Muncitori români, morţi intr-un incendiu în Germania

• publicat la: 17 iulie 2013
Muncitori români, morţi intr-un incendiu în Germania

Doi muncitori români au murit, la sfârsitul săptămânii trecute, in urma unui incendiu izbucnit intr-o clădire din orasul german Padenburg. In urma tragediei, au iesit la iveala si conditiile in care acestia traiau si faptul ca erau exploatati.

Incendiul a izbucnit sâmbata, in jurul orei locale 13.30 (ora 14.30, ora Romaniei – n.red.), la parterul unei cladiri din centrul orasului Papenburg, situat in nord-vestul Germaniei.

Focul s-a raspandit rapid in tot imobilul, iar flacarile erau atat de mari incat pompierii au putut intra in cladire de-abia dupa stingerea incendiului, scrie, marti, site-ul NDR.de.

A fost gasit cadavrul unui muncitor român, in varsta de 45 de ani, in timp ce corpul unui al doilea, in vârsta de 32 de ani, a fost descoperit duminica dupa-amiaza, printre resturile imobilului.

Cei doi lucrau la santierul naval Meyer Werft si urmau sa plece in concediu in următoarea zi.

Cauza incendiului ramane necunoscuta, deoarece cladirea a ars aproape in totalitate. Focul ar fi izbucnit in sauna, iar supravietuitorii si vecinii vor fi interogati.

Biserica Catolică a criticat situatia locuintelor din dioceza din Osnabruck, dar si modul de angajare al muncitorilor straini.

Presedintele Consiliului Catolic, Agnes Holterhus, a denuntat formele aparent scandaloase de cazare si exploatarea lucratorilor imigranti.

In cladire se aflau aproximativ 30 de muncitori, in momentul izbucnirii incendiului.

Reprezentantii Meyer Werft au anuntat ca vor fi discutii cu compania care i-a cazat pe muncitorii in cladire, pentru a sti sigur daca acestia au beneficiat de „conditii rezonabile”.

Cladirea avea o suprafata de 400 de metri patrati si, potrivit vecinilor, acolo ar fi locuit uneori chiar si 40 de muncitori imigranti. Acestia castigau intre 8 si 10 euro pe ora.

Presa germana a relatat in mai multe randuri ca muncitorii est-europeni, cu precadere cei romani si bulgari, sunt tratati ca sclavii in Germania, dand exemplul unui camin al companiei Wiesenhof din Bremen, unul dintre cei mai mari producatori de carne din Germania, unde blocul este inconjurat de sarma ghimpata si de oameni de paza.

Unul dintre romanii cazati aici a povestit conditiile pe care trebuie sa le suporte: „Ne trezim la doua noaptea, la cinci dimineata si muncim pana suntem trimisi inapoi la culcare. Suntem controlati tot timpul, intra chiar si in camera sa vada daca dormim”.

Muncitorii castiga intre 600 si 700 de euro pe luna. Ei au contracte de munca sezoniera cu agentii din Romania sau Bulgaria, unde li s-au promis salarii de 1.200 de euro.

comentarii

de valentin la 20 iulie 2013 - 08:37

Sa se ia masurile cele mai drastice pt acei oameni decedati pt ca unul dintre ei a lucrat cu mine in santier naval din statele unite.dumnezeu sa ii odihneasca in pace!

Lasati un comentariu