IN MEMORIAM IOANA CÎCU. OMUL. DASCĂLUL.

• publicat la: 25 mai 2013
IN MEMORIAM IOANA CÎCU. OMUL. DASCĂLUL.

A trăit pentru alţii. Un munte de bunătate, de omenie într-un trup de oţel. Niciodată plângându-se, niciodată renunţând, niciodată surprinsă. Părea că le ştie pe toate, părea că le are pe toate. Doar ochii o trădau, uneori. Dacă ştiai cum să priveşti în ei, citeai iubire, altruism, sinceritate, candoare dar şi singurătate, suferinţă, dor …. Dor de o carte bună, dor de un spectacol fabulos, dor de un tablou care să-ţi taie răsuflarea, dor de prieteni, dor de persoane dragi, dor de mama… Adesea evoca figura mamei ca pe un monument de bunătate şi simplitate. Nu ştia însă că o moştenise în foarte multe privinţe!

            Despre familia ei nu pot vorbi dintr-un sentiment de adâncă pioşenie. Ţine de intimitatea fiecăruia să evoce sau nu momente dragi. Dar despre cea de-a doua familie,  pot spune că a iubit-o infinit şi că a trăit necondiţionat pentru ea. A doua familie, Liceul Teoretic. Aici am cunoscut-o pe Ioana Cîcu. Coca pentru prieteni. Director, apoi profesor. Profesor de limba şi literatura română.

            La prima strigare un om de neclintit, foarte rigid şi pertinent. Dar, dincolo de aparenţe, plin de blândeţe, bunătate, spirit justiţiar, demnitate, omenie. Un om de o rară moralitate, a cărui coloană vertebrală nu s-a aplecat în faţa niciunor furtuni, indiferent de natura lor: socială, politică ori culturală. Fermă în opţiuni, cântărea chibzuit şi alegea justificat, mereu în spiritul dreptăţii.

            Iubea elevii şi trăia pentru ei. Chiar severă şi autoritară în faţa lor, dragostea pentru aceştia răzbătea dincolo de priviri încruntate sau tonuri mai aprige. Şi elevii o iubeau la rândul lor. Arta de a fi profesor constă în a găsi echilibrul perfect între autoritate şi iubire faţă de elevi. Şi Coca a reuşit. O confirmă sutele de învăţăcei care s-au format sub bagheta magică a doamnei profesoare.

Un dascăl de excepţie, un model potrivit nu doar pentru caracterele în formare, ci şi pentru cele mature, de la care, dacă o ascultai şi-i acceptai excelenţa, puteai să înveţi lucruri nemăsurate, valori sufleteşti, intelectuale, culturale de nepreţuit.

Un om mare într-un oraş mic. Marile caractere sunt, de regulă, menite marilor oraşe. Dar Coca şi-a acceptat destinul şi a lărgit multe orizonturi înguste, de neconceput pentru alţii. Aici, în Carei. Sacrificiu pentru care, poate tardiv acum, dar îi mulţumim pios. Şi adânc. Şi recunoscători.

Aşa sunt marii oameni. Precum Coca. Eleganţi, culţi, distinşi, discreţi, săritori, iubitori, altruişti, binevoitori, cu zâmbet larg, cu braţe deschise, cu inima cât un munte. Doar că apreciem cu adevărat aceste comori abia când le pierdem. Aşa a fost Coca. Am iubit-o, am respectat-o, am râs împreună (ce râs, sănătos, organic avea!) am plâns îmreună, am trăit împreună la modul cel mai adevărat! De-acum nu o vom mai face… Coca nu mai e… S-a dus să se odihnească puţin, alături de mulţi oameni dragi ei, care sunt acolo. Alături de colegi dragi, marcanţi în istoria liceului: doamna Berzovan (tanti Mari pentru noi), domnul Boldur, domnul Petkes… Ei sunt acolo. Noi aici. Haideţi să le cinstim memoria aşa cum se cuvine şi să nu-i uităm într-un sertar, să-i purtăm cu mândrie, emblematic, la piept. Au fost ai noştri. Sunt. Şi vor fi. Ai familiei LTC!

Dumnezeu să-i odihnească în pace!

Cu respect, cu drag, cu dor (ce dor!).

 

Alina Iacobuţ, Liceul Teoretic Carei

comentarii

de S.C. la 25 mai 2013 - 14:22

Dumnezeu s-o odihneasca in pace.Sincere condoleante.

de gratian boros la 25 mai 2013 - 14:40

o mare pierdere ……dumnezeu s-o odihneasca in pace !

de Bontea Cosmin la 25 mai 2013 - 15:24

Fara cuvinte…………Primeste-o Doamne-n casa Ta!Dumnezeu s-o ierte si sa o odihneasca!Ma voi ruga mereu pentru sufletul ei ; a fost o femeie, un coleg si un prieten extraordinar.

de Coleg Petrica N. la 25 mai 2013 - 15:43

A fost un dascăl care a stiut că dacă va pune dragoste şi adevăr în ceea ce face, ceea ce va construi va dura o veşnicie. A fost o luptătoare, în fiecare zi luptându-se împotriva presiunii ucigătoare, a negativismului, a fricii, conformismului, prejudecăţilor, ignoranţei şi apatiei. Dumnezeu sa o ierte si sa o odihneasca !

de x-bot la 25 mai 2013 - 16:39

Şi Coca a reuşit
Aşa a fost Coca.
Aşa a fost Coca.

Coca?

de x-bot la 25 mai 2013 - 16:40

Coca nu mai e

de Todea Tania la 25 mai 2013 - 17:40

O profesoara de exceptie nu am cuvinte la adresa dansei. sincere condoleante familiei si apropiatilor 🙁

de Dan Bontea la 25 mai 2013 - 18:32

O mare si regretabila pierdere, pentru toti cei ce am cunoscut-o si pretuit-o!…..Fie ca Bunul Dumnezeu sa-i aseze sufletul alaturi de cei drepti!

de Sfîra Ghe la 26 mai 2013 - 06:19

Sincere condoleanțe familiei,Dumnezeu să o odihnească în pace!

de Carmen Dobos la 26 mai 2013 - 08:26

Un gand pios si un omagiu adus doamnei profesoare Ioana Cîcu, o personalitate puternica, un om de exceptie si un dascal pentru eternitate. Condoleante familiei !

de Ocean la 26 mai 2013 - 09:02

D-zeu s-o odoihneasca in pace. Odihna usoara suflet blind.

de mariana la 26 mai 2013 - 10:43

Sincere condoleanțe familiei,Dumnezeu să o odihnească în pace!

de Alina Mocanu la 26 mai 2013 - 13:48

Tăcerea exilează din nou într-un labirint un om puternic şi drag care a folosit arta şi cultura şi a trăit iubind. Îngerii de pază recită poeme şi joacă o dramă pe scena timpului. Ecoul lor calibrează durerea. Amintirile şi dorul încep să înflorească pe tavanul aşteptării. Culoarea ternă a clipei doare. De ce ai plecat?

de podoba mircea la 26 mai 2013 - 19:36

D-zeu sa o odihneasca in pace ! A fost o doamna in sensul adevarat al cuvantului,un etalon al pedagogiei !!! SINCERE CONDOLEANTE FAMILIEI !!!

de Maria Mărneanu la 26 mai 2013 - 22:34

Un suflet minunat,plin de dragoste şi credinţă,s-a înălţat la cer,mai aproape de Dumnezeu,lăsând în urmă un gol imens, singurătate şi tristeţe.
Un gând pios şi un omagiu Doamnei Profesoare Ioana Câcu,o profesoară de excepţie,care a călăuzit paşii sutelor de elevi şi a avut o contribuţie deosebită la propăşirea culturală şi spirituală a oraşului nostru.
Dumnezeu să o odihnească în pace şi să-i aşeze sufletul în rândul celor drepţi.
Sincere condoleanţe familiei îndoliate!

Lasati un comentariu