Simpozionul Naţional Gheza Vida – 100 de ani de la naştere

• publicat la: 25 iunie 2013
Simpozionul Naţional Gheza Vida – 100 de ani de la naştere

          La 28 februarie 2013 s-a împlinit un secol de la naşterea marelui sculptor român GHEZA VIDA (1913-1980), membru al Academiei Române.  Manifestările culturale şi ştiinţifice sub egida Academiei Române, dedicate CENTENARULUI GHEZA VIDA 1913-2013, ce au debutat la Baia Mare în februarie, apoi la Carei pe 1 martie,continuă pe tot parcursul anului 2013.

 Joi 27 iunie 2013,de la orele 10.00, în Aula Academiei Române,va avea loc   Simpozionul Naţional Gheza Vida – 100 de ani de la naştere, eveniment la care participă academicieni, oameni de cultură, critici şi istorici de artă, artişti.

   La orele 14.00,in aceiasi zi, are loc vernisajul  Expoziţiei  CENTENAR VIDA la Sala de expoziţii „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, unde  se va lansa albumul GHEZA VIDA editat de Editura Academiei Române în colaborare cu Editura Mega din Cluj Napoca, volumul Vida Gheza – 100.Documentar biobliografic aniversar şi Revista Familia Română, număr dedicat Centenarului Vida, editat de Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu din Baia Mare. Programul cuprinde de asemenea audiţii muzicale cu Grupul vocal Sf. Mina din Cluj Napoca.

         Manifestările ştiinţifice şi culturale, dedicate marelui sculptor GHEZA VIDA sunt sprijinite de Primăria Municipiului Baia Mare, şi are ca parteneri Institutul de Arheologie şi Istoria Artei din Cluj Napoca, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj Napoca, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea, precum şi alte instituţii.

Urmare a invitatiei primite,redacţia Buletin de Carei va fi prezentă in Aula Academiei Române,la marea sărbătoare a artei româneşti,ca emisar al tuturor celor ce consideră Monumentul Ostaşului Român un simbol al istoriei naţionale,al continuităţii neamului românesc .Vă vom ţine la curent cu date de  la desfăşurarea celor două evenimente.


Daniela Ciută

comentarii

de emil la 25 iunie 2013 - 15:01

Daca tot ajungeți acolo, nu ii întrebați pe cei prezenți cum este posibil ca un simbol al istoriei naționale sa fie „înfrumusețat” de șușterii unui primar cu urme ușoare de cultura? Se intervine în legea monumentelor pentru a se putea împiedica primarii sa modifice concepția artiștilor? Ca, mai știi, maine poimâine ne trezim și cu vreun steag secuiesc implementat pe monumentul ostașului roman sau cu vreo inscripție multiculturala pe el, în spiritul european al drepturilor minorităților de a-și bate joc de monumentele majorității!

de un roman la 25 iunie 2013 - 18:07

Careianule din Germania pentru cultura ta generala Vida Gheza provine dintr-o familie de romani,tatal miner iarasi mama lui avea si origini slovace.Numele de Gheza i l-a dat tatal sau dupa numele unui coleg de-al sau care era maghiar si care i-a fost si nas.Doar ca aveti voi talentul de la Petofi Sandor si pana la milioane de romani inainte de 1918 si dupa 1940 sa-i maghiarizati pe toti.Dupa mintea voastra totul e al vostru si toti is maghiari.Iarasi asta cu stema e buna de tot
…daca apare ceva galben si albastru sigur are legatura cu cei 500 si ceva de secui din Romania…PENIBIL

de un roman la 25 iunie 2013 - 18:24

Deci eu chiar credeam ca esti mai destept…dar dupa mintea ta si cocosul e fata mare…Heraldica (daca stii ce e aia)stemei Romaniei spune altceva…citeste si invata…http://ro.wikipedia.org/wiki/Stema_Rom%C3%A2niei

de un roman la 25 iunie 2013 - 19:14

Moale tu tot cu comunistii ramai…Bella Kun & comp.Manualele alea te-au facut sa cresti asa mare…Ma mir ca inca nu ti-au sters comentariile ca vorbesti numai ineptii…Si sa iti mai spun ca esti asa de prost si incult ca tu nu-ti dai seama ca sasii si secuii nu-s totuna…In Transilvania exista sapte cetati dar sasesti nu secuiesti la cat de mare neamt te dai ar trebui sa stii asta…http://www.curierulnational.ro/Specializat/2010-01-29/Siebenb%C3%BCrgen,+cele+sapte+cetati+medievale+sasesti+

de un roman la 25 iunie 2013 - 21:03

Moale nu ti-am jignit familia si nici pe tine…eu iti jignesc prostia…Se scrie corect ,,scrie” nu ,,scie” cum ziceai tu…Proprietarii sterg ca vad ca esti un instigator,un xenofob si rasist si oricum te cam sterge lumea de peste tot…Se scrie corect n-o,cratima inlocuieste litera ,,u”,apoi se scrie despartit,,diferentaiar”.Moale esti un apatrid degeaba ai doua cetatenii,abia astept sa renunti la cea romana pe care oricum o urasti…Se scrie corect ,,nu-ti” sau ,,nu iti” nu cum ai scris tu.Iarasi cand nu ai argumente te faci ca ploua sau faci referire la comunism si la cei sapte ani de acasa,ca de ,,cele sapte cetati” n-ai mai zis nimic…Iarasi legat de nume daca tu iti zici Nagykaroly macar scrie-l despartit adica Nagy Karoly sau Nagy Puha oricum deja lumea te cunoaste si iti stie stilul…Pa ungurule,neamtule,mexicanule…etc…

de emil la 25 iunie 2013 - 21:12

@nagykk
In limba romana, pe care nu o cunoști decât aproximativ, se spune „te/va sfătuiesc”, nu „îți sfătuiesc”, decât dacă ai fi vrut sa spui „îți sfătuiesc dușmanii/prietenii/rudele … sa ……” Si tot în aceasta limba se spune „te faci de ras”, nu „îți faci de ras”, decât eventual dacă vrei sa spui „îți faci de ras concitadinii hungaristi, care de toleranți, regionaliști, federaliști, autonomiști și mai ales europeni ce sunt, nici măcar nu cunosc bine limba oficiala a statului în care trăiesc de câteva generații. Dacă tot ai adus acuzația de șovinism, hai sa vedem cine e șovin în Romania. Sunt convins ca demonstrația nu-ți va plăcea, dar din aceasta cauza am o durere la distanta. Fundamentul statului roman este națiunea romana, asa cum fundamentul statului ungar este națiunea ungara. Națiunea romana, ca si cea ungara in Ungaria, si-a stabilit, in Romania, simbolurile naționale și limba oficiala. Daca o persoana poarta si respecta simbolurile naționale românești in Romania, acea persoana nu poate fi acuzata de șovinism și de provocare, decât dacă au înnebunit cu toții si acuza de același lucru (adică de șovinism) pe cineva care afișează și respecta simbolurile naționale ungurești in Ungaria, pe cele franceze in Franța, pe cele germane in Germania.
Ce se poate observa la hungaristii din Romania? Ca afișează si respecta mai ales simbolistica ungureasca plus pe cea proaspăt inventata secuiasca de limba ungureasca, disprețuind si nesocotind-o pe cea românească. Ca sărbătoresc sărbătorile Ungariei pe teritoriul Romaniei. Prima dintre ele, asa cum este trecuta in constituția ungara, adica revolutia de la 1848-1849, a fost un fenomen cu profunde trăsături antiromânești prin nerecunoașterea naționalității romane si prin impunerea înglobării in Ungaria a Transilvaniei, teritoriu majoritar romanesc si la acel moment. Aia nu este ziua ungurilor de pretutindeni, cum incorect se vehiculează prin presa, ci aniversarea luptei pentru libertate. Asta ca sa fie clar ce se sărbătorește de fapt. Vedeți punctul J al zisei constituții. Cu găselnițe ca „ziua magarilor de pretutindeni” se pot prosti doar cei neinformati. Se mai poate observa activitatea unor organizatii hungariste care militeaza impotriva Romaniei, pentru refacerea celor 64 de comitate ale Ungariei de dinainte de 1918 si multe altele, printre care concertele trupei Karpatia, interzisa in Slovacia pentru continutul antislovac al mesajului ei „artistic”. Si mai vedem ca nume ale unor criminali de razboi horthysti se unor strazi si scoli din Romania, ca personaje din varful ierarhiei horthyste, ca Nyiro Jozsef sunt aduse in prim planul constiintei publice. E drept, încă nu am auzit sa fi fost venerat horticultorul miklos, amiralul polii, pe teritoriul Romaniei, insa nu este exclus ca si acest lucru sa se fi întâmplat pe undeva, dar informatia sa nu fi rasuflat (încă). Adica vorbesc despre indivizi care au comandat masacre in masa ale populatiei pașnice romanesti, care au maltratat si oprimat oameni numai pentru ca erau romani, care au deportat peste 200.000 de romani in perioada 1940-1944. Nu mai socotesc acuma cati romani au fost masacrati in 1848-1849, nici in perioada 1918-1919. Si atunci, in Romania, cine este șovin? Cine este atat de bine crescut – in spirit hungarist, evident- incat insulta permanent simbolurile românești?
Daca „europenism” (am corectat din mers, nu se spune „europeanism”) inseamna cele de mai sus, atunci clar ca le resping si nu-mi poate intra in cap asa ceva. Insa, pentru ca tot ai ridicat-o la fileu cu Europa asta, prin stramosii mei, sunt mai european decât tine cu cel putin 4000 de ani, stramosii mei erau in Europa pe cand ai tai nu stiau exact prin ce parte a Asiei hălăduiau calare. Prin urmare, nu primesc lecții de europenism de la un european mai proaspăt decât mine. Nu doresc sa comentez ce europeni s-au dovedit neamurile tale in perioadele menționate mai sus si nici in 1989-1990, sau cât de europeni se manifesta acum, mai ales cu regionalizarea. Nu am găsit in Constitutia Ungariei nici o mentiune despre vreo subdiviziune teritoriala care sa se numeasca regiune. Pentru Ungaria nu se aplica regionalizarea „europeana”? Se pare ca nu. Prin urmare, las-o mai puha un pic cu legelismul asta si împrejurimile. Nu am înțeles ce anume am fost învățat greșit? Poate ca sovinii unguri au voie, in numele drepturilor minorităților, sa batjocorească majoritatea si simbolurile ei?! Poate ma luminezi cu stiinta ta!
Referitor la apariția unor simboluri in stema României, ei acolo ai tu ceva dreptate. Anume ca, in stema Transilvaniei incorporata in cea a Romaniei, elementul romanesc nu este reprezentat, stema preluata fiind cea de dinainte de 1918. Deci, de fapt, situatia e mult mai grava, pentru ca s-a preluat o stema a privilegiatilor transilvani (nobilii, sasii si secuii, deveniti ungurii, sasii si secuii) fara elementul romanesc care fusese inlaturat – desigur intr-un mod total european si tolerant – atat din sistemul reprezentativ cat si din cel religios al principatului Transilvaniei. Deci, insasi stema Romaniei trebuie redesenata in asa fel incat sa includa si elementul romanesc din Transilvania. Restul „informatiilor” tale sunt de domeniul traseismului legendelor szamar(ene), creația aia a doctorului szarazi, din szamar korhaz sebesult, editata in potya (patyod),fata de care pici gabi, partener de proiect n-a avut nimic de spus. Asta – din nou – apropos de sovinism.
Precizarea ta privitoare la numele Gheza, desi comentata in delir de multiplicare: „stim foarte bine” (cine anume sunteți voi aia care știți asa de „foarte bine”? Veti oare niscaiva filologi titrati si scoliti prin academii?) este doar o pretiozitate sovina ungureasca, pentru ca, mai intai, acel nume exista, inclusiv in documente – desigur, nu in cele unguresti, dar cine e de vina ca nu stapanesti si limba romana, ca sa le poti citi?- iar sculptorul si l-a ortografiat mereu in acest fel. Istoria numelui sau e mai lunga decat am rabdare sa raspund unui legelista de serviciu. Daca eu vreau sa-mi scriu numele Lați, imi interzici tu s-o fac, in numele gramaticii ungurești? Încearcă, s-ar putea sa te trimit la o plimbare lunga, mai lunga decât textul meu, care, daca alegi sa-l citesti, iti va crea dificultati de intelegere. Revenind la chestiunea cuvintelor originar unguresti, intreb: stii de unde vine, in ungureste numele zilelor de miercuri, joi si vineri? szerda vine din slavul sreda, csutortok vine din slavul ctvrtek, iar pentek din slavul piontek. Pana si denumirea cârnaților vine din slavul klobas. Acum ar trebui sa-ti intrebi inaintasii cum si-au permis sa adopte cuvintele respective si sa le scrie diferit de cele din limba lor de origine!

de un roman la 25 iunie 2013 - 21:57

Domnule Emil cu parere de rau va spun ca e pacat sa-i puneti la dispozitie atata material unuia ca cel care a fost sters din nou sau altii ca el pentru ca oricum ei nu pricep nimic asa le este neamul…n-or sa priceapa niciodata ca asa is educati si-s si batuti in cap pe deasupra…Oricum daca reuseste sa citeasca tot materialul si se si prinde ceva de el atunci is poate da doctoratul sau il pun ,,astia” pe lista de consilieri la urmatoarele alegeri din partea ,,papricasilor”.

de Morosanu la 25 iunie 2013 - 22:07

ia sa incercati domnilor sa puneti ceva comentarii romanesti pe la cei cu stirile unguresti si sa vedeti ce patiti sau daca va apare ceva atunci cand voi veti scrie despre realitatile vietii in comun.
Desi acum vin si isi dau cu parerea lor tampa,nici macar unu din ei nu a avut curiozitatea sa asiste la prelegerea academicianului Marius Porumb cand a fost la Carei la 1 martie.
Tonul a fost dat de primarul Kovacs care a lasat balta toti musafirii in frunte cu familia sculptorului si pe Prefect si pe Parlamentari.
La asa sef asa sulfe!

de emil la 25 iunie 2013 - 22:15

@un roman

Chiar dacă formal m-am adresat unui legelista de serviciu a cărui postare a fost ștearsă de redacție după momentul postării mele, informațiile din textul meu se adresează cititorilor de buna credință, indiferent de etnie, ai Buletinului de Carei. Persoanele de buna credință pot dispune astfel de informații care sa le arate cum sunt in realitate șovinii hungaristi care trăiesc printre noi (inclusiv in mediul virtual) si spre ce vor sa indrepte Romania. Poate unii dintre cititorii de buna credință nici măcar nu s-au oprit asupra tezelor si acțiunilor vehiculate si infaptuite de iredentistii care dau lectii de europenism si democrație, iar in numele acestora vor destructurarea Romaniei. Procesul acesta, initiat in mod deschis in urma cu 23 de ani, a ajuns deja într-un punct foarte periculos. Poate unii nici nu isi dau seama pe ce butoi cu pulbere stam in Ardeal. Poate sunt naiv, dar nutresc speranta ca spusele mele vor ajunge si la urechile decidentilor inainte de a fi prea tarziu.

de emil la 25 iunie 2013 - 22:23

@Morosanu

Nu incerc, pentru ca stiu cum functioneaza democratia la presa legelista. Exact ca si cu sperietoarea nationalismului romanesc. Daca sunteti curiosi, va recomand sa cititi preambulul constitutiei unguresti intrata in vigoare in 2012, sa vedeti ce spun aia acolo despre natiunea ungara si rolul statului ungar in existenta natiunii unguresti. Iar asupra României se fac presiuni sa scoata din articolul 1 sintagma stat național. In constitutia ungara nici macar nu se pomeneste despre regiuni, desi, in mod geografic, au si ei cel putin doua, adica una dincoace si cealalta dincolo de Dunare. Dar Ungariei, desi are aproape jumatate din teritoriul Romaniei, nu i se impune organizarea pe regiuni. Si atunci, care e „comandamentul” european? Cine si de ce ne abureste cu regiunile?

de un roman la 25 iunie 2013 - 22:41

Mie domnule Emil imi este ,,frica” doar de faptul pentru ca noi din punct de vedere al celor care ne conduc aratam ca un sat fara caini.Dar imi da cural faptul ca indiferent de vicisitudini vom fi mereu aici ,vom fi puternici si nu vom mai ceda nicio palma de pamant romanesc…

de un roman la 26 iunie 2013 - 20:04

In afara de coloana sonora si piatra aia de la sfarsitul filmuletului totul e ROMANESC,si daca iti sunt atat de dragi imaginile si locurile astea la ce ai sters-o in Germania?

de emil la 26 iunie 2013 - 22:13

@nagykk

Azi e ziua drapelului României. Ce zici, iar i-am provocat pe hungaristi cu drapelul acela rosu, galben si albastru pe care nu-l suporta pe teritoriul Romaniei, in Harghita si Covasna?

de un roman la 26 iunie 2013 - 22:15

Inca nu te-o sters de pe site?Ar trebui sa te declare persona non grata(daca stii ce e aia)pe siteurile romanesti.Numai provoci oamenii cu tampeniile tale si ti-am mai zis libidinosule cand nu ai argumente ca sa te poti apara faci pe toata lumea prost,comunist si dai din colt in colt…Si daca tot nu suporti romanii ca o stiu toti care te cunosc la ce dracu mai intri si te chinui sa te exprimi in romaneste?Du-te pe nagykaroly.ro sau pe nagykaroly es videke sau pe deutsche algemeine zeitung ca te-ai exprima mai bine…Ar trebui sa-ti fie rusine la ce fel de om esti…Si daca nu esti in stare sa raspunzi la ce tot postezi…?Mucles…

de un roman la 27 iunie 2013 - 16:13

Stimata redactie dupa cum probabil foarte bine ati remarcat sunt un fidel cititor al siteului dumneavostra si un fervent comentator al unor articole pe care le postati…V-as ruga frumos sa-mi explicati de ce mi-ati sters ultimul comentariu…Vi s-a parut ca am facut uz de prea multa ironie si sarcasm?Vi s-a parut ca am injurat sau am folosit expresii triviale care nu-si au locul aici?
Eu cred ca nu…Probabil va este totuna si va deranjeaza ca sunt oameni care va apreciaza si care prin intermediul acestui site care de altfel este unul de apreciat inearca sa se exprime. Eu am incearcat sa ii raspund unui dezaxat mintal pe care in loc sa-l banati sa nu isi mai permita sa-si bata joc de orice simbol sau manifestare romaneasca sau efectiv de orice e romanesc,dumneavoastra vad ca puneti egal intre postarile mele si ale acestui iredentist imputit,adica ma stergeti si pe mine si pe el.Daca cenzurati atat de aspru atunci de ce mai lasati loc de comantarii,sau de ce nu verificati mai des postarile nu sa lasati ore intregi cate un comentariu care lezeaza sentimentele romanilor.Sincer as dori o explicatie sau daca considerati ca nu aveti nevoie de oameni care va apreciaza si va citesc materialele atunci chiar nu voi mai accesa siteul dumneavoastra si ramaneti sa incurajati sovinii si extremistii ca ,,Nagykaroli”,K.A.,P…etc…

de un roman la 28 iunie 2013 - 08:54

Stimata redactie dupa cum probabil foarte bine ati remarcat sunt un fidel cititor al siteului dumneavostra si un fervent comentator al unor articole pe care le postati…V-as ruga frumos sa-mi explicati de ce mi-ati sters ultimul comentariu…Vi s-a parut ca am facut uz de prea multa ironie si sarcasm?Vi s-a parut ca am injurat sau am folosit expresii triviale care nu-si au locul aici?
Eu cred ca nu…Probabil va este totuna si va deranjeaza ca sunt oameni care va apreciaza si care prin intermediul acestui site care de altfel este unul de apreciat inearca sa se exprime. Eu am incearcat sa ii raspund unui dezaxat mintal pe care in loc sa-l banati sa nu isi mai permita sa-si bata joc de orice simbol sau manifestare romaneasca sau efectiv de orice e romanesc,dumneavoastra vad ca puneti egal intre postarile mele si ale acestui iredentist imputit,adica ma stergeti si pe mine si pe el.Daca cenzurati atat de aspru atunci de ce mai lasati loc de comantarii,sau de ce nu verificati mai des postarile nu sa lasati ore intregi cate un comentariu care lezeaza sentimentele romanilor.Sincer as dori o explicatie sau daca considerati ca nu aveti nevoie de oameni care va apreciaza si va citesc materialele atunci chiar nu voi mai accesa siteul dumneavoastra si ramaneti sa incurajati sovinii si extremistii ca ,,Nagykaroly”,K.A.,P…etc…

Lasati un comentariu