3 reţete delicioase de îngheţată de casă

• publicat la: 17 iunie 2013
3 reţete delicioase de îngheţată de casă

Temperaturile au crescut şi vor mai creşte în următoarele zile, aşa că este vremea – spunem noi – pentru câteva reţete delicioase de îngheţată de casă.

Îngheţată espresso

Avem nevoie de o ceaşcă şi jumătate de lapte integral, trei sferturi de ceaşcă de zahăr tos, o ceaşcă şi jumătate de boabe de cafea întregi prăjite, un vârf de cuţit de sare, o ceaşcă şi jumătate de smântână pentru frişcă, 5 gălbenuşuri, un sfert de linguriţă de extract de vanilie şi tot atât espresso fin măcinat.

Se pune la foc mic laptele cu zahăr, boabele de cafea, sarea şi jumătate de ceaşcă de smântână. Când amestecul se încălzeşte, se acoperă cu un capac, se stinge focul şi se lasă la rece aproximativ o oră.

Amestecul se reîncălzeşte şi se toarnă, amestecând constant, într-un bol în care am amestecat în prealabil gălbenuşurile de ou. Se varsă totul într-o cratiţă şi se dă la foc mediu, amestecând până se îngroaşă.

După ce s-a îngroşat, compoziţia se strecoară printr-o sită în castronul cu smântână, apăsând uşor pe boabele de cafea cu o lingură, pentru a ieşi cât mai multă aromă din ele, după care boabele pot fi aruncate. Se încorporează vanilia şi espresso-ul fin măcinat. Se pune la congelator 3-4 ore.

Îngheţată cu sirop de mentă

Avem nevoie de 3 gălbenuşuri, 90 g zahăr, 150 ml sirop de mentă, 150 ml lapte, 300 ml smântână dulce, un albuş bătut spumă, 4-5 biscuiţi.

Se mixează gălbenuşurile cu zahărul până ce devin o spumă deschisă la culoare. Într-o crăticioară, se încălzesc laptele şi smântâna. Compoziţia caldă se toarnă încetişor, amestecând întruna, peste gălbenuşuri. Se adaugă siropul de mentă, iar apoi albuşul spumă. Se amestecă din nou totul.

Compoziţia se pune din nou pe foc şi se amestecă până când începe să se îngroaşe. Apoi, se lasă la răcit şi se pune la congelator 45 de minute. Apoi se scoate şi se mixează din nou, pentru a adăuga biscuiţii sfărâmaţi în bucăţi potrivite ca mărime. Se toarnă totul în recipiente de îngheţată şi se lasă la congelator câteva ore.

Îngheţată de casă cu cacao

Este probabil cea mai simplă şi cea mai rapidă reţetă de îngheţată. Avem nevoie de 2 gălbenuşuri, 300 g zahăr, o lingură de cacao, o lingură de făină şi trei pahare de lapte (pentru patru porţii).

Zahărul se mixează cu ouăle, se adaugă făina, cacao şi lapte. Se fiebe compoziţia la foc mic, până ce se îngroaşă puţin. Compoziţia se ţine câteva ore în frigider, iar îngheţata poate fi ornată cu frişcă sau topping de ciocolată./stiriyahoo.com

comentarii

de sorin florut la 17 iunie 2013 - 22:53

Înghețata cea mai rapida se face fără lapte și fără a se fierbe ceva.
E nevoie de 1 litru de frișcă vegetala (whipped cream) pe care o puteți lua cu circa 9 lei de la Unicarm (cutia albastra). Trebuie bătută cu mixerul sau cu telul, după posibilități, pana devine aproape ca spuma.
Albușurile a 8 oua se bat spuma ca pentru laptele de pasare sau cremes.
Galbenusurile celor 8 oua se freacă împreună cu circa 2-300 de grame de zahar, după gust, pentru ca frișcă este deja îndulcită. Se poate adaugă esență de rom, migdale etc. sau se poate adăuga praf de cacao.
Frișca, spuma din albusuri si galbenusurile frecate cu zahar se amesteca și apoi se toarnă în vase care se pun la congelator. E preferabil sa o consumați a doua zi, dar este deja comestibila după câteva ore de stat în congelator. Va recomand sa o încercați și sper ca nu veți regreta!

Lasati un comentariu