Expoziţie de păsări şi animale mici de Zilele Careiului

• publicat la: 11 august 2013
Expoziţie de păsări şi animale mici de Zilele Careiului

Exemplare deosebit de frumoase au atras atentia publicului vizitator,in special copii.Sunt expuse 75 de exemplare de porumbei din 20 de rase şi 25 de găini din 6 rase diferite.

Unul dintre crescătorii de porumbei care a venit cu exponate,Pop Zoltan,este angajat al acestei şcoli de peste 26 de ani si participă anual la această manifestare de ziua oraşului.

Dânsul a precizat pentru Buletin de Carei că   “am acest hobby de 50 de ani ,de când am fost copil imi plăceau porumbeii…intre timp am ajuns la un alt nivel,mai performant si pot să vă spun că am avut o participare la expoziţia  europeană de la Leipzig.Pe parcursul anilor am  câştigat numeroase premii  iar acum fac parte din Asociatia Colibri Carei.Din păcate,tinerii nu mai sunt atraşi de acest hobby şi se pune in pericol continuitatea acestei activităţi.”

A fost prezentă  şi o mai veche cunoştinţă a noastră,Vinkler Attila din Foieni,nelipsit de la expoziţiile de profil,un împătimit crescător de păsări.

La expozitia din ianuarie,din sala de sport a Liceului Teoretic a frapat  publicul cu varietatea si calitatea raselor expuse.La această manifestare a adus mai puţine exemplare dar valoroase dintre care amintim găina de mătase sau cochincina pitic .

Un alt impătimit columbofil este şi  Johos Bertalan,care se mândreşte cu performanţa de a fi readus la viaţă o specie de porumbei dispărută de 40 de ani si anume jucătorul pestriţ bălţat.

Membru al Asociatiei Colibri,acesta a declarat pentru Buletin de Carei că,,am citit cărţi,m-am documentat si a durat  8 ani ca să readuc la viaţă această rasă.Numai eu şi o persoana care locuieste acum la Munchen,originară din Satu Mare suntem deţinătorii acestei rase la nivel mondial. In ultimii 3 ani,la expozitiile de frumusete,deţin titlul de campion cu această rasă.” 

Cel mai tânăr expozant a fost Răzvan Dobra din Ianculeşti,de 16 ani,care a adus porumbei si iepuri.

am indrăgit porumbeii de mic copil,ii admiram in jurul casei  dar  mi s-a transmis pasiunea  si de la unchiul meu care se ocupă cu creşterea lor.El participă din 2010 la această expozitie,decând e si membru al asociatiei iar  cu rasa Roller a obtinut si titluri de campion.Cele 10 cupe si medalii deţinute de el  mă ambitioneaza să  merg si eu mai departe şi să încerc să obţin şi eu rezultate asemănătoare”. 

Expozitia din incinta Scolii Vasile Lucaciu din Carei a fost vizitată de 200 de persoane care au fost incântate de cele văzute.

redactia

Lasati un comentariu