Acorduri din Provence la Carei

• publicat la: 20 august 2013
Acorduri din Provence la Carei

Un inedit spectacol oferit de ansamblul francez de arte şi tradiţii  Le Ruban de Provence a avut loc în grădina  Castelului Karolyi.

Înființat în 1924, ansamblul de dansuri tradiționale din regiunea Provence a Franței are de atunci o activitate neîntreruptă,promovând  tradiții și obiceiuri de dans şi port din jurul oraşului Avignon şi în general din Provence.

Astăzi ansamblul este condus de Stéphanie Nicole, coregrafa dansurilor prezentate la Carei, care a declarat pentru Buletin de Carei: „Suntem pentru a doua oară în România, după ce în 2004 am prezentat un spectacol la Jibou. Astăzi am avut un public foarte simpatic și primitor și îl invităm să ne revadă joi seara la Moftin.” 

Dansul panglicii, al umbrelelor,cel al regelui sau  al secerătoarelor a  adus în fața publicului ritmurile jucăușe ale unei regiuni scăldate de razele soarelui de pe Riviera franceză.Costumele  în care au evoluat francezii au fost create cu mare măiestrie de ei înşişi.Din păcate,impresarul formaţiei franceze, dna Maria Varga Nagy ,a oferit puţine informatii in limba română, legate de tematica dansurilor sau a istoriei acestora .

În încheierea evenimentului, dansatorii francezi i-au invitat pe careieni la un dans specific din regiunea Provence, iar totul s-a încheiat într-o atmosferă de voie bună și sărbătoare.

 

redacţia

comentarii

de ana d. la 21 august 2013 - 14:00

Sunt curioasa, de ce informatii suplimentare ati fi avut nevoie ca sa scrieti un text mai putin sec despre un spectacol de muzica si dans? Nu au fost oricum oferite prea multe informatii, dar ati fi putut face cateva observatii foarte interesante daca ati fi privit cu atentie. Iar informatii in limba romana au fost cu siguranta mai multe decat prezentati dvs. aici.

Mie mi s-a parut, dimpotriva, ca d-na impresar a fost foarte amabila sa incerce sa traduca si in romana. La urma-urmei, nu cred era obligata sa faca si oficii de traducator, dupa ce persoana care incercase initial sa traduca a disparut (poate emotia l-a impiedicat pe respectivul sa-si faca treaba cum trebuie, sau cine stie.)

Interesant e ca, intr-un fel, doriti sa o scoateti pe d-na impresar responsabila pentru lipsa sarii si piperului din articolul dvs. scris intr-o limba de tinichea, saracacioasa si schematica, care se flescaie la un moment dat intr-un zorzon liric de calibrul unei compuneri scolaresti.

Va propun sa invatati sa vedeti, sa ascultati, sa ganditi si sa scrieti ceva mai bine inainte de a arata cu degetul aiurea in jur.

de un roman la 21 august 2013 - 15:24

Doamna Anuca am participat si eu ca spectator aseara la frumosul si laudabilul spectacol.Dar este inadmisibil sa se vorbeasca romaneste doar doua -trei propozitii…Adica vorbim ungureste,si ca mari europeni si oameni de toata lauda hai sa traducem ceva si pentru fraierii astia de romani.Va place sau nu traim in ROMANIA,sper ca s-or trezi cei ce ne conduc si sa faca in asa fel incat sa nu va placa din ce in ce mai mult si sa dispareti acolo unde puteti vorbi numai intre voi…
Mereu asa se intampla cand e organizat pentru unguri atunci e numai pentru unguri,iarasi cand e pentru romani si apar si vreo ,,doi”unguri atunci musai trebuie sa fie tradus si pentru unguri ca altfel e discriminare…
Redactia Buletin de Carei sau distinsii consilieri locali de ce nu fac o sesizare la C.N.C.D pentru continua discriminare a romanilor din Carei?
Ar reprezenta o voce mai puternica decat cea a unei persoane fizice…
Doamna impresar nu e de vina doar ca daca e un adevarat impresar si isi face treaba pe masura atunci trebuia sa-si asigure toate masurile de desfasurare ireprosabila a unui asemenea eveniment…Cred ca stia ca acest spectacol este in Romania nu in Ungaria?Si nu se referea doar la un anume segment etnic?Sau poate de fapt sigur astfel de spectacole sunt prezentate pentru cei care vin din Franta sau din Ucraina cum s-a mai intamplat ca si cum s-ar desfasura in Ungaria…Pentru ca se vorbeste aproape numai ungureste…Sau in conceptia voastra doar ungurii is culti si sensibili la astfel de evenimente…Atat de culti si de ingusti ca ei stiu doar ungureste indiferent unde traiesc sau ce vecini au…
Daca o trupa din Carei evolua in Marsilia,Nisa sau Toulon(orase din Provence)sigur se vorbea doar in franceza nu in magrebiana sau alta limba…

de Buletin de Carei la 21 august 2013 - 15:36

Stimata ana d.,doamna impresar Varga stapaneste extrem de bine limba romana,are o exprimare cursiva chiar si o felicitam ca dupa atata timp nu a uitat aceasta limba.
Apreciem si activitatea dumneaei in ce priveste turismul cultural doar ca nu toata lumea prezenta la spectacol cunoaste limba maghiara iar dat fiind faptul ca dumneaei vorbeste si romaneste nu cred ca mai era nevoie de alt translator.
Informatiile oferite in limba maghiara au fost deosebit de atractive si e pacat ca nu toti spectatorii au beneficiat de ele.Daca considerati ca reusiti sa redati mai bine acest gen de articole va invitam sa deveniti colaborator si sa ne oferiti o mostra din talentul dvs.
Pana atunci,consider ca inca avem dreptul sa auzim si explicatii in limba tarii in care ne aflam,asa cum se procedeaza in orice stat civilizat sau mai putin civilizat.

de anonima la 21 august 2013 - 16:19

sunt satula de ziarul asta de 2 bani si de mizeria care e aici
interesant ca nici nu se scrie nimic despre silaghi la DNA sau stef
si uite asa pun pariu ca si comentariul asta va fi sters

de careianca la 21 august 2013 - 16:26

si noi suntem satui de furtisagurile sefilor din primarie din banii nostri de dari si de incitarile si discriminarile din ziarul udemereului scris de consilierul personal al primarului platit de guvernul; roman.
adorian csaba este sef la spatii verzi si are firma de gradinarit pusa pe numele baiatului si cumpara plante la pret triplu ca sa ajunga si la buzunarele voastre asa ca intelegem de ce atacati pe altii ca sa nu vedem ce afaceri au udemeristii careieni!
de ce nu plateste primarul udemerist datoriile la stat si de ce nu are pe hartie casa si masina si ia bani de la oras ca sa cumpere masina pe fundatie de turism?
cine o sa plateste reparatie la masina Renault pe care a lovit in aripa?

de Unul cu la 21 august 2013 - 16:57

@anonima

Comentariul Dvs n-a fost sters, dovada ca l-am citit si noi. Nici noi nu dam nici 2 bani pe comentariile Dvs si va invitam sa lecturati de acum incolo doar ziarul online nagykaroly si saptamanalul tiparit nagykaroly es legeloje.

Acolo veti gasi mai multe texte pe gustul Dvs.

Na pa si pu…szi, la toata lumea!

de Ocean la 21 august 2013 - 16:59

Ungurasi nostri isi depun un CV undeva ? pentru un locut mai caldut de munca. Aici ma refer la gasca lui D-mn Primar ei se prezinta: cetateni Romani de etnie Maghiara. Limba oficiala vorbita si scrisa Maghiara. Limbi straine cunoscute limba Romana.In care tara din lume se permite acest lucru, ca cetateni acelei tari, sa nu vorbeasca linba oficiala unde locuiesc.S-au poate gresesc eu asta o fi cumva tara lui Papura Voda? Fiecare face precum il taie capusorul lui ala mare,da capul lor este foarte mare dar la ce folos daca nu are in interiorul lui decit un nācājit de neuronas. D-ar cred ca si acela mai mult ii incurca decit sa le foloseasca la ceva. Nu am nimic cu etnia Maghiara, acei Oameni care stiu sa fie Oameni. Iarasi aceia care se dedica trup si suflet, Maghiarilor, si Ungarie.ii poftim sa plece, drumul este deschis pentru toata lumea. Problema lor cea mare este ca ” nici acolo nu teebuie la nimeni ” Daca tot sunt atit de redinciosi Tribunului, adica lui D-mn Primar, cei care l-au votat sunt poftiti sa il urmeze. Din cite stiu Primarul nostru iubit, are casa la Debretin si cetatenie Maghiara. Urmatil slugilor crestine.

de ana d. la 21 august 2013 - 17:45

De acord, ar fi fost frumos ca toti spectatorii sa beneficieze de toate informatiile. Nici eu nu inteleg ungureste bine. Insa nu reusesc sa vad de ce-ar fi doamna Varga responsabila pentru neajunsurile de la capitolul asta, daca nu dansa este organizatoarul evenimentului. Culmea: daca „A” nu si-a facut treaba pe deplin, atunci „B” este de vina? Unde e logica aici? Cum considerati, este sau nu nevoie de gandire rationala intr-o tara care se vrea civilizata, doamna/ domnule Buletin de Carei (daca nu va semnati…)? Sau politica trebuie sa bata ratiunea, orice-ar fi?

Astept raspuns in articolele viitoare, i.e. sper ca acestea sa o ia intr-o directie mai buna, mai frumoasa, mai corecta. Se poate.

P.S. Astept si articole semnate de autorii lor – daca tot vorbim despre responsabilitate…

de emil la 21 august 2013 - 17:52

ana(la)nima 14:00, 16:19

Ce nu înţelege pretinsa anus (magyarul, nu româneşte) este că limba oficială în România (deci şi în Carei) este cea română. Organizatorii aveau obligaţia să aibă textul informativ în limba română, nu să fie „amabili” cu românii în mai puţine propoziţii decât în ungureşte. Sau a fost spectacol numai pentru legelista, că românii nu numai că nu contează, dar nu le au cu cultura?! Şi dacă vă mai trimite câte unul prin originile voastre ecvestre asiatice, vă supăraţi că nu puteţi trăi în România, care vă discriminează mereu! Pe când cu autonomia?

de erika la 21 august 2013 - 17:53

pana nu a venit acesti primari toate lumea inteles bine unii cu altii si nu fost probleme;
la biserica si la scoala si peste tot spune la noi ca sa nu amestecam cu romanii dar noi nu avem nevoie de cearta ca noi aici traim bine dar atunci ei nu poate sa fure pentru ei banii multi!
nici la ungaria nu spune nimeni romaneste la spectacol asa ca si aici doamna trebuie sa vorbeste si romaneste ca sa intelege toti spectatori.
cu asta ocupa la el domnu primar toate ziua si de aceia nu iese bine ce face

de anonima la 21 august 2013 - 21:35

si udmristii sunt la fel de patati ca si uslistii

de pisti la 22 august 2013 - 07:46

udemeristrii din carei au un presedinte dator la stat si care mai are retinere din salar si acum pentru ele.
nici cu ariel nu ies petele lui neanonime.
ilie ciuta are firma si casa si masina pe numele lui si nu a falimentat firme intregi pana sa ajunga sa falimenteze orasul.
de ce nu are curaj jeno sa treaca pe numele lui casele cumparate prin tara si in ungaria si terenurile si fabricuta de la marginea orasului???
pana si sediul udemeristilor e facut din fondurile orasului ca nu sunt in stare sa isi faca ceva din banii lor cum face echipa lui ciuta.
a cumparat jeno masina pe banii fundatiei de turism local si a facut accident cu ea?
nu face nimic ca plateste orasul ca si pana acum toate petrecerile udemeristilor 1

Lasati un comentariu