Comisia Europeană dă undă verde dispariţiei seminţelor tradiţionale

• publicat la: 14 mai 2013
Comisia Europeană dă undă verde dispariţiei seminţelor tradiţionale

Comisia Europeană dă undă verde dispariţiei a sute de mii de soiuri vechi – tradiţionale de seminţe, propunând noul proiect de lege privind comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă[1] iniţiat de DG SANCO. În ciuda unor concesii superficiale, legea continuă să privilegieze industria de seminţe şi producţia agricolă industrială. Asociaţia Eco Ruralis şi sute de organizaţii internaţionale, reţele de ţărani şi consumatori solicită eliminarea înregistrării obligatorii a varietăţilor de seminţe.  Comisia Europeană nu a operat această solicitare. Societatea civilă lansează o petiţie la nivel european şi continuă demersurile în următoarele etape ale proiectului de lege in dezbaterile din Parlamentul European şi Consiliu. 

În prima etapă, în cadrul Colegiului de Comisari din data de 6 mai 2013[2], proiectul de regulament privind comercializarea seminţelor şi a materialului de înmulţire vegetativă înaintat de Directoratul General Sănătate şi Consumatori (DG SANCO) a fost adoptat.

Eliminarea înregistrării obligatorii a varietăţilor de seminţe solicitată de societatea civilă nu a fost îndeplinită[3]. Diversitatea distribuirii seminţelor tradiţionale ar rămâne în continuare cea mai directă şi mai puţin birocratică modalitate de promovare a biodiversităţii. În acest mod, libertatea opţiunilor alimentare pentru consumatori ar fi asigurată şi ţăranii şi micile întreprinderi ar fi mai despovăraţi de birocraţie. Cerinţele excesive cuprinse în proiectul de lege nu servesc interesului public, ci doar oferă avantaje competitive marilor corporaţii transnaţionale.

Mai mult, sub pretextul unor norme mai inteligente pentru alimente mai sigure, legea încurajează comercializarea seminţelor moderne, chimicalizate aparţinând companiei şi industriei biotehnologice. Este necesară dovedirea protecţiei legale pentru varietăţile de plante, adică îndeplinirea criteriilor de înregistrare privind distincţia, uniformitatea şi stabilitatea materialului de reproducere al plantelor (criteriile DUS). În acest context, interesul public al acestor criterii pur comerciale este îndoielnic.

Deşi acceptate pentru producţie şi comercializare pe piaţă, varietăţile de seminţe ale ţăranilor sunt în continuare ameninţate cu dispariţia. Excepţiile prevăzute, la o analiză detaliată, se dovedesc a fi ridicole: restricţiile istorice, geografice şi de cantitate pentru varietăţile vechi şi locale reprezintă o barieră în calea biodiversităţii şi a potenţialului său. Considerate drept “impure” ca material genetic, seminţele tradiţionale sunt împinse spre o derogare sub Articolul 14(3). Articolul prevede libertatea Comisiei Europene de a stabili ulterior prin “acte delegate”, departe de intervenţia cetăţenilor, reglementări privind metodele de multiplicare şi ameliorare a materialului vegetativ, etichetare, ambalare şi taxe.

Prin statutul de regulament, Comisia Europeană ar impune uniform aceste reglementări ulterioare tuturor statelor membre ale Uniunii Europene. Deşi situaţiile diferă la o ţară la alta, în România, seminţele tradiţionale sunt baza producţiei agricole pentru mai mult de 4 milioane de ţărani, făcând astfel subiectul unei probleme de interes naţional.

 Ţăranii şi horticultorii producători de seminţe sunt desemnaţi în continuare drept producători de seminţe profesionişti, trebuind să se conformeze înregistrării ca operatori şi tuturor criteriilor ulterioare (Articolului 5). In caz contrar, ei riscă amenzi administrative.

O excepţie de ultim moment în textul propunerii legislative a fost adusă pentru întreprinderile de seminţe cu mai puţin de 10 angajaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 2 milioane de euro (Articolul 36). Aceste întreprinderi nu ar trebui să respecte birocraţia la fel de strict ca ceilalţi agenţi economici. Cu toate acestea, modificarea realizată pe ultima sută de metri nu stabileşte limitele pentru ambalare sau condiţiile de trasabilitate şi comercializare în sine, urmând a fi reglementate prin acte delegate.

“Scopul principal al acestei legi rămâne creşterea productivităţii şi intensificarea agriculturii industriale, orientată către export. In acest context, excepţiile prevăzute pentru pieţele de nişă şi varietăţile locale nu sunt decât praf în ochi şi nu vor stopa pierderea masivă a biodiversităţii. Cu atât mai mult, când aspecte practice esenţiale sunt lăsate pe seama actelor delegate, unde ne aşteptăm ca lobby-ul industriei biotehnologice să îşi facă simţită influenţa.”, a declarat Raluca Dan, din partea asociaţiei Eco Ruralis.

Nu înţelegem cum şi de ce seminţele şi practicile noastre agricole vechi de mii de ani acum nu mai sunt bune şi sigure. Comisia Europeană vrea să controleze seminţele, de parcă ar fi un drog periculos care ar urma să iasă pe piaţă. Sămânţa nu poate fi reglementată, ea trebuie să fie liberă, aşa cum a fost până acum, nimeni nu s-a îmbolnăvit vreodată după ce a mâncat legumele noastre din soiuri locale, bogate în vitamine şi cu gust nealterat.”, a declarat Nicolae Lalu, mic producător de seminţe tradiţionale, membru al Eco Ruralis.

Semnează petiţia pentru diversitatea seminţelor!

Asociaţia Eco Ruralis se alătură eforturilor depuse societatea civilă la nivel european şi lansează astăzi petiţia on-line “Diversitatea seminţelor în pericol. Nu vrem o lege europeană în beneficiul industriei de seminţe!”.  Petiţia se adresează membrilor Comisiei Europene, Parlamentului European şi Consiliului şi solicită respingerea propunerii legislative în favoarea interesului real al cetăţenilor.

Scrisoarea poate fi semnată accesând link-ul https://www.openpetition.de/petition/online/diversitatea-semintelor-n-pericol-nu-vrem-o-lege-european-n-beneficiul-industriei-de-seminte#googtrans(de%7Cro) şi este disponibilă, de asemenea, în alte 16 limbi.

Pentru mai multe informaţii, vă rugăm luaţi legătura cu:

– Raluca Dan – 0743 518 245, raluca@re-generation.ro
– Nicolae Lalu – 0761 509 112, ecoruralis@gmail.com.


[2]               ComunicatdepresăalComisieiEuropene:http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-400_ro.htm

[3]                        ComunicatdepresăalAsociaţieiEcoRuralis,29mai2013:  http://www.ecoruralis.ro/web/ro/Home/Stiri/3/1815

 

Lasati un comentariu