Inaugurarea Bibliotecii dr.Vasile Lucaciu

• publicat la: 7 iunie 2013
Inaugurarea Bibliotecii dr.Vasile Lucaciu

Vineri 7 iunie 2013 ,Colegiul Naţional Doamna Stanca a îmbrăcat straie de sărbătoare  cu ocazia Zilei Liceului.

Invitaţi de seamă au luat parte la evenimentul care a debutat cu  intonarea imnului naţional de stat şi apoi al şcolii, după care au urmat majoretele.

Directorul unităţii de invăţământ,prof.Anna Maria Maruşca  i-a avut alături pe  directorul de cabinet al Instituţiei Prefectului, Sorin Martin Vereş, preşedintele Consiliului Judetean  Adrian Ştef, directorul Centrului de Creaţie, Felician Pop, inspectorul general şcolar Mariana Roman,directorul Muzeului Judetean Liviu Marta şi fostul elev Robert Laszlo.

Fiecare dintre aceştia a rostit o alocuţiune,pe scena evoluînd in continuare elevi-artişti intr-un spectacol intitulat „Stanca are talent”.

Cel mai  important moment al zilei l-a constituit inaugurarea bibliotecii şcolii în urma lucrărilor de renovare care au durat mai puţin de 1 an. Biblioteca a fost înfiinţată în anul 1958 în cadrul Liceului de Filologie Istorie, când s-au pus bazele bibliotecii din donaţiile elevilor şi ale profesorilor (aproximativ 6634 de volume).

Conducerea colegiului a decis ca de acum inainte biblioteca să poarte numele preotului dr.Vasile Lucaciu,o personalitate marcantă care a militat pentru învăţământ în limba română,fiind prezent pentru câţiva ani la catedra de limbă română de aici.

Cele doua săli proaspăt renovate cuprind peste 25.000 de titluri de carte,bibliotecar fiind Simona Săvianu.

După cuvântul de salut adresat invitaţilor de director prof.Anna Maria Maruşca, pr.protopop Ioan Socolan a săvârşit o scurtă slujbă religioasă.

Evocarea personalităţii celui ce a fost preot Greco-Catolic Vasile Lucaciu a revenit profesoarei Gabriela Silaghi,şef catedră istorie din cadrul Colegiului Naţional Doamna Stanca.

Suntem azi aici, împreună, pentru a ne bucura de  noua înfăţişare a bibliotecii colegiului nostru, modernă, în pas cu timpurile noastre şi cu tinereţea elevilor noştri. Acestei reînoiri îi adăugăm încărcătura istorică a numelui  ales, -Biblioteca DR. Vasile Lucaciu , denumire prin care dorim să ne apropiem de  persoana preotului  charismatic Vasile Lucaciu ,  să preluăm simbolic o parte din înţelepciunea şi devotamentul său în slujba unor idealuri naţionale generoase.

Vă propun să descifrăm personalitatea acestuia pornind de la cuvintele alese drept emblematice pentru portretul aflat  lângă mine: „…. acolo unde sunt eu …bate inima Ardealului.” Ele au fost rostite în anul 1918 , la Paris, unde Vasile Lucaciu, Octavian Goga şi alţi lideri ardeleni transmiteau Conferinţei de pace care a organizat lumea după primul război mondial , voinţa fermă de unire a românilor ardeleni. A fost profesor la Liceul Regal catolic, azi Colegiul nostru, între anii 1878-1884. În această calitate a muncit cu stăruinţă , cu sacrifiu, răbdare şi speranţă în buna educaţia a tinerilor, fiind mereu convins că răsplata va depăşi efortul depus.”     Apoi a fost profesor de religie în satul Şişeşti, unde era preot paroh. 

Mărturiile oamenilor despre activitatea sa politică îl arată mereu atent la nevoile lor, generos, plin de spirit de sacrificiu:

Oamenii îl iubeau şi ţineau la dânsul cu toţii-români, unguri sau de alte naţiii. Când a fost deputat în parlamentul de la Budapesta au venit la domnia sa pensionari din Baia Sprie, Cavnic, Băiuţ şi din alte locuri cu jalbe pe care le-a dus conducerii. S-a zbătut mult şi pensiile oamenilor au crescut. Cine spune că dr. Lucaciu era împotriva ungurilor acela nu ştie adevărul sau este de rea credinţă. Iubea săraciii de toate naţiile.

Din toate aceste ipostaze de viaţă şi muncă, de viaţă şi luptă, desluşim  o anumită simetrie a activităţilor , a cuvintelor şi a gesturilor cu perioada agitată a zilelor noastre. Căutăm, cu alte cuvinte, un posibil model al timpurilor noastre în persoana preotului-profesor. Astfel, noi, profesorii şi elevii colegiului îi vom reda demnitatea istorică iar el, sperăm să ne transfere,  treptat, cu răbdare înţelepciunea sa”.

La final,cei prezenţi au fost invitaţi să îşi aştearnă gândurile legate de acest eveniment în Cartea de Onoare a Colegiului.

Daniela Ciută

Lasati un comentariu