PNL, 138 de ani de la înfiinţare

• publicat la: 24 mai 2013
PNL, 138 de ani de la înfiinţare

Vineri, 24.05. 2013, ora 16:00 se va depune  o jerbă de flori la primul sediu al Partidului Naţional Liberal şi la bustul lui I. C. Brătianu urmând ca la ora 17:00 în organizarea Muzeului Judeţean Satu Mare în colaborare cu Biblioteca Judeţeană şi Asociaţia „I.C.Brătianu”Satu Mare, are loc lansarea primului volum „Caietele liberale sătmărene NR.1” – Emil Tişcă, al cărui autori sunt Claudiu Porumbăcean şi Viorel Câmpean.

De la ora 18:00 evenimentul continuă cu vernisajul expoziţiei foto-documentare „Emil Tişcă”. Expoziţia cuprinde 85 de fotografii, precum şi un Caiet testamentar original al lui Emil Tişcă păstrat în Colecţiile Muzeului Judeţean Satu Mare. Exponatele sunt relevante cu privire la activitatea lui Emil Tişcă începând cu familia acestuia, perioada petrecută pe front în Primul Război Mondial, activitatea sa la Năsăud şi, nu în ultimul rând, activitatea desfăşurată la Satu Mare atât pe plan economic, cât şi pe cel politic, social, cultural şi spiritual. Nu lipsesc din imagini personalităţi importante ale Sătmarului interbelic, apropiaţi ai acestuia (Teofil Dragoş, Ştefan Benea, Octavian Ardelean ş.a.) care, cu prilejul aniversării vârstei de 50 de ani, i-au făcut dedicaţii, unele chiar deosebite, păstrate în Caietul testamentar amintit.

Preşedintele liberal, Crin Antonescu, a transmis, vineri, un mesaj cu prilejul împlinirii a 138 de ani de la înfiinţarea Partidului Naţional Liberal, informează Mediafax.

El a arătat că „destinul PNL este strâns legat de evoluţia României şi de parcursul european”.

El reaminteşte de momentul înfiinţării PNL, în 1875, în Piaţa Universităţii, şi de fondatorii acestuia Ion C. Brătianu, A. G. Golescu şi Mihail Kogălniceanu.

Potrivit acestuia, PNL este singurul partid autentic de dreapta de pe scena politică românească.

„Istoria acestui partid se confundă cu istoria democratică a României. Modernizarea instituţională a statului român, etapele de progres economic, de prosperitate, toate acestea sunt legate de guvernările PNL şi de oamenii de excepţie care s-au aflat în fruntea sa. Partidul Naţional Liberal este partidul Independenţei României, al Marii Uniri, este partidul reformei agrare. Partidul Naţional Liberal este partidul primei constituţii democratice a României Mari – Constituţia din 1923. Înaintaşii liberali sunt, alături de întreaga elită politică românească interbelică, martirii libertăţii care au dat jertfa supremă în închisorile comuniste. PNL este cel mai vechi partid din familia liberalilor europeni. Este singurul partid care nu şi-a schimbat numele, care nu şi-a schimbat culorile, care nu şi-a schimbat doctrina, programul, valorile şi conduita politică. PNL este singurul partid autentic de dreapta de pe scena politică românească actuală”, susţine Antonescu în mesaj.

Liderul liberalilor arată că PNL a contribuit decisiv la integrarea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007.

„Aşa cum s-a întâmplat de atâtea ori în istoria sa, PNL a fost chemat din nou să îşi aducă contribuţia la modernizarea României. Astăzi, Partidul Naţional Liberal este mai puternic decât oricând după 1989, iar responsabilitatea majoră pe care o are este pe măsura forţei sale. PNL s-a angajat să readucă economia pe un trend ascendent, să combată efectele crizei şi ale guvernărilor defectuoase din perioada precedentă, alături de partenerii săi actuali. România este acum guvernată în mod responsabil şi în interesul cetăţeanului. România are acum o stabilitate politică incontestabilă, un guvern solid şi legitim, în care PNL este o componentă esenţială”, subliniază Antonescu.

 

Lasati un comentariu