Festival Medieval la Carei

• publicat la: 4 august 2013
Festival Medieval la Carei

În zilele de 3 si 4 august, Careiul este gazda primei ediții a Festivalului Medieval „Villa Karul”. Evenimentul a debutat sâmbătă după amiază cu o paradă a cavalerilor și domnițelor din Ordinul Basarabilor, Ordinul Muşatinilor, al Paladinilor de Terra Medies, al Asociaţiei Sportive Corvus Regia Carei, al Arcaşilor Cetăţii Alba Iuliasau de la Sucevita, Ordinul Ezüst Sólyom  cărora li s-au adăugat luptătorii daci alături de frumoasele lor dace din „Lupii Daciei”, dar și soldații romani cu vestitele femei romane din  „Cohors III Campestris”.

Dragostea participanților pentru epoca medievală a înfrânt canicula de afară și au făcut un tur al străzilor apropiate parcului pentru a prezenta careienilor costumele pline de farmecul trecutului.

Finalul paradei a avut loc la intrarea principală în Castelul Karolyi, unde a fost prezentat onorul oficialităților prezente,atat locale cat si judetene.

Bogdan Georgescu, directorul Direcției pentru Cultură și Sport, a făcut onorurile de gazdă, dând cuvântul lui Adrian Ștef, Președintele Consiliul Județean Satu Mare. Acesta a spus că:

“Festivalurile medievale din judeţ sunt o excelentă modalitate de promovare turistică a judeţului nostru, iar succesul acestora este evident, fie că vorbim de cele de la Ardud sau Medieşu Aurit, ori de cel la care participăm acum la Carei. În judeţ avem obiective de mare valoare pe care dacă le prezentăm oamenilor care vin pe la noi reuşim să atragem turişti, să ne dezvoltăm pe această latură din care avem numai de câştigat.

Castelul Károlyi şi-a recăpătat acum, peste ani, strălucirea. Castelul înfloreşte din nou, şi nu doar pentru că a fost reabilitat, ci mai ales prin evenimentele culturale care se organizează aici în ultima perioadă, toate culminând acum cu acest Festival medieval. Prin Muzeul Judeţean am căutat şi noi, Consiliul Judeţean, să aducem expoziţii interesante pentru a atrage publicul, fie că vorbim de vizitatori locali, fie că vorbim de turişti. Careiul trebuie să rămână un oraş multicultural, un oraş aş al bunei înţelegeri între locuitorii lui.”

Primarul Careiului, Kovacs Jeno a adăugat: „Mulțumesc participanților pentru prezența la Festivalul Villa Karul. În anii de dinainte de 1989 nu ar fi fost posibil un asemenea festival medieval. Într-o țară civilizată valorile medievale trebuiesc apărate, iar noi în Transilvania, har Domnului, avem ce apăra. Asociațiile care respectă și apără tradițiile sunt stâlpii societății.

Manifestările după-amiezei de sâmbătă au continuat cu demonstrații de mânuire a armelor, de gastronomie medievală, scrimă, demonstrații de lupte, tir cu arcul, dans medieval, muzică și teatru medieval, atelier de creație orală și fabule medievale, de confecționare și mânuire de păpuși tradiționale și alte programe interactive. Seara s-a încheiat cu jocuri cu foc, foarte populare în epoca medievală.

Programul zilei de duminică, 4 august 2013

Ora 14.00 – 21.00

Demonstrație de mânuire a armelor medievale  – Ordinul Ezüst Sólyom

Şcoală de scrimă medievală – Ordinul Mușatinilor

Demonstrații de lupte – Cohors III Campestris, Ordinul Ezüst Sólyom

Şcoală de dans medieval – Ordinul Basarabilor

Demonstrații de tir cu arcul –  Asociația  Corvus Regia, Arcașii, Cetății Alba Iulia

Școală de tir cu arc englezesc – Arcaşii de la Suceviţa

Meșteri sticlari, pielari și lutieri – Egyed Fero, Ada Bălan și Asociația Aranykapu

Muzică și Teatru Medieval – Ordinul Mușatinilor, Ordinul Basarabilor

Recitaluri de poezie medievală, atelier de oralitură, fabule medievale –   Ordinul Basarabilor

Programe interactive pentru copii – Atelier de confecționare și mânuire de păpuși tradiționale – Compania LuMiOlar

Ora 20.00 Concert de muzică veche – Carmina Renascentia

.

comentarii

de un roman la 4 august 2013 - 12:21

Eugen draga inainte de 1989 sigur nu era posibil sa avem un primar cu alura de grof iredentist si sovin asa ca tine…Atunci erai mai roman ca romanii ti-o dat statul roman (nu Transilvanean )de lucru si de mancare…
Laudabil evenimentul cultural,dar Eugen,toate valorile sunt de apreciat indiferent ca sunt antice,medievale sau contemporane.
Dar inca o data se adevereste ca tu si acolitii tai traiti si vreti sa traiti sau tanjiti dupa vremuri medievale si nu ca mie nu mi-ar fi drag Ardealul sau Transilvania dar din punctul romanilor de vedere aceste teritorii vor face vesnic parte din Romania ,din punctul de vedere al tau si al natiei tale frustrate si acuma la un eveniment cultural tu Eugen draga uiti sa mentionezi cuvantul Romania intentionat bineinteles si aperi foarte bine valorile medievale ale familiei tale ,ale ungurilor tai atat financiare cat si etnice…

de pentru pufici&comp la 4 august 2013 - 12:52

Foarte bine punctat!
Urmariti cum se incearca in ultimul timp inducerea numelui Transilvania rupt de Romania.
Ba se fac si televiziuni si ziare cu acest nume ca usor,usor sa isi atinga telul.
Ce ar fi unul ca jeno fara banii statului roman?
Ce soarta ar avea in Ungaria lui unde si-a luat si cetatenie?
Acolo demult era ascuns de organele abilitate sa constate faptele lui.

de hai careiu la 4 august 2013 - 12:56

foarte frumoase costumele!!
ma bucur ca sunt multi participanti la noi in oras !

de kinga la 4 august 2013 - 14:48

incercati placintele din spatele parcului linga tir cu arcul.i
is cele mai buneee

de emil la 4 august 2013 - 18:58

Chestia aia cu valorile medievale a lui adocsalas n-am prea înţeles-o. La care „valori medievale” s-o fi referit? La iobăgie şi la legarea de glie? La Werboczy? La grofii ardeleni? Sau la unirea de la 1600 a Valahiei, Ardealului şi Moldovei înfăptuită de Mihai Viteazu?

de Ocean la 4 august 2013 - 21:00

D-mn Primar nu are nici o grija din punctul de vedere al pregatirilor, organizari sau inplicari lui directe la aceste evenimente. El nu are in capusorul lui decit bani si iarasi bani. Foarte frumos din partea lui daca si-a depus actele pentru cetatenia lui Maghiara. Sai fie rusine bani nostri ii cheltuieste cum il taie capul. Si dupa expirarea mandatului sau ,isi ia talpasita si ne lasa cu ochii in soare sa ne platim noi datoriile pe care le-a facut el si echipa lui de slujitori. Asta da primul gospodar din oras.

de spectatorcareian la 4 august 2013 - 22:06

Foarte frumos concerrtul de final doar ca a lasat un gust amar.Lipsa lui Deak Endre a fost acum mai mult ca niciodata simtita.Nici nu credeam ca nu vom asculta si cateva acorduri in limba romana din epoca medievala.Daca tot a fost un eveniment multicultural organizatorii trebuiau sa ia in calcul si acest aspect mai ales ca clebrul cantec cu memestrelul era cantat foarte frumos pe vremea lui Deak Endre.
http://www.bestmusic.ro/dan-andrei-aldea/muzica-dan-andrei-aldea/om-bun-662990.html

de emil la 4 august 2013 - 22:16

La Carei, în concepţia lui legelista, „caracter multicultural” înseamnă cât mai mult în ungureşte şi nimic româneşte.

de andrei la 4 august 2013 - 23:13

Frumos a fost la festival si mai asteptam sa vina si anul viitor,.

de emil la 5 august 2013 - 08:28

La valorile medievale ale lui adocsalas am uitat să adaug taxa pe câini, creşterea cailor în centrul oraşului şi vânătoarea cu …. ce-o mai vrea groful de la Asuaj, cavalerul vinului.

de careian la 5 august 2013 - 11:27

Festivalul a fost o reusita si speram sa devina o continiuitate a lumii culturale a orasului.Felicitari organizatorilor.Un lucru este regretabil totusi:atitudinea de haita turbata a unor comentatori de pe aici.Poate emil sau ocean au impresia ca detin adevarul suprem,ca sunt urmasi regali (cel putin ) si prin acest aer de ,,superioritate cenusie” isi permit sa improaste cu noroi si sa ”murdareasca” chiar si un astfel de eveniment.In loc sa ne bucuram impreuna de ceva frumos,injuram si batjocorim ca doar asa suntem obisnuiti unii.PACAT…

de Cintya la 5 august 2013 - 11:35

Pana va fi Bogdan organizatorul toate vor fi o reusita si vor avea continuitate.Atitudinea de haita insa ramane o constanta a conducerii orasului.Am vazut cum presedintele cj a fost lasat balta de primar care stie insa sa fie curtenitor cu oaspetii veniti din ungaria sau cei de la zilelel Kolcsey.fiecare ne-am bucurat de eveniment doar ca fiecare cred ca are dreptul sa se si exprime pro si contra fara a fi catalogati ca „murdari”.
Pacat ca libertatea de exprimare se incearca a se ingradi din nou!

de careian la 5 august 2013 - 12:43

Cintyia draga,cred ca esti usor paranoica.Cine ti-a ingradit libertatea de exprimare?Eu,ca am lansat un atac la unii postaci de aici care alta treaba nu au decat sa improaste cu noroi,sa scrie aiureli si sa incite?VAI,VAI,VAI…si tu esti una dintre ei.

de Cintya la 5 august 2013 - 12:55

Am mai auzit sloganul „cine nu este cu noi e impotriva noastra” si in consecinta ii faci paranoici pe cei care nu impartasesc intru totul opiniile tale…..pacat ca esti obisnuit sa pui etichete tipice dictatorilor in incercarea de a-ti impune parerile.
Dar …gusturile nu se discuta,nu?
Place nu place la tine va trebui sa citesti si alte opinii decat ale tale ca asa e in democratie.Pacat doar ca unii o inteleg cum vor ei.

Lasati un comentariu