Noaptea Muzeelor

• publicat la: 19 mai 2013
Noaptea Muzeelor

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este corespondentul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor. Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul.

Noaptea muzeelor, eveniment organizat în întreaga țară în peste  o sută de instituții muzeale, a deschis porțile Castelului Karolyi de la ora 10 dimineața și le-a ținut deschise pâna la ora 1 din noapte. Domnițe și castelani au animat sălile Muzeului Municipal Carei, surprinzând în mod plăcut vizitatorii care astăzi i-au trecut pragul. Până la ora 20, peste 400 de vizitatori, mulți dintre ei însoțiți de copii, au fost curioși să vadă sau să revadă expozițiile permanente și temporare.

Noaptea Muzeelor la Carei a fost organizată de Muzeul Municipal Carei, în colaborare cu Centrul Cultural Carei și Direcția de Cultură și Sport Carei.

La Satu Mare,noaptea Muzeelor a fost organizata de Muzeul Judetean,bucurandu-se de participarea presedintelui Consiliului Judetean,Adrian Stef,prilej cu care a transmis următorul mesaj:

Noapte albă a muzeelor marchează sărbătoarea comunităţii ca beneficiar al efortului Muzeului Judeţean de a-şi exercita rolul educativ pe lângă cel al valorificării patrimoniului cultural local.

Cred că rolul nopţii muzeelor este acela de a lărgii publicul muzeelor, de a face din muzeu o atracţie, de a aduce tineri la muzee. Este lăudabil că în ultimii ani, Muzeul Judeţean s-a apropiat foarte mult de cerinţele publicului şi cea mai bună dovadă este creşterea spectaculoasă a numărului de vizitatori şi a încasărilor din bilete.

Muzeele contemporane trebuie să fie spaţii deschise dialogului, entităţi vii unde praful nu stă pe ramele tablourilor şi exponatelor.

Tocmai de aceea vrem să diversificăm  oferta Muzeului Judeţean şi prin realizarea Muzeului de la Măriuş, care va fi o realizare importantă pentru viaţa culturală sătmăreană. Ţin să reamintesc publicului larg şi rezultatele arheologilor sătmăreni, care se pot mândri cu descoperiri spectaculoase, pe unele din acestea le puteţi admira chiar aici la Muzeu.

Chiar dacă azi Muzeul Judeţean este în centrul atenţiei, nu pot să nu repet ceea ce am mai spus-o de multe ori: sătmărenii au nevoie de cultură de bună calitate, iar noi, prin instituţiile de cultură din subordinea Consiliului Judeţean facem eforturi pentru a răspunde cerinţelor. Nu întâmplător, avem o creştere importantă a numărului de cititori de la Biblioteca Judeţeană, a cursanţilor de la Şcoala de Arte, a numărului de acţiuni organizate de Centrul de Conservare şi Promovarea Culturii Tradiţionale şi, aşa cum v-am spus, a vizitatorilor de la Muzeul Judeţean”.

 

comentarii

de Bravo lor! la 20 mai 2013 - 04:46

„Noaptea Muzeelor la Carei a fost organizată de Muzeul Municipal Carei, în colaborare cu Centrul Cultural Carei și Direcția de Cultură și Sport Carei.”

Lasati un comentariu