PCM Covasna: Să fie interzisă prin Constituţie profanarea simbolurilor minorităţilor naţionale

• publicat la: 6 iunie 2013
PCM Covasna: Să fie interzisă prin Constituţie profanarea simbolurilor minorităţilor naţionale

Conducerea Partidului Civic Maghiar (PCM) Covasna cere ca în noua Constituţie să fie cuprinsă o prevedere care să interzică profanarea simbolurilor minorităţilor, spunând că nu este normal ca „în timp ce minorităţile protejează simbolurile româneşti, celelalte simboluri să fie aruncate în noroi”.

Preşedintele PCM Sfântu Gheorghe, Balint Jozsef, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că în noua Constituţie se doreşte cuprinderea unei prevederi prin care să fie interzisă prin lege profanarea drapelului naţional.

„Noi considerăm că toate simbolurile trebuie respectate şi protejate, nu doar cele româneşti”, a declarat liderul PCM Sfântu Gheorghe.

Balint a afirmat că, în opinia PCM, articolul respectiv ar trebuie completat, astfel încât să fie interzisă prin lege şi profanarea simbolurilor minorităţilor care trăiesc în România.

„Această prevedere ar trebui să se refere şi la acele minorităţi care trăiesc în această ţară, respectiv la simbolurile lor. Nu ar fi normal ca în timp ce noi protejăm simbolurile româneşti, celelalte simbloruri să fie aruncate în noroi şi să se vorbească urât despre ele”, a spus el.

La rândul său, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a cerut respect şi faţă de imnul secuiesc.

„De exemplu, la meciurile de baschet vedem că unele echipe care vin să joace la Sfântu Gheorghe se mişcă şi se antrenează în timp ce toată arena cântă imnul secuilor, dar sunt şi care respectă imnul. Deci, şi imnul secuiesc să fie respectat, la fel cum este respectat şi imnul românilor”, a spus Kulcsar Terza.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de mot la 6 iunie 2013 - 16:38

Cica nu este normal ca “în timp ce minorităţile protejează simbolurile româneşti, celelalte simboluri să fie aruncate în noroi”
adica actiuinile lui csibi barna au adus din partea minoritarilor sus semnatari vreun comunicat de dezicere fata de nemernic?
si in ziua de azi profaneaza simbolurile romanesti si secui si maghiarii se fac ca au orbu gainii.Astia sunt in stare sa si le profaneze ei pe ale lor numai ca sa poata improsca apoi cu venin!

de deiji la 6 iunie 2013 - 19:40

propun sa fie interzisa promovarea sovinismului si discriminarii etnice in primaria Carei si mai ales la directia de invatamant si sanatate unde director este levente varna

de Tiberiu Vanca la 7 iunie 2013 - 08:56

Prietenii maghiari, pentru că eu aşa îi socot, în ciuda derapajelor pe care spiritele obtuze ale etniei de referinţă le comit, împroşcând cu noroi în etnia majoritară a pământului danubio-carpatin şi a dispreţului manifestat de aceştia în raport cu insemnele naţionale ale poporului român ne cer, şi nu este un lucru rău, să le respectăm simbolurile, inclusiv cele ale celor în jur de 500 de secui câţi există în România după prelevările statistice în care s-au înscris datele personale, liber declarate la recensământul populaţiei, de către vorbitorii de maghiară din România.Da prietene Terza Josef! Atâţia sunteţi. Şi pentru că existaţi v-aţi pus în circulaţie şi un imn căruia i-aţi spus „Secuiesc”. Dar între noi, fie vorba, nu se prea potriveşte, pentru că la o astel de pătură subţirică, cu pretenţii de naţională şi peste toate conlocuitoare, ar trebui să se numească „imnul cincisutist”. Dar pentru că suntem în Carei, n-ar fi lipsit de importanţă să vorbim de exemplul pe care , cu tristeţe, ni-l oferă primarul local, la al cărui loc de muncă lipseşte cu desăvârşire drapelul statului în care-şi durează demnitatea, trist personaj care compare la manifestările publice în calitate de edil fără eşarfa cu tricolor purtătoare ale insemnelor naţionale ale statului român, care potrivit informaţiei disiminată de senatorul Valer Marian, scuipă pe eşarfă ori de câte ori împrejurări mai presus de voinţa sa îl obligă să o poarte. Subsemnatul în calitatea mea de careian, în pribegie, am constatat şi am scris despre manifestările în care edilul în discuţie a omis să poarte eşarfa, purtare ce la nivelul demnităţii pe care o îndeplineşte este obligatorie. Acelaş trist personaj a angajat şi are în statul de funcţiuni din primărie o tristă „muiere”, care semnează în calitate de coautor în cartea „urei şi dispreţului” faţă de etnia majoritară din România, bănuiţi, desigur, stimaţi cititori că este vorba despre mult discutatele „Legende Sătmărene”. Noi românii primim invitaţia lui Terza Josef, şi vă asigurăm că nu vom face acte de inamiciţie, de dispreţ şi de cea maI mică discriminare în raport cu vorbitorii de maghiară, dar vă cerem, imperios, acelaş lucru. In persoana celui care semnează acest text, aveţi un prieten.

de Ocean la 7 iunie 2013 - 11:38

De unde atita ura, si rautate, intre oameni.? Dumnezeu ne-a facut pe toti la fel, si buni. Noi de ce sunten atit de rautaciosi, nu am suferit destul in aceasta lume, si Romani dar si Maghiari. Acum cind am putea trai si noi in pace, si liberi, acum noi nu vrem linistea ce D-mnul ne o da. Haideti oamini buni sa incerca sa fim mai, credetima se poate daca vrem si noi.

de emil la 7 iunie 2013 - 12:32

Ar fi bine sa ne reamintim ca prietenia e un sentiment reciproc. Adica, degeaba eu te consider prietenul meu, dacă tu nu ma consideri, la rândul tău, prietenul tău. Deci, nu e obligatoriu sa-mi fie prieteni aceia pe care eu ii consider astfel, dar care nu se considera pe ei înșiși. Ca urmare, e cel mai sănătos sa nu ii consideram pe toți ungurii, la grămadă, în bloc, prietenii noștri, pentru ca nu toți sunt. Unii, da. Precizarea e necesara pentru a nu ne pierde in sentimentalisme ieftine, ci sa revenim pe terenul pragmatismului. Nu poți fi prieten cu cineva care nu te respecta, care nu respecta ceea ce ești și ceea ce ți-e drag și/sau te reprezinta. De aceea, nu avem cum sa fim prieteni cu aceia dintre unguri care nu respecta Romania, poporul roman, simbolurile sale nationale, sarbatoarea nationala a Romaniei. Un cetatean nu poate fi obligat sa iubeasca tara a carei cetatenie o are, dar, prin legislatie si educatie, poate fi determinat sa se comporte corect fata de simbolurile comunitatii statale in care traieste. Or, ce observam, mai ales la cetatenii romani de etnie ungureasca? Nu numai ca unii dintre ei nu respecta simbolurile nationale si însemnele statului, ci pretind deschis înlocuirea lor cu simbolistica ungureasca. O minoritate din randul minorității ungurești dicteaza linia antiromânească a rmdiszno, iar majoritatea electoratului rmdiszno = rmdszamar accepta aceasta linie politica si o susține prin votul sau. Ca urmare, ne facem iluzii daca ii consideram prieteni pe alegătorii rmdiszno, pcm sau ppmt. Acestia vor deschis separarea de Romania, federalizarea ei cu finalul scoaterii Transilvaniei din componenta statului roman si includerea ei in Ungaria, inlocuirea insemnelor statale românești cu cele ungurești, oficializarea limbii Ungariei in Romania, autonomia Transilvaniei, autonomia „secuiasca” de limba ungureasca si eliminarea elementului romanesc din Ardeal. Iar daca guvernantii nostri nu tin seama de asta, atunci nu mai sunt ai nostri, pentru ca lucreaza pentru dezmembrarea Romaniei.

de Tiberiu Vanca la 7 iunie 2013 - 17:54

Lui Emil: Până la un punct aveţi dreptate. Dar nu toţi ungurii sunt iredentişti. Nu toţi ungurii manifestă ură faţă de români, cum o face Kovaci Eugen şi camarila. Nu putem exclude de la sentimentul de prietenie o etnie în întregul ei pentru că în rândurile sale se află şi duşmani ai „Trianonului „. Nu-i putem învinui pe cei care votează cu UDMR-ul sau PMT-ul, aşa cum nu-i putem socoti neprieteni pe români care votează cu alt partid decât cu cel care votăm noi ca subiecţi ai discuţiei. Să îi socotim duşmani, sau nedemni de prietenia noastră a românilor pe toţi, in corpore, ar însemna să admitem că de principiu noi românii suntem intoleranţi. Nici anterior anului 1918 românii de atuncii părinţii, moşii şi strămoşii noştrii nu-i urau pe unguri în universalitatea lor cât pe cei de care depindea politica antiromânească. Domnia Voastră Domnule Emil sunt convins că manifestaţi sentimente corecte faţă de vecinii unguri,în măsura reciprocităţii, iar faţă de unii se naşte simpatia, acel miracol înlăuntrul căreia, cuibăreşte, chiar dacă timid prietenia. Şi Domnia Voastră fie aţi iubit, fie aţi admirat vorbitoare de limbă maghiară, aşa cum şi Kovaci Eugen şi-a ales consoarta din rândul româncelor,cu toate că era iredentist până în fundul mădularelor, însă în situaţia lui păcatul mare este că ura împotriva românilor şi sentimentele iredentiste îi umilesc consoarta. Nu se poate spune că nu şi-a iubit şi nu-şi iubeşte consoarta, desigur că o iubeşte, dar cu o iubire strâmbă, demnă de un individ cu apartenenţă la subcultură.
Cu stimă Domnule Emil.

de emil la 15 octombrie 2014 - 15:52

Domnule Tiberiu Vanca
Nici nu am afirmat ca toti ungurii ar fi iredentisti, dimpotriva. Ce am afirmatesye ca o minoritate din randurile etniei unguresti din Romania dirijeaza organizatiile etnice unguresti intr-o directie antiromaneasca. Etnicii unguri din Romania nu sunt o turma proprietate a udmr sau a lui tokos. Ei sunt persoane majore, cu discernamant si deci responsabile pentru votul lor. Daca responsabilitatea lor ii determina ca in continuare sa sustina udmr, pcm sau ppmt chiar si dupa ce au inteles jocul politic antistatal, antiromanesc pe care aceste formatiuni il practica, atunci, in virtutea responsabilitatii lor cetatenesti, sunt si ei partasi la alunecarea revizionista a rmdiszno si a celorlalte doua formatiuni unguresti. Ca urmare, dupa tot ce s-a intamplat in ultimul an in directia autonomiei secuiesti, eu socotesc ca si votantii rmdiszno au un cuvant de spus. Iar acest cuvant imi pare incurajare a liderilor pentru continuarea liniei antiromanesti. In consecinta, daca votezi in continuare rmdiszno si dupa excesele acestora cu autonomia secuiasca, cu calaii horthysti si cu alte manifestari deschis antiromanesti, deja nu mai poti spune ca te delimitezi de respectiva linie politica. De aceea, imi mentin parerea ca toti votantii rmdiszno, pcm si ppmt sunt sovini antiromani, injectati de ungarita trianonica sideci de ungarism/horthysm, fie ei chiar casatoriti cu romani/romance. Va respect dreptul de a nu agrea pozitia mea si imi folosesc dreptul de a argumenta o pozitie contrara celei pe care o sustineti dumneavoastra.
Cu deosebita stima.
Emil

Lasati un comentariu