Proiect transfrontalier finalizat,în realitate nefuncţional

• publicat la: 7 mai 2013
Proiect transfrontalier  finalizat,în realitate nefuncţional

La mai bine de 3  luni de la conferinţa  de închidere a  proiectului  transfrontalier “Realizarea unei reţele de protecţie şi alarmare în zona Sătmar”, camerele de supraveghere ce fac obiectul acestuia şi sunt amplasate in municipiul Carei,in 23 de locaţii, nu sunt funcţionale. 

Prezentat ca una din realizările administraţiei careiene,proiectul transfrontalier “Realizarea unei reţele de protecţie şi alarmare în zona Sătmar”, finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră HURO 2007- 2013,are valoarea  totală de 115.800 euro, din care municipiul Carei a beneficiat de 55.400 euro,potrivit celor afirmate la conferinţa de închidere de către managerul de proiect,Varna Levente.

Partea de cofinanţare a fost de 2%, respectiv 1.108 euro. Partea maghiară care a beneficiat de pe urma acestui proiect a fost raionul Csenger,ai cărui reprezentanţi au fost prezenţi la Carei in data de 31 ianuarie.

La fel ca si în municipiul Carei,si partenerii din Ungaria au achiziţionat şi montat 23 de camere de  supraveghere,doar că la ei acestea funcţionează de 1 an de zile şi au  dat si rezultate,potrivit celor afirmate de reprezentantul Poliţiei Mateszalka,Győri Károly.

Din fondurile alocate prin proiect,raionul Csenger a amplasat camere de supraveghere  în 11 localităţi, a achizitionat 50 de uniforme pentru serviciul voluntar de pază civilă, salvamari şi pompieri, respectiv 10 binocluri pentru supraveghere noctură.

Partea ce a revenit Careiului a permis achizitionarea şi montarea a  23 camere de supraveghere, 50 de uniforme pentru Poliţia Locală,nouă staţii de emisie- recepţie,cinci aparate de înregistrare audio- video şi un server performant.

Sistemul de supraveghere video ar fi permis deservirea  Poliţiei Locale şi a Poliţiei Naţionale dacă ar fi fost funcţional.Mulţi dintre autorii infracţiunilor săvârşite in ultimele luni ar fi  fost depistaţi şi mai ales cei care au ales să protesteze prin slogane ‘pictate” pe pereţii clădirilor împotriva tăierilor masive de copaci din ultimii 2 ani,spre disperarea primarului care in lipsă de informaţii concrete arată obsesiv cu degetul spre liberali,care sesizează derapajele  administratiei UDMR instalate la primăria Carei.

La conferinţa de la sfârşitul lunii ianuarie,primarul Kovacs declara că acest proiect transfrontalier va avea rezultate concrete, remarcând buna colaborare cu autorităţile din Ungaria.

Consider acest proiect unul dintre proiectele transfrontaliere care are rezultate concrete, spre deosebire de unele proiecte pe care eu le denumesc “ghiveci”, ce se rezumă la câteva conferinţe, iar unii beneficiari rămân cu un aparat foto sau un lep top” afirma la acea dată primarul Kovacs.

Din păcate,nici până la această oră camerele nu sunt funcţionale deşi firma care le-a montat a făcut-o in regim de urgenţă,lucrând in conditiile de ger din luna februarie.

Graba cu care au fost tăiaţi copacii in primele luni,eliminându-se materialul arboricol din 2 părculeţe ,nu s-a regăsit şi la acţiunea de activare a camerelor de supraveghere,cu adevărat  necesare pentru asigurarea unui climat de siguranţă cetăţenilor din Carei.

Nici vizita de lucru la partea maghiară,de acum 1 an,nu a reuşit să mobilizeze  administraţia careieană  pentru o mai bună coordonare a activităţilor de punere in funcţiune a sistemului de supraveghere video finanţat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră HURO 2007- 2013.

 In cazul proiectelor transfrontaliere cum este si acesta,toate cheltuielile( n.r.-respectiv  55.400 euro) sunt suportate  de beneficiar şi abia după verificări şi constatarea funcţionalităţii acestora de către finantator,sumele investite se vor reintoarce la Primărie.Cum camerele de supraveghere sunt montate de luni de zile dar fără a fi functionale,iar primăria a făcut un imprumut pentru asigurarea părţii sale de finantare,pentru care evident se plătesc şi dobânzi (acestea nefiind incluse in finantare) ,am ajuns in situatia de a fi şi cu banii luaţi şi fără camere de supraveghere active.

 Daniela Ciută

 

comentarii

de Iepurilă la 7 mai 2013 - 11:29

Oare de ce nu trebuie să ne mirăm de loc că (nici) această investiție nu este funcțională?

Kovacs denumește unele proiecte transfrontaliere “ghiveci”.

Nu proiectele sunt “ghiveci”, ci în capul primarului Kovacs este un întreg ghiveci, în care cântă tot felul de păsărele.
Canari, de exemplu.

de Nume la 7 mai 2013 - 11:37

Bine ca in tara merge treaba
1 an de guvernare USL dar in loc de realizare scandale si in loc de guvernare conflicte. Bravo.

de Gogoman la 7 mai 2013 - 11:57

¨..in orasul asta, de gogomani..
unde ..eu sint cel dintai …
dintre….front asii puliitici..¨

de dardijaba la 7 mai 2013 - 13:16

dardijaba

de satmarean la 7 mai 2013 - 13:20

da stiu ca are spor la manareli primaru asta a vostru’
ba porcareste monumentu’ cu becurile jerpelite de iti venea sa borasti – ba scoate dale cand au romanii comemorari – ba un arhitect peisagist inventat pentru garda de mediu – ba drujbaleste copacii cand nu mai are de scaune’
– inventiv omu numa pacat ca pe banii careienilor isi face mendrele –
asta e si seful udmristilor din carei ?

de AtiVotatDegeaba la 7 mai 2013 - 20:20

Toti sunt mana in mana..Nu conteaza partidul toti politicienii sunt pusi pe praduiala..Urmeaza cianurile si gazele de sist..O sa beti apa adusa [contra cost] cu cisterna de la bulgari..Popor cretinizat fara speranta

ati votat degeaba

Stati linistiti ca USL nu va reclama nici un jaf bugetar la USL SI PDL sunt mana in mana ca si coabitatorii masa verde si plagiatorul Ponta..Acum toata mafia politica e strans unita in jurul tradatorului de tara Basescu ..

de asa-ai-Iancule la 7 mai 2013 - 20:22

nu zici nimic ma Cotietz !
Ma Cotietz ma!
ma Cotietz ma !

de KonietzFilma la 7 mai 2013 - 20:24

K onietz !
K onietz !

de tamplaru la 7 mai 2013 - 21:04

omu contyeaza si nu altceva iara la carei omu care invartye banii orasului cu fotbalistu impreuna nu ne platyeste salariile la timp si nu ne face carte de munca la sectia de scaunye si daca vine control ne ascunde in depozit pana pleaca…prefectura se face ca nu vede mismasurile lu jenica care taie tati copacii cand nu mai ieste cu ce cumpara de facut scaunye…si amu om face si pantru teatru scaunyele da iei or pune mana pe puscoiu de bani si noi om ramane cu gaurile in pusculitaa…aista primar avem la orasul tuliupanilor

de banutel la 7 mai 2013 - 21:06

drept ii ca primaru are datorii neplatite si de cinci ani si ca la primarie este cine duc acasa si suta de milioane pe luna????

de curios la 7 mai 2013 - 21:16

Guvernul Ponta nu are nimic de zis la toate fitele ilegale ale primariei de Carei?
Pentru alte nimicuri se tot sesizeaza ANI sau DNA sau Prefectura sau Comisiile de Audit ale proiectelor facute cu Bani Europeni.
Poate nu ar strica un mic protest la Prefectura ca sa se atraga atentia daca nu se stie cumva ce se intampla la Carei.

de gonzo la 8 mai 2013 - 19:49

varza, totul e varza,
ce plictiseala e aici non stop aceeasi chestie , ce face ce nu face, hai sa fim seriosi .

de adi la 8 mai 2013 - 21:20

bine zis…ia sa mai dati si mondenitati de cum se petrec cu fufele amicii

de premier-Smecher la 9 mai 2013 - 06:01

Pericolul de-a avea un premier şmecher:

¨Ne-am dat dracului! Circulăm cu 250 la oră prin satele României şi omorâm ţăranii, găinile şi gâştele şi nu facem nimic! Numai automobilistul Victor Ponta sare în apărarea ţăranilor năpăstuiţi de sărăcie şi de fenomenul automobilistic şi cere pe trei voci confiscarea bolizilor implicaţi în aceste infracţiuni. Pentru un asemenea scop nobil, premierul nostru e gata să pună căpăţâna pe butuc. Ori confiscare, ori descăpăţânare! Vă daţi seama ce putere de sacrificiu, ce dăruire? Cel puţin aşa arată la prima vedere acest demers de un populism greţos, aruncat peste ţară exact în zilele în care guvernul alungitului nostru premier împlinea un an de existenţă. Este drept, din două bucăţi, dar totuşi un an, chinuit şi acela, enervant şi plin de ”insuccesuri”. Ce avem de făcut? Să modificăm Constituţia, cum zice Victor Ponta, cel care scapă mereu cite un ”eu ca jurist” deşi a fost jurist doar pe băncile facultăţii şi niţel după, în rest fiind doar învăţăcel la Adrian Năstase, demnitar, activist şi băgător de seamă pe la PSD. Opera sa juridică nu prea îi permite să zică apăsat ”eu ca jurist” (cel puţin până iese şi decizia comisiei de cercetare a plagiatului) şi nici să facă prea mult caz de cunoştinţele sale practice. La referendum, ele s-au umplut de sânge şi nu s-au spălat încă, în ciuda noii sale amiciţii politice cu Traian Băsescu……………….¨

…era o definitie a cuv ¨smecher¨….data mai de mult……destul de buna……
daca tot se salveaza comentariile……reuitati -va….

de Iepurilă la 9 mai 2013 - 10:35

@premier-Smecher la 9 May 2013 – 06:01 și un comentator dăștept ca bâta.

Ce să zic, ce-are d-le sula cu prefectura?

Adică: camerele de supraveghere nefuncţionale în Carei cu Ponta?

de ladyGaga la 9 mai 2013 - 16:00

ma da rau e sa fii prost ma…
rau e sa fii prost…..

de mitica la 9 mai 2013 - 22:15

sovinul de primar isi gaseste parteneri numa din ungaria doar ca pana si cei mai amarati de peacolo is mai citovi la cap ca el si mai organizati decat nebuloasele din primarie!!!!!!
se lipeste de tate catunele numa unguresti sa fie!!!1
la scollile romanesti se uita de repartii pana se vor daramama ca scoala din ianculesti da pentru gradinite si scoli unguresti se gasesc bani la primarie?!

cine face reparatii pt cladirea de la fosta scoala 4 ca azi mare zarva era acolo????primaru canta imnu la filarmonica cu mana la corason de puscau nasturii de la camesa,.

de KKK la 10 mai 2013 - 07:02

au atacat ¨Gazeta de Nord Vest¨
urmati voi !

de ........... la 10 mai 2013 - 07:07

¨Astazi, locotenentul Sorin Alexandru Gheorghe, a fost martor la incalcarea dreptului de exprimare in Romania lui Basescu si a lui Ponta. Ziaristii cotidianului Gazeta de Nord-Vest au fost atacati si agresati. Calculatoarele ziarului au fost sparte, ziaristii agresati, alimentarea cu energie electrica oprita……….¨

de ianculestilucacenimarna la 10 mai 2013 - 08:17

metode hortyste ca in 40 dar care nu au rezistat mai mult de citiva ani cu toti romanii masacrati de ei pt a speria multimea!!!cei ce se tem sunt oamenii slabi iar cei slabi nu fac nimic in viata!
au avut parte de multe nelegiuiri romanii dar
romanu in veci nu piere!
azi tai unu si rasar apoi doi si tot romani se cheama ca sunt!!!mai intariti si mai puternici ies din lupta!
Asta e romanul fratilor!

de iutii la 10 mai 2013 - 08:48

KKK vine de la kovacskeizerkaput?
sau fumigenele cu gazeta is pt a masca actiunea de cosmetizare pentr noua gradinita maghiara facuta de vadas cu levente?
firmele de casa pun la punct scoala 4 pt unguri dar pt copii handicapati de la werdnig nu dati loc de sediu seda?/nu cumva sa aiba un loc de activitati unde sa mai uita de necazurile vietii!!!111
sloganu primarilor in carei:cine nu maghiar sa crape.’mari smecheri cred la ei/

de Gestapo la 10 mai 2013 - 13:08

Pentru a-l liniști pe Valer Marian și pentru liniște în PSD
Bodiguarzii au închis Gazeta de Nord-Vest

curata democratie

de nocomment la 10 mai 2013 - 15:53

Gazeta de Nord Vest, publicatie din Satu Mare infiintata in 3 ianuarie 1990, a fost rasa de pe internet in cursul zilei de ieri, 9 mai 2013, iar redactorii dati afara din sediul redactiei cu gorilele unei firme de “security”. Scandalul, chiar daca are pe fond, in aparenta, diverse cauze locale, are loc dupa aparitia in presa a unor acuzatii extrem de grave ale senatorului PSD de Satu Mare Valer Marian, colaborator al Gazetei, la adresa presedintelui Partidului, premierul Victor Ponta, si a socrului sau, Ilie Sarbu. Totodata, ultimul articol cu tenta de investigatii aparut in Gazeta, in data de 8 mai a.c., facea referiri la anumite intoxicari privind conducerea SRI, respectiv legate de prim-adjunctul Florian Coldea, servite, olograf, de un anume colonelul (r) Ioan Timis, implicat in actionariatului Gazetei.

de nasol la 10 mai 2013 - 16:07

E nasoala rau!
E mai ceva ca la italieni….
Nici Ceausescu nu ar fi facut asta
Nici fosta securitate

de Vali bacsi. la 10 mai 2013 - 20:22

Primeste Harciogul ce merita.
Ganditiva cu ce sa ocupat,de cati si-a batut joc etc.
Sper ca acum sa-l lucreze pana la capat.

de Moise la 10 mai 2013 - 21:45

Adica asa sa procedem si noi cu kovacs care isi bate joc de careieni si mai ales de cei care lucra la scaune si cand au accident de munca descopera ca nu au platite contributiile sociale si ajung ca de la degete taiate sa ramana cu mana moarta????
Poate acest bacsi e venit de la vreun asezamant de consiliere psiho sau e o reminescenta a garzii lui horty?
A ajuns proprietatea privata ca pe vremea dictaturii comuniste???
Deaia nu are proprietati primaru de Carei ca sa nu aiba ce se confisca????

Lasati un comentariu