Ionuţ Sava de la LTC-cel mai bun la Concursul Naţional de eseuri “UE, un proiect de viitor”

• publicat la: 12 mai 2013
Ionuţ Sava de la LTC-cel mai bun la Concursul Naţional de eseuri “UE, un proiect de viitor”

 

În perioada 18 martie – 26 aprilie 2013, Facultatea de Studii Europene din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, în parteneriat cu Europe Direct România, Reprezentanţa Comisiei Europene în România, Reprezentanţa Parlamentului European în România şi Ministerul Educaţiei Naţionale, a organizat prima ediţie a Concursului naţional de eseuri „Uniunea Europeană, un proiect de viitor” (Perspectivă globală. Dimensiune transatlantică. Parteneriat euroasiatic).

Concursul s-a adresat tuturor elevilor de liceu, înregistrându-se,  la finalul perioadei de înscrieri, un număr total de 432 de eseuri.

Din comisia de evaluare au făcut parte Prof. Univ. Dr. Nicolae PĂUN, Prof. Univ. Dr. Ovidiu PECICAN, Asist. Univ. Dr. Adrian CORPĂDEAN, Dr. Bogdan DUMITRU, dar şi studeţi de anul III, Diana CĂLBĂJOS, Gabriela TURC, Maria PETRICELE, Andra BÎLEA, Bianca CHEŞELI, Delia BUŞTIHAN şi Nicoleta BARABOI.

În urma jurizării, elevul  Ionuţ Eugen Radu SAVA din clasa a XI-a E de la Liceul Teoretic Carei, a obtinut un binemeritat loc I.Pentru cei care il cunosc pe  Ionuţ si  multiplele sale acţiuni,aceasta performanţă nu este o surpriză.

Ionuţ Sava a fost preşedintele Consiliului Elevilor la LTC Carei iar acum deţine conducereaDepartamentului de Mobilitate, Informare, Formare şi Consiliere din cadrul Consiliului Naţional al Elevilor din România.

Locurile II şi III au fost ocupate de Theodora SCHNEl de la Colegiul Naţional „Elena Cuza” din Craiova, respectiv Maria NEŞTIUT de la Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud.

Participanţii care s-au clasat pe primele trei locuri vor fi premiaţi cu o excursie la instituţiile Uuniunii Europene din Bruxelles, organizată în cursul anului universitar 2013-2014, iar restul participanţilor vor primi o diplomă de excelenţă din partea Facultăţii de Studii Europene.

Nu în ultimul rând, elevii care vor opta pentru înscrierea la una dintre specializările oferite de Facultatea de Studii Europene vor obţine nota 10 la proba eseu. Această notă reprezintă 20% din media de admitere.

Pentru a citi eseurile câştigătoare sau vedea lista completă cu participanţi, accesaţi site-ul www.euro.ubbcluj.ro .

comentarii

de maria la 12 mai 2013 - 13:53

Felicitari, Ionut!Intradevar, pentru tine, performantele nu sunt o surpriza…

de anonima la 12 mai 2013 - 22:08

Sincere felicitari!

de L.T.C. la 13 mai 2013 - 01:49

O performanță demnă de remarcat a elevului Ionuţ Eugen Radu SAVA din clasa a XI-a E de la Liceul Teoretic Carei.

Cele mai sincere felicitări!

de Tiberiu Vanca la 13 mai 2013 - 10:34

Ionuţ! Ştirea care te priveşte, este pentru mine surpriza zilei, mult mai mare de cum ar putea fi faptul că „Ponta şi-ar recunoaşte plagiatul şi ar putea cadea în genunchi în faţa „Patriei” cu invocaţia „Patrie! Nu te merit!”
Am vrut să citesc lucrarea ta. Am accesat „www.euro.ubbcluj.ro” adresă propusă de redacţie. N-am obţinut decât deziluzii. A fost o informaţie greşită. Dacă printre careieni există vreun norocos care să fi ajuns la această lucrare îl rog să o posteze la comentariile acestui articol şi asta pentru că trebuie să te cunoaştem bine. Te felicit şi nădăjduiesc că voi face acelaşi lucru cu mult mai mult entuziasm după ce „mă voi scălda” în cuvintele tale.

de Tiberiu Vanca la 13 mai 2013 - 21:10

Mulţumsc Domnului de la 13,40. Am citit eseul, este bun. Valorile prezentate acolo sunt ireproşabile. Dar sunt speriat. La pagina 3 aliniat ultim, autorul, după felul în care scrie îmi face cunoscută o experienţă ce din economia textului pare să fie personală, pentru că nu există urme de citare a experienţei altcuiva. Aflu că autorul înainte de a împlini vârsta de zece amni a luat hotărârea (!?) şi s-a stabilit în America. Intervine disconfortul despărţirii după toate probabilităţile de pământul natal şi se reîntoarce. La pagina 4 aliniat prim ne spune că „Mulţi oameni mă întreabă de ce ai făcut acest pas (de a reveni în Europa)…”. Dacă lucrurile stau aşa autorul la o vârstă foarte fragedă, s-a manifestat prin proprii decizii cu maturitate, a călătorit de unul singur pe traiecte intercontinentale a evaluat cu propria experienţă locuirea şţi probabil şi alte experienţe pe continentul american, care posibil nu-l satisfac şi ca o consecinţă hotăreşte revenirea pe continentul european.

de Tiberiu Vanca la 13 mai 2013 - 21:22

Un accident de utilizare a tastaturii mi-a închis spaţiul de lucru şi a dus la transmiterea mesajului înainte de a-l termina, respectiv înainte de a exprima îndoiala că un copil la zece ani nu putea avea o astfel de experienţă şi să mă întreb dacă nu cumva autorul s-a referit la experienţa altcuiva şi a uitat să citeze autorul.
În ipoteza că am perceput deformat textul şi s-ar putea dovedi acest lucru, prezint cuvenitele scuze.Oricum este un text bine închegat, aduce în discuţie valori utile, şi dovedeşte o bună capacitate de scriere.

de Ionut la 13 mai 2013 - 21:41

Domnule Tiberiu Vanca, vă mulţumesc, în primul rând pentru aprecieri şi, totodată, celorlaţi utilizatori care mi-au transmis aceleaşi gânduri.

În al doilea rând, ţin să vă spun că experienţa pe care am descris-o în eseu este proprie. Este, în adevăratul sens al cuvântului, o experienţă personală.

de Anca Fechete la 13 mai 2013 - 22:26

Bravo Ionut sunt mandra de tine !!! 1-1 :))

de Un careian la 13 mai 2013 - 22:51

Bravooo Ionut! Ma bucur nespus de mult!
Chiar meriti pentru ca muncesti enorm !!!

de Tiberiu Vanca la 14 mai 2013 - 14:59

Mă bucură asigurarea pe care mi-o dai. Te sfătuiesc să scrii mult. Să iei teme din viaţa reală pe care le poţi discuta prin varii categorii morale. Eseul este vârful de îndeletnicire scriitoricească. Odată pentru că te obligă la utilizarea unui foarte mare volum lexical, apoi pentru că te duce înspre încărcături cu valori filozofice. Fiind îndeobşte scriere pe spaţii mici obligă la concentrarea mesajelor, cere învestmântarea lor în cuvinte cât mai ilustrative iar după eforturi susţinute textele primesc valenţe de scris artistic. Atunci când textul tău străluceşte prin valoarea cuvintelor, când reuşeşti să exprimi cu o oarecare cadenţă, tu artizanul de cuvinte respiri a glorie, simţi că adăstatul la masa de scris a fost cu folos.
Îţi urez un parcurs bun. Dar nu uita! Cere multă muncă.Dar tu ai înainte o viaţă lungă pe care n-ai la ce o folosi cu mai mult folos decât scriind.

de respect la 14 mai 2013 - 18:24

Util dialogul generațiilor. Ionuț Sava cu Tiberiu Vanca.
Ambii, oameni valoroși. RESPECT pentru amândoi.

de ccc.sss.vvv la 14 mai 2013 - 19:50

Felicitariile mele!!! Sa scrii in continuare asa cum sti tu mai bine in numeroasele tale activitati .Si iti urez succes in tot! PS. Am auzit ca ai un fratior mai micut si dragalas .Te rog nu il negliza
Umbra ta

Lasati un comentariu