Contractele de leasing verificate de Protecţia Consumatorului

• publicat la: 26 iunie 2013
Contractele de leasing verificate de Protecţia Consumatorului

In perioada 10-21 iunie 2013, Oficiul pentru Protectia Consumatorilor a desfăşurat o acţiune tematică de control  privind respectarea  prevederilor legale la încheierea contractelor de leasing si respectarea prevederilor legale la incheierea contractelor de asigurare .

Urmare a verificarilor efectuate au fost ocnstatate o serie de deficiente.

 O societate din Satu Mare  nu avea afisate    listele  cu dobanzi si comisioane si  pretul final pe care il suporta consumatorul, incusiv taxa pe valoarea adaugata. 

Lipsa de  informare privind  materiale publicitare  la contractele de credit care indică o rată a dobânzii sau orice alte cifre referitoare la costul creditului pentru consumator va cuprinde următoarele informaţii standard, prin intermediul unui exemplu reprezentativ:

   a) rata dobânzii aferente creditului, fixă şi/sau variabilă, împreună cu informaţii privind orice costuri incluse în costul total al creditului pentru consumator;

   b) valoarea totală a creditului;

   c) dobânda anuală efectivă, conform prevederilor legale specifice;

   d) durata contractului de credit;

   e) valoarea totală plătibilă de consumator.

   (2) În orice formă de publicitate, informaţiile referitoare la costuri vor fi scrise vizibil şi uşor de citit, în acelaşi câmp vizual şi cu caractere de aceeaşi mărime.

   (3) În cazurile în care, pentru acordarea creditului, consumatorul este obligat să încheie un contract de asigurare, se va menţiona acest lucru în publicitate.”

 O alta  deficienta a fost lipsa de informare  asupra caracteristicilor serviciilor ce urmeaza a fii  prestate   inainte  de incheierea contractelor de asigurare asupra caracteristicilor serviciilor ce urmeaza a fi prestate- ex. soferii tineri suporta costuri mai mari la incheierea unei polite auto sau  soferii pensionari au anumite facilitati la incheierea politelor de asigurare .

Au fost verificate 3 societăţi financiare nebancare care acorda leasing si 3 societăţi de asigurare fiind aplicată o amendă contraventională in valoare de 5000 lei si 2 avertismente.

 comunicat

                               

 

comentarii

de karol la 27 iunie 2013 - 06:21

pe cand o verificare la scaunele serifului tulipan care dispar spre ungaria fara nici un papir si vama?

Lasati un comentariu