Femeile, obligate să facă armata, in Norvegia

• publicat la: 15 iunie 2013
Femeile, obligate să facă armata, in Norvegia

Parlamentul Norvegiei a votat, vineri, covarsitor in favoarea serviciului militar obligatoriu pentru femei. Norvegia devine astfel prima ţară europeană si prima ţară membră NATO care face serviciul militar obligatoriu pentru ambele sexe.

„Drepturile si obligatiile trebuie să fie la fel pentru toti. Fortele armate au nevoie de acces la cele mai bune resurse, indiferent de gen, si acum doar barbatii sunt recrutati”, a explicat parlamentarul laburist Laila Gustavsen, sustinătoare a legii, citată de Reuters.

Norvegia s-a aflat in avangarda luptei pentru egalitatea intre femei si barbati, introducand masuri precum o cota obligatorie de 40% femei in consiliile de administratie ale companiilor publice. Jumatate din ministrii actualului guvern sunt femei si liderul Opozitiei, Erna Solberg, are mari sanse sa devina al doilea premier femeie al tarii dupa alegerile de acest an.

Norvegia si-a redus fortele armate dupa sfarsitul Razboiului Rece si cheltuieste masiv pe tehnologie pentru a pastra o armata mica, dar avansata din punct de vedere tehnologic.

Femeile se pot inscrie in armată si acum, dar numai dacă doresc, si reprezintă o zecime din fortele armate ale ţării.

Teoretic, toti tinerii pot fi recrutati, insă armata e mai selectivă in alegerea militarilor si cei care nu doresc să se inroleze pot opta oricând să facă altceva, cum ar fi studii superioare.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu