Pe cine reprezintă edilii municipiului Carei ?

• publicat la: 4 iulie 2013
Pe cine reprezintă edilii municipiului Carei ?

In urma unei hotărâri din 2009 a Consiliului Local Municipal Carei,a fost aprobată reabilitarea clădirii destinate ca viitor sediu pentru Primărie şi anume fostul han Steaua de Aur. Constructorul,un consorţiu la acea dată de trei firme, şi-a adjudecat lucrările de reabilitare,pentru suma de 4.330.024 lei,conform contractului   semnat in februarie 2010.Tot conform contractului,termenul de execuţie era de 18 luni iar termenele  de plată a lucrărilor erau stabilite printr-un  grafic de eşalonare.

In contractul 1679/09.02.2010  este stipulat că dacă beneficiarul,Primăria Carei, nu plăteşte lucrările conform graficului,penalizările să fie de 0,2%/zi in timp ce penalizările pentru executant in caz de nepredare la termen să fie de doar 0,1%/zi  dar  nu mai mult de 10% din valoarea lucrării. Pe cine avantajeaza de fapt acest contract ? Pe beneficiarul Primăria Carei  în niciun caz.

Deşi termenul de predare era final de an 2011,nu numai că nu sunt finalizate lucrările dar şi lucrări ce au fost finalizate necesită refacere din motive ce ţin de calitatea lucrărilor prestate.Faţada principală e una dintre acestea dar şi acoperişul a necesitat intervenţii înainte de a fi recepţionată lucrarea.Dictonul   Încet dar sigur nu se poate aplica în cazul de faţă.

Interpelarea consilierilor Ilie Ciută si Dan Bontea de la şedinţa de CL din 18 iunie: “Cum se pot plăti bani către constructor dacă noi nu  ne-am  mutat nici după 2 ani de la expirarea termenului alocat lucrărilor in conditiile in care suntem cu plăţile la zi”? a rămas una retorică atât timp cât conducerea  oraşului nu a  oferit o motivaţie pentru situaţia existentă.

Tergiversarea lucrarilor şi acceptarea situaţiei de către primăria Carei,ca beneficiar,şi mai mult,achitarea la zi a plăţilor către constructor fără a aplica  clauzele din contract care prevăd penalizări pentru întârizeri în execuţie ,ridică multe semne de intrebare legate de interesele celor ce au semnat acest contract.

La nici o sută de km de noi ,in municipiul Oradea,o situaţie similară este gestionată  ferm de primăria care dă dovadă de interes in gestionarea banului public şi pune in practică clauzele stipulate in contractele de lucrări.Astfel, lucrările de reabilitare a pasajului Vulturul Negru au demarat în septembrie anul trecut şi s-au derulat sub grafic până în ianuarie 2013. Constructorul şi-a adjudecat în vara anului trecut lucrările de reabilitare a pasajului, inclusiv cu reţele de utilităţi, iluminat arhitectural şi mozaicul de pe pavaj pentru 2,5 milioane lei,termenul de predare fiind 15 iunie 2013.

Pentru întârzierea predării lucrării la termen,municipalitatea orădeană aplică penalităţi de 1% pentru fiecare zi de întârziere,conform contractului incheiat de cele două părţi.Sumele se ridică la echivalentul a 5.600 euro/zi,incepând cu data de 17 iunie 2013.Observaţi  procentul  stipulat in contractul de lucrări pentru cazul întârzierilor în predarea lucrărilor.

1% în cazul primăriei Oradea faţă de 0,1% în cazul primăriei Carei.

Mai mult,la anunţarea terminării lucrării de către firma prestatoare,viceprimarul orădean a constatat deficienţe şi defecţiuni,unele dintre ele  intr-un mod inedit,prin turnarea unei găleţi de apă pe pardoseala de mosaic, pentru a demonstra că nu are cădere şi apa bălteşte,fapt relatat pe larg  de ebihoreanul.ro.

Potrivit aceleiaşi surse,astăzi,4 iulie,comisia de recepţie din cadrul primăriei Oradea a decis ca  să nu recepţioneze lucrările şi să oblige executantul MARCONST SRL Marghita să refacă în întregime partea referitoare la mozaic,inclusiv sticla ornamentală,pe cheltuiala firmei,în termen de trei luni de la data la care primeşte notificarea ( ebihoreanul.ro).

O atitudine fermă a benficiarului,atent la gestionarea banului public, si plină de respect la adresa contribuabilului prin  dialogul  continuu cu acesta prin intermediul comunicatelor  şi al conferinţelor de presă organizate.

Intâmplarea face ca firma in cauză,care la Oradea plăteşte penalizări de zeci de mii de euro pentru nerespectarea termenului de predare, să fie Marconst din Marghita,cea care la Carei  execută lucrările din jurul Monumentului Ostaşului Român,concomitent cu cele de renovare ale  Teatrului şi Casei de Cultură.

In urma licitaţiei din iunie 2012,firmei  Marconst SRL Marghita i-a fost atribuit contractul la lucrările de la  „Renasterea Centrului Cultural al Municipiului Carei” (în care e inclus şi Teatrul),cu valoarea de 9.937.066,37 lei ( Fonduri Europene si 2% contribuţie CL Carei) , cu manager de proiect,Mak Ioan.

Renovarea Teatrului Municipal  a inceput vara lui 2012 cu decopertarea clădirii , după  care au urmat lucrările de consolidare a pereţilor şi a fundaţiei afectate de igrasie.

Nu stim in ce măsură  soluţiile adoptate sunt sau nu adecvate,cert e insă că in spaţiul din faţa scenei,unde stă de obicei orchestra sau sufleurii,bălteşte apă de 30 cm si la ora actuală.

Potrivit declaraţiilor managerului de proiect,Mak Ioan,proiectul iniţial a suferit mai multe schimbări şi in plus,a fost angajată o firmă de consultanţă din Ungaria, ”pentru a oferi idei de amenajare…clădirea este una veche”,cheltuielile fiind suportate din bugetul local.

Contactat telefonic, coordonatorul de  Programe din cadrul Agentiei de Dezvoltare Regionala (ADR) Nord-Vest pentru judetul  Satu Mare,dl.Ionică Pop,nu are cunostinta despre aceste modificări ale proiectului iniţial despre care a amintit managerul de proiect din cadrul Primăriei Carei.

Daniela Ciută

comentarii

de careian la 4 iulie 2013 - 19:44

Guvernul Ponta tot da la bani pentru proiecte pentru ca primarii UDMR sa isi faca case prin Ungaria si prin toate statiunile?
Sau se face ffifty-fifty?
numai firme din gasca primarilor castiga licitatiile?
La Marghita firma asta de la teatru a declarat ca e gata strandul si trimitea poze la minister si cand colo lacatu era pus la usa strandului.hihihihihohohohaha ce prosti aia de la minister ca au inghitit galusca….

de meserie la 4 iulie 2013 - 21:20

Da ce au facut la
Pasajul Vulturul Negru
din Oradea se stie?

Vor da faliment!
Qestia e ca vor falimenta
primaria
Atunci sa vezi scuze…
Sistemul e ticalosit
Gura marinarului adevar
graieste…

de oana la 4 iulie 2013 - 21:39

Ce comision a primit primarul din partea firmei din Marghita? Daca se va afla, atunci vom afla si termenul de finalizare a proiectului!

de platitordedari la 4 iulie 2013 - 22:07

in mod sigur ca pe noi nu ne reprezinta acesti oameni pentru ca intodeauna se aduc firme dinafara penrtru lucrari si noi ramanem cu ajutoru de somaj.
pana si pentru paza de la castel se aduce firme de ungaria si careienii fac naveta la satumare,
ei acum o duc bine ca nu lucreaza pe banii lor ca atunci cand au avut firmele lor am vazut cum au buctat da statu roman da bani cu nemiluita la primarii si atunci are balta peste

de coriolan la 5 iulie 2013 - 06:58

Oare,de unde Marconst va avea bani pt. a reface mozaicul oradean?,……din banii pe care-i sifoneaza de la Carei! Bravo Kovacs, ai reusit sa refaci si pasajul Vulturul Negru din Oradea!,,,Si inca ceva! E clar ca, edilii oradeni nu sifoneaza bani publici si isi respecta cetatenii, pe cand , ast” primar-tovaraso-grof, NU!…..Oare cat mai trebuie sa semnalizam, pentru a se autosesiza autoritatiile de control, dar cele competente!

de mucalit la 5 iulie 2013 - 07:59

si politia procuratura sri ul
asculta ancheteaza si aresteaza profii de la bac…
haa haa haa haa haa haa haa haa haa haa haa haa
o sancta simplicitas !

de priculici la 5 iulie 2013 - 09:30

cu fime aduse de la coada vacii vreti sa faceti lucrari de renovare la o cladire ca si cea a teatrului???
ca si cum au facut lucrari de mantuiala la oradea putea si una din urzicenipadure sa faca sau una din carei si macar oamenii aveau de lucru.
specialisti de doi bani care acum aduc firmeldin ungaria sa le dea idei…daca nu ar fi tragic si totul pe bani am putea si rade de asta!

de hahaha la 5 iulie 2013 - 10:58

e gramada aia de la
falimentata unio
la primarie
lucreaza puternic
la….ghici?

de priculici la 5 iulie 2013 - 11:03

era unu peaici care spunea ca nu sunt specialisti si trebe adusi din ungaria…dapoi atunci de ce franz plateste primarie udmr atata amar de om cu salarii de bancheri si nu ii da afara si sa aduca din ungaria daca romani nu le trebe?
macar se face economie la pusculita orasului…da atunci nu mai iese la primari nimic de pus la jeb!

de irenke la 5 iulie 2013 - 11:43

cine e prost sa se mute la noua primarie cand pe chiria de sute de milioane lunar data la fratii toth din banii orasului se poate trai mult si bine.
sa socotit cati bani au facut de la 2011 cand trebuia mutata primarie la nou sediu???saracii astia care au fost slugi la proprietar da si in cap la om daca trebe pentru bani din care da la cine semneaza hirtiile de chirie

de chiar la 5 iulie 2013 - 12:51

chiar ?
de ce ii plateste ?
…pai ca nu da de la el
ci din al votantilor

de pananu la 5 iulie 2013 - 14:43

pana nu vine usl la conducerea orasului nu e bine.
nu e voiosie si exuberanta aici pe buletin.
inca 3 ani si mai puteti incerca. apoi inca 4. si tot asa.

de kati la 5 iulie 2013 - 15:29

pana atunci vedem ca ce afaceri au consilierii usl si cum au cei de la udmreu stau ca si pestii la consiliu si se uita la primar cum sa voteze….pensionarii de la fedegeu stau cu mana intinsa dupa indemnizatie de la sedinte si nu au avut o firma in viata lor iar acum au adus si pe contabilul de la kovacs sa fie consilier si pe vecinu de pahar de la caplenilor unde primaru sta cu chirie ca nu poate sa aiba casa lui pentru ca nu a platit datoriile de la firmele pe care a falimentat..e usor sa conduci pe banii orasului dupa ce firmele lor au falimentat…asta le este valoarea la cei doi primari din Carei..falimentatori in privat si datornici si acum cu atatea fonduri la mana….
oare cum se sinte un om varsta lor cand nu poate sa arate ca are ceva si numai trebe sa pune pe numele la altii ca sa nu vina fiscul si sa ia de la el???
bine scris aici ca diktatura udmr este in oras ca ei nu au afacerile numai daca orasul da banii la ei si noi trebuie sa mergem la banda la fonix sa lucram in 3 schimburi!!!!

de freemail la 5 iulie 2013 - 15:40

Una la mână. Steaua de Aur (Szarvas Fogado) este fără doar și poate ambitia personală a lui Kovács. Tipul a vrut ca această afacere să fie „contribuția lui istorică” la povestea de iubire dintre Sándor și Julia.

A declarat-o de nenumărate ori in interviurile din presa online de limbă maghiară sau în filmulețele de pe YouTube. Dacă cumva Kovács și știe cine au fost Sándor si Julia.

Trebuia să fii bătut în cap ca și primarul, sau total neprofesionist în ale construcțiilor ca și city managerul, ca să nu-ți dai seama că reabilitarea acestei clădiri vechi va costa mult prea mult și va genera multiple probleme specifice (ca de exemplu necesitatea hidroizolarii speciale a pereților poroși din cărămidă). Cu banii cheltuiți până acum, se putea construi un sediu ultramodern pentru Primăria din Carei. Că doar Primăria din Carei nu este totuși Catedrala Neamului.

Doi la mână. Chiar dacă se consideră pe deplin acceptabilă ideea reabilitării unei clădiri istorice din Carei aflată într-o foarte avansată stare de paragină, finanțarea acestei reabilitări trebuia să se facă neapărat din fonduri europene, pe baza unui proiect RO-HU, mai ales fiindcă este implicat numele lui Petöfi Sándor – și în nici un caz din bugetul local al unei primării înglodate în datorii pe care le are de plătit timp de zeci de ani pe la diverse bănci.

Kovács a forțat mâna consilierilor locali, mai ales a celor de la UDMR care votează la comanda lui fără să zică nici pâs, fără să aibă nici un fel de opinie personală, și a băgat Primăria Carei într-o stare de cvasifaliment.

Datoriile făcute de el urmează să fie plătite de primarii care îi vor urma (sau, mai precis, de contribuabilii careieni) iar el se va spăla pe mâini ca Pilat din Pont. Oare va rămâne tot el primar și în continuare și va plăti tot el datoriile contractate? Asta nu se știe, doar alegătorii vor decide peste vre-o alti 3 ani.

In paranteză fie spus, și doar ca pentru o discuție colaterală, suma prevăzută pentru reabilitarea Stelei de Aur (Szarvas Fogado), adică 4.330.024 lei, ar fi asigurat plata chiriei către familia Toth, a actualului sediu al Primăriei din Carei, pentru o perioadă de 30 de ani (luând în calcul o chirie lunară de 12.000 lei/lună).

Trei la mână. Nu este de mirare că lucrările executate sunt de o calitate execrabilă și că se semnalează intârzieri de nepermis, atât timp cât ele au fost încredințate unor firme de două parale dar „prietene” primarului Kovács.

Păi dacă firmele n-ar fi fost unele „prietene”, de unde să-i mai iasă individului șpaga corespunzătoare necesară traiului de belfer?

Oare CL n-are chiar nimic de spus în procedura de încredințare a executării acestui gen de lucrări? CL nu aprobă aceste încredințări?

Sau chiar dacă le-ar aproba, ar fi oare tot treaba aia, având în vedere raportul de 11/8 voturi în favoarea UDMR în CL ??? Probabil că ar fi tot treaba aia.

de nae la 5 iulie 2013 - 16:28

=Pe mine nu ma intereseaza aceste „dări de seama” pentru fiecare pestisor prins in plasa coruptiei. A fost prinsa, sa plateasca , conform legii. Un evazionist sau spagar de milioane de euro nu vedem ci profesorasi de 300 euro. Deranjant si datator de semne de intrebare e ca sub motivul prinderii a 2-3 infractori, sute de copii sunt sechestrati, umiliti prin perchezitii corporale degradante, fara acte legale, speriati in perioada de examene caci dupa BAC unii dau la facultate si toate institutiile Statului ridica din umeri si dau din colt in colt =

de rodi la 5 iulie 2013 - 16:47

saracii de la bolintineanu din bucuresti mai bine se speriau inainte de examane si mai invatau putin nu sa umble cu spaga la profesori si cu castile prin urechi

de rodi la 5 iulie 2013 - 16:49

la carei levi rezolva pentru cei de la sectia maghiara care nu stiu boaba de romaneasca si totusi iau bacul si nimeni nu mai perchezitioneaza pe nimeni

de fost-melous la 5 iulie 2013 - 17:05

Constantin Bucuroiu, lider de sindicat în industria de apărare:
„Mulţi ar trebui spânzuraţi la porţile fabricilor!”

de Teo la 5 iulie 2013 - 18:53

si eu stiu ca se amana predarea sediului noi primarii pentru ca fratii tot sa mai primaesca chiriile de peste o suta de milioane lunar de la kovacsprimar!
si in acelasi timp mai pompeaza bani la ferike din satmar ca are mari probleme ca are procese si la cluj pentru datorii mari.
toti marii udemeristi sunt puternici si cu firme infloritoare cand suint pe functii publice cu bani de la stat ca daca ii lasi singuri sa fie ei privati pe banii lor…ajung ca si primaru cu 4 falimente la activ si poprire pe salar de 5 ani.

de irina la 5 iulie 2013 - 21:14

oamenii astia sunt intregi la cap? aici in carei exista prociratura sau politie?

de ildiko la 5 iulie 2013 - 21:22

si apropo de bac. in jud. satu mare merg camerele de luat vederi? cine corecteaza lucrarile la limba romana ? oare da note pe ce e scris la subiect sau …pe cate pagini de prostii scriu / si comisiile ? directoarea csiproc de la lic .german stie ea cum sa organizeze …ca sa fie bine sa nu fie rau …

de cetatean-prost la 6 iulie 2013 - 08:30

ce atentat la siguranta nationala
e incercarea de copiere la bac?
plagiatul doctoratelor fara urmari..
uzul de fals in acte si declaratii…
de avere(Clujul e fruncea)..nimic
fraudare (incercarea) unui bac atentat
la siguranta statului ?
sho pe ei..
ascultati anchetati arestati (ce rad borfasii acuma)
trebuie dusi la Guantanamo Alcatraz sau SingSing
ce pericol este elevii astia d le care au incercat si ei
ce se face de mai marii nosti conducatori

de emil la 23 mai 2014 - 11:55

Pe cine reprezintă? Pe Mazda mamii lor și pe ei înșiși.

Lasati un comentariu