Proprietatea, un moft? Ponta vorbeşte despre exproprieri şi confiscarea averii

• publicat la: 9 mai 2013
Proprietatea, un moft? Ponta vorbeşte despre exproprieri şi confiscarea averii

Premierul Victor Ponta vrea să modifice articolul constituţional referitor la proprietate. El propune la revizuirea Constituţiei o modificare a articolului 44 privind dreptul la proprietate, astfel încât averile obţinute ilegal să fie confiscate, iar exproprierile de „interes strategic” să fie făcute mai uşor. Premierul  vrea ca viitoarea Constituţie să conţină o precizare mai clară care să permită ca, ulterior, prin lege, să se efectueze confiscări, sechestre sau exproprieri. Liberalii se opun intenţiilor lui Ponta, anunţă ADEVĂRUL.

O altă intenţie a premierului, blocată de PNL, a fost impunerea unui impozit special pentru bugetarii şi pensionarii ale căror venituri depăşesc o mie de euro.  Surse din PSD au precizat pentru GÂNDUL că premierul şi-a informat colegii de partid asupra intenţiei de a susţine confiscarea averilor obţinute ilegal. ROMÂNIA LIBERĂ constată că Forumului Constituţional dă startul confruntării dintre PSD şi PNL pe marginea legii fundamentale şi prezintă marile mize ale revizuirii Constituţiei.

Premierul vrea ca bunurile provenite din infracţiuni să poată fi confiscate şi chiar e dispus să-şi pună mandatul la bătaie, pentru acest lucru. Liderul USL a mai menţionat, potrivit ZIUA VECHE, că „toţi apostolii proprietăţii“ s-ar fi simţit lezaţi că vrea să confişte maşina cuiva care merge cu 250 de kilomentri pe oră printr-un sat din România. Ponta a susţinut că dreptul de proprietate „sfânt, garantat“ nu poate să împiedice dezvoltarea ţării în ceea ce priveşte infrastructura.

Premierul a mai precizat că este necesară modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte proprietatea şi în cazul unor situaţii în care bunurile confiscate să poată fi valorificate înainte de finalizarea procesului în instanţă. ANTENA3 aminteşte că Victor Ponta declarase anterior marţi, că nu i s-ar părea excesiv ca în anumite situaţii să fie confiscate maşinile şi motocicletele, ca sancţiune pentru abateri rutiere grave.

EVENIMENTUL ZILEI susţine că Monica Macovei a convins o importantă comisie din Parlamentul European că statele UE trebuie să poprească bunurile provenite din infracţiuni, în timp ce, la Bucureşti, şi premierul Ponta susţine modificarea Constituţiei în acelaşi sens. Comisia pentru libertăţi civile şi afaceri interne a Parlamentului European a votat raportul Monicăi Macovei privind instituirea, la nivelul UE, a unei directive privind punerea sub sechestru a bunurilor provenite din săvârşirea de infractiuni. Dacă raportul va fi votat în Parlamentul European (PE), în statele UE – inclusiv România – averile ilicite vor fi confiscate chiar în lipsa unei condamnări penale a posesorului.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu