Traficanţi de artefacte dacice şi romane, arestaţi

• publicat la: 25 mai 2013
Traficanţi de artefacte dacice şi romane, arestaţi

Ioan Varga, tatăl fotbalistului Dacian Varga, şi un angajat al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva au fost arestaţi preventiv într-un dosar în care au fost acuzaţi de traficarea unor tezaure de monezi din aur şi argint, vechi de 2.000 de ani, provenite din siturile arheologice ale cetăţilor dacice.

Ioan Varga (58 de ani), fost fotbalist la Jiul Petroşani, şi Florin Delinescu (42 de ani, foto), custode al sitului arheologic şi al muzeului din Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi administrator al unei pensiuni, au fost prinşi în flagrant în timp ce tranzacţionau un tezaur de cinci monede din aur de tip Lysimach şi 22 de denari romani din argint, pe care urmau să primească 4.550 de euro. Procurorii au stabilit că piesele au fost furate de braconieri în anii 1990 – 2000 din zona cetăţilor Munţilor Orăştiei.

Tezaurele urmau să fie traficate în afara ţării Cei doi hunedoreni au fost reţinuţi şi trimişi în arest preventiv, iar în urma percheziţiilor la domiciliile acestora au mai fost găsite şi alte bunuri de valoare, dar şi un detector de metale, deţinut ilegal.

„Poliţiştii au ridicat de la domiciliul uneia dintre persoanele cercetate în cauză un lot de 3 monede de aur tip Lysimach, un inel medieval şi 77 de monede antice din argint. Piesele recuperate şi fac parte din tezaurele sustrase de la Sarmizegetusa Regia, parţial recuperate”, a informat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia.

Vânzări fictive prin licitaţii

Potrivit procurorului general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia, destinaţia tezaurelor deţinute ilegal de hunedoreni era o casă de licitaţii din Viena, unde bunurile urmau să fie vândute pe sume importante. Pentru a da o aparenţă de legalitate deţinerii tezaurelor de monezi, traficanţii foloseau o schemă inedită de „spălare” a acestora.

„Obiectele erau trecute printr-o zonă gri. Erau scoase la vânzare prin case de licitaţii din Viena, însă de fapt deţinătorii lor şi le vindeau între ei. Se foloseau de scoaterea lor la licitaţie, doar pentru a fabrica un istoric al acestora, pentru a le pierde urma. Astfel, în cazul în care erau depistaţi, să poată spune că nu ştiau de provenienţa lor, ci le-au achiziţionat de la persoane necunoscute, prin licitaţii”, a explicat procurorul Augustin Lazăr.

continuare in adevaruldespredaci.ro

Lasati un comentariu