După Fidesz si Jobbik, încă un partid maghiar vine in România pentru a susţine autonomia secuilor

• publicat la: 13 august 2013
După Fidesz si Jobbik, încă un partid maghiar vine in România pentru a susţine autonomia secuilor

In plin scandal diplomatic romano-ungar, iscat de declaratiile facute de presedintele Jobbik, Vona Gabor, la tabara de vara de la Borzont (jud. Harghita), Partidul Verde din Ungaria, “LMP – Lehet Mas Politika” (Politicile pot fi diferite – n.red.) a anuntat in cadrul unei conferinte de presa ca urmatoarea sedinta a parlamentarilor sai va avea loc in Romania, mai exact in resedinta judetului Harghita, Miercurea Ciuc.

“Urmatoarea sedinta LMP va avea loc in Miercurea-Ciuc, unde dorim sa avem intalniri cu toate formatiunile politice ale minoritatii maghiare”, a anuntat parlamentarul Mile Lajos, in cadrul conferintei de presa de la Szolnok.

Sustin autonomia

Dupa evenimentele cu puternic iz electoral organizate de Fidesz la Baile Tusnad, tabara de vara “Tusvanyos”, si de Jobbik la Borzont, tabara de vara “EMI”, evenimentul care urmeaza sa fie organizat de ecologistii de la LMP la Miercurea Ciuc se inscrie in acelasi tipar.

“In cadrul vizitei in Tinutul Secuiesc dorim sa atragem atentia asupra masurilor gresite ale Budapestei de a incerca sa dicteze care sunt reprezentantii legitimi ai maghiarilor din diaspora.

Pozitia LMP este clara. Sustinem in totalitate demersurile legitime ale maghiarilor din afara granitelor pentru obtinerea autonomiei.

Vom pune in miscare toate relatiile internationale cu scopul de a obtine realizarea normelor aflate in concordanta cu drepturile omului. Politica nationala LMP poate avea succes doar daca este in concordanta cu o politica a vecinatatii echilibrata si eficace”, a adaugat Mile Lajos, citat de Magyar Nemzet.

Campanie electorala

“Un element important al politicii nationale este apartenenta Bazinului Carpatic la o unitate ecologica, iar in acest sens organizatiile maghiare din interiorul si din afara granitelor vor avea mult de lucru. Un subiect important ramane deschiderea minei de la Rosia Montana. Noi, cei de la LMP, dorim o dezbatere publica pe aceasta tema”, a comentat un alt parlamentar LMP, Meszerics Tamas.

Aflata in opozitie, LMP s-a infiintat in 2009 si a intrat in Parlamentul Ungariei dupa alegerile din 2010, unde a obtinut 6% dintre voturi, devenind a patra forta politica a Ungariei, dupa Fidesz, Mszp si Jobbik.

sursa: Ziare.com

comentarii

de emil la 13 august 2013 - 20:00

Şi drepturile omului român unde sunt? Că ale omului ungur sunt, în România, vreo 64, cam câte comitate a avut defuncta Ungarie mare.

Lasati un comentariu