Cheltuielile pentru ajutorul de şomaj majorate, indemnizaţia medie rămâne 487 lei

• publicat la: 30 iulie 2013
Cheltuielile pentru ajutorul de şomaj majorate, indemnizaţia medie rămâne 487 lei

Cheltuielile pentru asistenţa socială prevăzute in bugetul asigurărilor pentru şomaj   vor fi majorate cu 60 milioane lei in vederea achitării indemnizatiilor de şomaj pentru un număr mediu anual de 158.000 someri.

Nivelul indemnizatiei medii lunare se păstrează la 487 lei. Cheltuielile fondului de garantare pentru plata creantelor salariale se majorează cu suma de 33,3 milioane lei.

Per total, cheltuielile bugetului asigurarilor pentru somaj aferent sistemului asigurarilor pentru somaj vor creste cu suma de 136 milioane lei, fiind prevazute majorari si la „Proiecte cu finantare din fonduri externe nerambursabile”, cu 50 milioane lei, si la „Transferuri intre unitati ale administratiei publice”, cu 35 milioane lei. Cheltuielile de administrare si functionare a sistemului de asigurari pentru somaj vor fi diminuate cu circa noua milioane lei.

La bugetul asigurarilor pentru somaj prin proiectul de act normativ se propune majorarea veniturilor bugetului asigurarilor pentru somaj aferente sistemului asigurarilor pentru somaj, cu suma de 185,6 milioane lei si diminuarea cu suma de 4 milioane lei a veniturilor fondului de garantare pentru plata creantelor salariale.

Subventia acordata de la bugetul de stat va fi majorata cu suma de 191,6 milioane lei.

In ceea ce priveste bugetul asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii, proiectul de act normativ propune diminuarea veniturilor cu suma de 663,2 milioane lei rezultand din majorarea veniturilor curente ale sistemului public de pensii cu suma de 461,8 milioane lei, datorata in principal contributiilor de asigurari sociale de stat si diminuarea subventiei acordata de la bugetul de stat cu suma de 1,125 miliarde lei.

Cheltuielile bugetului asigurarilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii vor fi diminuate cu suma de 663,2 milioane lei, ca urmare a reducerii cu suma de 647 milioane lei a asistentei sociale si a diminuarii cu suma de 16,2 milioane lei a cheltuielilor de administrare si functionare a sistemului public de pensii.

„La titlul ‘Asistenta sociala’ au fost inregistrate economii ca urmare a faptului ca numarul de pensionari si pensia medie in primul semestru al anului au fost mai mici decat indicatorii avuti in vedere la elaborarea proiectului legii bugetului asigurarilor sociale de stat”, se mentioneaza in Nota de Fundamentare.

Cheltuielile sistemului de asigurari pentru accidente de munca si boli profesionale vor fi majorate cu suma de 200.000 lei.

Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale instituit prin Legea nr.200/2006 privind constituirea si utilizarea Fondului de garantare pentru plata creantelor salariale, cu modificarile ulterioare, se diminueaza la venituri cu suma de 4 milioane lei iar cheltuielile se majoreaza cu suma de 33,35 milioane lei, excedentul diminuandu-se cu suma de 37,350 milioane lei./ziare.com

Lasati un comentariu