Cu păşunile la control!

• publicat la: 20 mai 2013
Cu păşunile la control!

Cu ocazia audienţelor sau în cadrul întâlnirilor cu cetăţenii, prefectul Eugeniu Avram a fost sesizat în legătură cu unele situaţii ce se înregistrează pe raza judeţului Satu Mare în care păşunile ar fi fost atribuite în mod abuziv sau discriminatoriu unor asociaţii de crescători de animale în detrimentul altor asociaţii ce deţin ori mai multe animale. De asemenea au fost sesizate şi situaţii în care crescătorii de animale nu au fost acceptaţi din diverse motive, uneori din motive personale, în asociaţia care administrează păşunea din localitatea respectivă, astfel neavând posibilitatea ca animalele acelor cetăţeni să poată ieşi la păşunat.

Pentru a vedea care este situaţia şi cum se pot elimina aspectele negative, unele generând conflicte între oameni, prefectul Eugeniu Avram i-a invitat la o întâlnire, în data de 20 mai, pe directorii Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi Agenţiei pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Satu Mare, Ioan Cioltean respectiv Gabriel Leş. Din discuţiile purtate au fost evidenţiate unele aspecte care vor fi verificate de cele două instituţii cu privire la respectarea normelor legale privind atribuirea suprafeţelor de păşune de către autorităţile locale precum şi modul de administrare a subvenţiilor primite pentru respectivele suprafeţe de păşuni. Din datele existente, la nivelul judeţului Satu Mare suprafaţa totală de păşuni este de 50.113 hectare şi 27.708 hectare de fâneţe. Există numeroase comune unde faţă de suprafaţa înregistrată şi cea efectiv utilizată pentru păşunat sunt mari diferenţe în sensul că nu sunt utilizate. Prefectul a cerut să se facă un inventar la nivelul fiecarei unităţi administrativ- teritoriale cu suprafaţele de păşuni înegistrate şi cele folosite de asociaţiile de crescători de animale respectiv să se vadă acolo unde nu sunt utilizate păşunile dacă au fost sau nu depuse cereri pentru atribuirea lor conform legislaţiei în vigoare. Prefectul Eugeniu Avram solicită autorităţilor locale să manifeste transparenţă şi obiectivitate în gestionarea păşunilor, exprimându-şi convingerea că prin eliminarea arendei ca formă de atribuire a păşunilor şi obligativitatea concesionării sau închirierii, doar prin licitaţie, să se elimine cazurile de subiectivism în ceea ce priveşte atribuirea acelor suprafeţe către asociaţiile crescătorilor de animale din judeţ.

comentarii

de pasunatu la 21 mai 2013 - 09:17

domnu prefect nu mai invartiti cu pasunea in staga si dreapta ca nu iasa bine niciicum/dara daca sunt acte pa pasune de ce primaru de carai nu ne da dreptu sa folosim pasunea si isi bate joc de noi una zi ?
pasta tat sa poate rezolva cu pasunile numa la carai cu ungurii din primarie care nu sa lasa ca le traba lor cum o fost si cu helesteu

de Iepurilă! la 21 mai 2013 - 10:44

Nu s-a întors nici până în ziua de azi senatorul, însoțit de prefect și de primațul Kovacs la Ianculesti?

http://www.buletindecarei.ro/2013/04/ianculestenii-solicita-pazapunct-sanitardrumuricamin-culturalhelesteu-si-respect.html

„Atent la toate problemele enumerate de săteni, senatorul Valer Marian a promis că va lua legătura cu prefectul Eugeniu Avram, cu primarul municipiului Carei, Kovacs Eugen şi cu consilierii locali, urmând ca să revină peste două săptămâni.”

Păi, se poate, una promite și alta face senatorul? A trecut o lună, nu două săptămâni! I-o fi frică de săteni.

de motul la 21 mai 2013 - 12:36

deocamdata ianculestiul apartinme de primaria carei si nu de senatori si deputati.
prefectura e si mai in masura sa intervina si se face ca ploua …fara pesti….si kovacica isi vede mai departe de potlogarii cu sustinerea comunistilor lingai sustinuti de la centru….

Lasati un comentariu