Eşti absolvent şi vrei ajutor de şomaj? Mai ai două luni să-ţi depui dosarul

• publicat la: 9 iulie 2013
Eşti absolvent şi vrei ajutor de şomaj? Mai ai două luni să-ţi depui dosarul

Absolventii de gimnaziu, de liceu sau de studii superioare care vor sa primeasca ajutor de somaj de la stat au la dispozitie 60 de zile de la absolvire ca sa-si depuna dosarul pentru ocuparea unui loc de munca, se arata intr-un comunicat al ANOFM.

Acestia trebuie sa se prezinte la sediul Agentiei Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM) din judetul sau localitatea de care apartin, avand asupra lor un act care sa demonstreze ca au absolvit unul din ciclurile de invatamant mentionate si dovada faptului ca nu au reusit sa-si gaseasca un post pana acum.

„ANOFM informeaza absolventii, persoane care au obtinut o diploma sau un certificat de studii, in una dintre institutiile de invatamant gimnazial, profesional, special, liceal, postliceal sau superior, de stat ori particular, autorizat sau acreditat in conditiile legii ca pot beneficia de informare si consiliere profesionala, mediere pentru identificarea unui loc de munca, formare profesionala gratuita prin programe care asigura initierea, calificarea, recalificarea, perfectionarea, specializarea, facilitati financiare, daca se inregistreaza la agentia pentru ocuparea fortei de munca din raza de domiciliu sau resedinta, ori la alti furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocuparii fortei de munca, acreditati in conditiile legii”, se arata intr-un comunicat al institutiei.

Astfel, absolventii trebuie sa-si depuna cererea pentru acordarea indemnizatiei de somaj in termen de cel mult 60 de zile de la absolvire. Acestia vor primi ajutor de somaj daca nu au reusit sa se incadreze in munca potrivit pregatirii profesionale, nu urmeaza o forma de invatamant la data depunerii solicitarii, nu realizeaza venituri sau, in cazul in care au venituri, acestea sunt mai mici decat valoarea indicatorului social de referinta in vigoare.

Din datele ANOPFM pentru 2013, reiese ca 3970 absolventi si-au inregistrat dosarele in luna iunie, dintre care 3.404 persoane provin din invatamantul liceal si postliceal, 466 provin din invatamantul primar, gimnazial si professional, iar 100 persoane din invatamantul universitar.

De asemenea, 1.650 absolventi au depus cereri pentru indemnizatie de somaj in prima parte a lunii iulie, dintre care 1.446 persoane provin din invatamantul liceal si postliceal, 130 provin din invatamantul primar, gimnazial si professional, iar 74 persoane din invatamantul universitar.

De la inceputul anului 2013 si pana in prezent, in evidentele ANOFM s-au inregistrat, ca someri 8.973 absolventi din care 770 sunt someri indemnizati./sursa ziare.com

Lasati un comentariu