 1,6 milioane de clienți, 550 de sedii și circa 6.000 de angajați.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu