Cetatea Ardudului în sărbătoare

• publicat la: 21 iulie 2013
Cetatea Ardudului în sărbătoare

Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a participat sâmbătă și duminică la primul Festival Medieval din județ, care a avut loc la Ardud.

Cetatea Ardudului a fost sâmbătă și duminică un loc de poveste, cu tinere domniţe şi cavalerii lup în cadrul Festivalului “Ardudul Medieval”. Muzică şi dans din epoca medievală, înfruntări cavalereşti, spectacole inedite vor încânta vizitatorii cetăţii din judeţul Satu Mare.

            Prologul Festivalului Medieval a avut loc sâmbătă când a fost dezvelit bustul voievodului Bartolomeu Dragfi, amplasat în curtea Cetăţii din Ardud. După acest eveniment, Sala de conferinţe a Primăriei oraşului Ardud a găzduit un simpozion de istorie, tocmai pentru a sublinia rolul unor personalităţi care au marcat, veacuri la rând, trecutul Cetăţii Ardud dar şi al ţinuturilor Sătmarului. La eveniment au participat, alături de primarul Ovidiu Duma, care a făcut oficiile de gazdă, deputații Ovidiu Silaghi și Octavian Petric, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, vicepreședintele Rudolf Riedl, prefectul Eugeniu Avram, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, precum și numeroși invitați.

 În evul mediu, Bartolomeu Dragfi dar şi fii acestuia şi-au pus amprenta pe dezvoltarea acelor ţinuturi. Despre rolul familiei Dragfi au vorbit dr. Marius Diaconescu de la Facultatea de Istorie din Bucureşti, dr. Livia Ardelean de la Arhivele Naţionale Cluj-Napoca dar şi cercetătorul sătmărean, dr. Viorel Ciubotă.

            Președintele Consiliului Județean Satu Mare, Adrian Ștef, a declarat în cadrul simpozionului de istorie că prin dezvelirea bustului lui Bartolomeu Dragfi se aduce respectul cuvenit unei mari personalităţi a istoriei acestor locuri. “Bartolomeu Dragfi este un voievod mai cunoscut istoricilor decât publicului larg, care apare prea puţin în manualele de istorie poate şi datorită scurtei domni pe care a avut-o de doar şase ani, o perioadă însă zbuciumată. Prin tot ceea ce a făcut, în perioada când a fost voievodul Transilvaniei, dar şi în întreaga sa viaţă, Bartolomeu Dragfi şi-a pus amprenta pe istoria acestor locuri. Îl omagiem pe Bartolomeu Dragfi, cel care a ridicat Cetatea Ardudului, un mare voievod al Transilvaniei, a spus Adrian Ștef.

Lasati un comentariu