Adolescenţii cad uşor în capcana reţelelor sociale

• publicat la: 29 august 2013
Adolescenţii cad uşor în capcana reţelelor sociale

Expertii au ajuns la concluzia că retelele sociale, care tind să devină o irezistibilă atractie pentru mai toate păturile sociale, repezinta un grav motiv de vulnerabilitate pentru tineret, dar indeosebi pentru adolescenti si copii.

Ei sunt fascinati să-si vadă propria fotografie pusa la dispozitia oricui stie sa manuiasca mouse-ul si tastatura si se incanta comparandu-se cu idolii lor, in general sportivi de renume, vedete televizate, staruri pop, informeaza Daily Mail.

Increderea si usurinta cu care se lanseaza astfel intr-o lume necunoscuta este periculoasa si daunatoare, considera psihologul Jesse Hibberd, din Ontario, SUA.

Iluziile si deziluziile retelelor sociale

Publicandu-si fotografiile, in ipostaze selectate, uneori chiar atragatoare, adolescentii asteapta comentarii din partea diferitor membri ai retelei de socializare si raman deceptionati atunci cand nu primesc nicio replica.

Dar daca replicile sunt nefavorabile sau chiar batjocoritoare, atunci raman adesea traumatizati. De cele mai multe ori, ei nu inteleg ca, intr-o conversatie cu anonimi, trebuie sa accepti orice si rareori poti lua ceva in serios.

Adolescentii, poate mai mult ca altii, actioneaza emotional si asteapta ca replicile sa le confirme dorinta lor entuziasta de autoafirmare. Potrivit lui Jesse Hibberd, nu numai adolescentii, dar chiar si persoanele mature, publicandu-si cu incredere fotografiile preferate, asteapta mesaje de aprecere si pretuire.

Adesea cei ce posteaza pe retelele de socializare se vad infatisandu-se acolo cu un fel de alter ego, care il detaseaza de realitatile si aspectele vietii de pana cum si-l transfera intr-o lume iluzorie.

Copiii si adolescentii, oricat de voluntari ar fi, tot isi simt constiinta apasata de faptul ca difuzeaza prin internet imaginile si gandurile lor cele mai intime, ascuzandu-se de parinti sau alti membri ai familiei.

Un nou mod de viata?

Un caz insolit, dar si alarmant, a fost semnalat de presa in ultima vreme. O oarecare Hannah Smith, de 14 ani, s-a sinucis, obsedata de ideea ca spridusii ii altereaza imaginea din reteaua de socializare. Obsesia i-a sugerat-o tot un participant din retea.

In legatura cu acest caz, psihologul Hibberd apreciaza ca tineri afectati de asemenea depresii exista in permanenta, ei sunt mereu in mijlocul nostru, iar cazul nefericitei Hannah Smith nu reprezinta decat manisfestarea extrema a deziluziei multora.

Ceilalti care nu recurg la asemenea gest, suporta totusi trauma la care ii expune contrastul dintre optimismul asteptarii si brutalitatea realitatii.

Pe de alta parte, niciun parinte si nici un educator nu poate tine sub control accesul copiilor si adolescentilor la internet si, cu atat mai putin nu l-ar putea interzice. Societatea este condamnata sa suporte un nou mod de viata, pe care singura si l-a creat si ale carui efecte numai viata le va arata in timp.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu