Consilierul Ciută trage un semnal de alarmă privind fondul de carte

• publicat la: 30 august 2013
Consilierul Ciută trage un semnal de alarmă privind fondul de carte

O şedinţă scurtă dar consistentă a avut loc astăzi la sediul Primăriei careiene.Aleşii locali au avut pe masa de lucru 4 proiecte de hotărâri şi un punct Diverse. Consilierul Ciută atrage atenţia asupra degradării avansate în care se află fondul de carte careiean.

Într-o atmosferă sobră,consilierii au deliberat cu aplomb toate subiectele, calm, fără scântei dar  cu atât mai greu au  cântărit afirmaţiile fiecăruia. Au lipsit de la această şedinţă primarul Kovacs şi 4 consilieri.

Proiectul  de hotărâre privind aprobarea modificării organigramei şi al statutului de funcţii al aparatului de specialitate al Primarului Municipiului Carei precum serviciilor şi instituţiilor subordonate Consiliului Local al Municipiului Carei , în forma prezentată consilierilor conţine mici inadvertente potrivit celor semnalate de consilierul Ilie Ciută.

Astfel, în cadrul departamentului Bibliotecii Municipale Carei  una dintre angajate figurează ca încadrată cu studii medii deşi de 3 ani este depusă o cerere la Serviciul Personal din cadrul Primăriei  la care sunt anexate diploma ce confirmă faptul că este absolvent al unei instituţii superioare de învăţământ.

Faptul este confirmat de secretarul Sroth Clara care a mers pe firul  problemei şi care propune ca proiectul de hotărâre să fie votat cu modificările propuse de consilierul Ciută.

Proiectul a întrunit la final votul unanim.

Nu s-a discutat despre prejudiciul creat timp de 3 ani persoanei în cauză ca urmare a omiterii modificărilor  de către Servicul Personal.

O altă problemă semnalată de consilierul Ciută a fost cea a cabinetelor şcolare careiene, în număr de 2. Doi medici şcolari şi câţiva asistenţi au în grijă întregul efectiv al preşcolarilor şi şcolarilor ce depăşesc cifra de 4.800.

Proiectul  de hotărâre privind atribuirea în folosinţă gratuită pe termen  de 3 ani,a  spaţiilor situate în Castelul Karolyi în favoarea Muzeului Judeţean Satu Mare -Muzeul Municipal Carei a întrunit de asemenea acordul tuturor aleşilor locali prezenţi.

Legat de spaţiile din incinta Castelului,consilierul Ciută a supus atenţiei asistenţei propunerea de revenire a Bibliotecii în castel,unde îşi are locul de fapt o bibliotecă.

Doresc să vă supun atenţiei propunerea mea de mutare a bibliotecii din spaţiile improprii unde se află acum,în locul  spaţiilor de la Castel ocupate de Casa de Cultură care peste 6 luni se va muta în locaţia de lângă Teatru.Am fost în cursul zilei de ieri să vizitez Biblioteca Municipală. Fac un apel la viceprimarul care este prezent şi este deschis la astfel de probleme.Zestrea de carte a oraşului zace  de 3 ani în condiţii insalubre,printre şoareci morţi  şi igrasie,în încăperi neîncălzite,etc.Multe cărţi sunt roase şi în stare avansată de degradare,sunt colecţii întregi de ziare periclitate. Să incercăm până nu vine perioada rece să facem ceva pentru fondul de carte al oraşului,până mai putem salva câte ceva din el! Probabil că majoritatea dintre domniile voastre aţi trecut pe acolo şi aţi văzut  situaţia existentă. Biblioteca ar trebui să fie mândria oricărui oraş şi avem datoria să îndreptăm tinerii către bibliotecă de aceea trebuie  întreţinută şi aranjată şi protejată. Am auzit că se vrea mutarea ei în clădirea noului centru social ce e în renovare, dar o bibliotecă nu îşi  are locul printre asistaţi social,persoane abuzate si alte asemenea activităţi.O bibliotecă se adesează tinerilor si persoanelor iubitoare de cultură,dornice de a-şi îmbogăţi  bagajul de cunoştinţe  iar in parc, la castel , e cea mai potrivită locaţie. Fiind la parter, va putea fi frecventată şi de persoane cu dizabilităţi iar părinţii isi vor putea trimite cu incredere copii într-un astfel de loc liniştit şi protejat.

Propunerea avansată de consilierul Ciută va fi adusă în discuţie la momentul reîntoarcerrii primarului Kovacs , când se va lua o decizie în acest sens,potrivit celor afirmate de vicele Keizer Ludovic .

Tot la punctul Diverse, consilierul Ciută a atras atenţia asupra faptului că nici până la această dată Asociaţia Equus nu îşi plăteşte impozitul pe clădiri deşi a sesizat această problemă de nenumărate ori, suspectând executivul şi asociaţia de rele intenţii.

A fost abordată şi problema sensului giratoriu ce a înlocuit semaforul şi unde încadrarea greşită pe direcţia de mers atrage mici incidente în sens. A fost solicitat sprijinul Poliţiei  pentru ca o perioadă de timp un agent să fie prezent în intersecţie pentru a atrage atenţia participanţilor la trafic care nu  observă din timp preselecţia  pentru sensul de mers  măcar până la acomodarea careienilor cu giratoriul tip turbo.

 redacţia

comentarii

de Ocean la 8 septembrie 2013 - 08:57

Ce va tot agitati, acesti doi( D ) intelegeti voi ce vreti. Nu au avut, si nu au nici acum, intentia de a ajuta pe cineva. Bine inteles in afara de familia lor, si slugile fidele. D-mn Primar a trebuit sa fie cea ce este azi, pentru ca altfel era vai si amar de viata lui. Datori cit cuprinde, firme falimentare, executori ii suflau zilnic in ceafa. Ce m-ai doriti ca totul sa fie limpede.

de eminescureal la 8 septembrie 2013 - 11:03

e bine ca iti place de eminescu atat de mult incat iti doresti sa preiei si numele lui dar scrisul te tradeaza joltica!
multumiti romanilor ca atri avut de la cine invata sa scrieti si sa cititi ca altfel ramaneati si acum cu carnea cruda de sub saua cailor pe care ati venit din asia ca sa cotropiti teritroiile bastinasilor.la fel faceti si acum,sugeti de la statul roman ca ungaria nu va baga in seama si tebuie sa stati pe unde apucati daca nici nu ati fost in stare sa castigati la mohacs si ati fost mereu sub fusta cuiva ca sa aveti un tron
http://istorie-adevarata.blogspot.ro/2009/05/un-roman-pe-tronul-ungariei-stefan-cel.html
http://roncea.ro/tag/atrocitati-maghiare/

de parinte la 9 septembrie 2013 - 07:02

Cartea ar trebui sa fie cel mai protejat obiect din fiecare oras sau sat sau comuna.Numai cine nu a intrat intr-o biblioteca ca cititor nu poate sa aprecieze cu adevarat valoare inestimabila a cartilor ce alcatuiesc o zestre de fapt.

Lasati un comentariu