Ştrandurile la control ! Abateri la 8 operatori

• publicat la: 9 iulie 2013
Ştrandurile la control ! Abateri la 8 operatori

În conformitate cu Programul Tematic de Control al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor pentru trimestrul al II-lea 2013, în perioada 10.06 – 05.07. 2013 s-a desfăşurat o acţiune tematică de control privind respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităţilor de închiriere echipamente de agrement.       

Au fost verificati un numar de 15 operatori economici de pe raza judetului Satu Mare  din care 6 Stranduri restul fiind bazine,piscine si zone de imbaiere.  S-au constatat abateri de la legislatie la 8 operatori economici . 

Deficiente constatatate

 La un operator economic nu era afisat orarul de functionare  pentru  perimetrul zonei de recreere( care era tarifat).      

 La patru operatori economici nu erau afisate sau indicate in mod vizibil toate tarifele sau erau afisate servicii care nu erau prestate la data controlului   .

   Un operator economic ca Strand termal care dispune de mai multe bazine descoperite cu apa termala/rece/amestec,  la un numar de trei bazine cu apa termala,  nu avea marcata  adancimea bazinului,aceasta  nefiind in concordanta cu prevederile din  Normele de igiena si recomandarile privind mediul de viata al populatiei,

 Un alt  operator economic   dispunea de trei bazine de imbaiere din care numai unul functional nu avea montat de jur imprejur la nivelul apei o bara de sustinere, astfel incat sa fie respectate prevederile din Normele de calitate si a recomandarilor privind mediul de viata a populatiei.

 Doi operatori economici cu stranduri termale  nu aveau marcata vizibil adancimea bazinelor pe marginile acestuia, cat si avertismentele specifice, astfel incat situatia sa fie in concordanta cu Normele de igiena si a recomandarilor privind mediul de viata a populatiei.

Au fost aplicate sanctiuni contraventionale cu avertisment si amenzi in valoare de 10.000 lei.          

In conformitate cu programul de control aferent trimestrului II 2013, în perioada 10.06 -05.07.2013, s-a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea respectării conformităţii, calităţii, condiţiilor de comercializare şi etichetare a alimentelor comercializate în chioşcurile şi unitătile de alimentatie publică din incinta ştrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot,recum şi în zonele de agrement.

Pe raza judetului au fost  fost verificati un numar de 21 operatori economici din care 19 cu abateri. Din totalul de 1775 kg produse alimentare verificate, 327,5 kg au fost depistate cu abateri, motiv pentru care au fost oprite temporar de la comercializare 152 kg/2460 lei produse alimentare si  70,5kg/1285 lei  retrase definitiv din circuitul comercial.

Controlul a urmărit, în principal, următoarele aspecte:

Calitatea alimentelor (inclusiv a preparatelor culinare) şi a băuturilor comercializate:

La un operator  din incinta  unui strand termal, au fost depistate 5 kg produse alimentare ( branza telemea, branza burduf, slanina) depreciate calitativ, cu aspect si miros nespecific produsului-schimbare a culorii, motiv pentru care aceste produse au fost retrase definitiv din circuitul comercial.

La  doi   operatori economici au fost depistate 3 kg respectiv 2,5 kg produse alimentare(mici formati, unt, maioneza) avand data durabilitatii minimale depasita cu 1-60 zile, produse care au fost retrase definitiv din circuitul comercial.

Calitatea serviciilor prestate în unităţile de alimentaţie publică

La un operator economic  mijlocul de masurare a greutatii, din dotarea unitatii, nu prezenta verificare metrologica la zi.La trei operatori economici  au fost constatate neconformitati intre denumirea afisata a unitatilor si certificatul de clasificare obtinut de la Ministerul Turismului, astfel:

 Un restaurant avea  afisat RESTAURANT TREI STELE in loc de doua stele asa cum rezulta din documentul de clasificare emis de MT

denumirea –BISTRO- afisata de catre un operator economic nu  corespundea cu denumirea -Bufet-Bar o stea- clasificata de MT

unitatea de alimentatie publica a unui strand avea  certificatul de clasificare emis de MT ca fiind-Bar Bufet doua stele- dar afisa denumirea de -Restaurant-

Informarea consumatorilor,  pentru: alimentele şi băuturile comercializate.

Un operator economic comercializa prajituri si produse de panificatie fara a informa consumatorii asupra ingredientelor folosite, prin inscrierea acestora pe eticheta de prezentare a produsului.

Doi operatori aveau  expuse  la comercializare aceeasi gama de produse( prajituri si produse de panificatie) ambalate in caserole cu eticheta incomplet inscrisa cu elementele de informare a consumatorilor: nu era inscris % umplutura sau/si nu se respecta ordinea ingredientelor asa cum prevede HG nr.106/2002 privind etichetarea alimentelor.

Doi operatori economici comercializau hamburgeri, hot-dog fara informarea completa a consumatorilor asupra gramajului si a proportiilor componentelor

Trei operatori economici aveau expuse si comercializau  produse alimentare import Ungaria fara traducerea in limba romana a elementelor de identificare-caracterizare a produselor si informare a consumatorilor asupra denumirii produsului, lista de ingrediente, data limita de consum, conditii de depozitare si averismente specifice.

La un operator economic  in lista de meniu, vinurile spumante erau inscrise sub denumirea  de SAMPANIE

Toate produsele la care au fost constatate deficiente de informare a consumatorilor, au fost oprite temporar de la comercializare pana la remedierea deficientelor

Patru operatori economici  depozitau produse congelate si refrigerate ( piept si pulpe pasare, burta, ceafa porc, cotlete, preparate carne, mici portionati) in vederea prelucrarii acestora si comercializarii, fara etichetele originale sau alte forme de identificare a produsului din care sa rezulte denumirea, provenienta, conditii de pastrare si data durabilitatii minimale.

 Produsele au fost oprite definitiv de la comercializare, retrase definitiv din circuitul comercial.

Trei operatori economici  preturile din lista de meniu nu erau identice  cu preturile afisate la bar pentru bere si bauturi spirtoase expuse la comercializare.

In urma actiunilor  de control s-au aplicat sanctiuni contraventionale cu amenzi in valoare de  45.000 lei si 16 Avertismente la operatorii economici cu abateri .

.

Lasati un comentariu