Grafologia îţi dă de gol caracterul prin scris

• publicat la: 11 august 2013
Grafologia îţi dă de gol caracterul prin scris

Scrisul este capabil să scoată in evidenţă detalii privind caracterul unei persoane, aşa cum susţin de multă vreme grafologii, potrivit unui studiu elaborat de National Pen Company din SUA.

Mai mult decât atâta, au fost identificate 500 de particularităţi aferente scrisului de mana, cărora le corespund anumite inclinatii, optiuni, talente sau nazuinte ale celor ce scriu.

O pseudoştiinţă

S-a propus chiar ca grafologia, care face analiza scrisului, sa fie folosita atat ca mijloc auxiliar pentru identiificarea unor probleme de sanatate greu de diagnosticat, cat si ca detector de minciuni, noteaza Infoniac.

Trebuie totusi mentionat ca grafologia este considerata pseudostiinta, deoarece nu exista dovezi suficiente cu privire la exactitatea si conformitatea certa a concluziilor ei.

Cu aceasta rezervă, unele companii nu ezita totusi ca, printre testele de angajare a personalului, sa foloseasca si unul grafologic, care poate fi luat in considerare alaturi de alte criterii ale angajatorului.

Aici trebuie mentionat că grafologia nu se confundă cu caligrafia, care este arta de a scrie frumos, ceva disparut nu naumai din institutii, dar si din scoli.

In trecutul nu tocmai indepărtat

Până in anii ’40, caligrafia era materie obligatorie in scolile elementare, iar certificatul de absolvire a primelor 4 clase nu se elibera pana cand absolventul nu prezenta un text scris frumos, cu penita „claps”, in fata examinatorului.

Am vorbit intentionat de peniţă, care imi pemite să evoc cum era scrisul din acea vreme. Pixul nu se inventase. Stiloul fusese inventat, dar in scoala era interzis, considerand ca aceasta inventie excentrica „strica scrisul caligafic”, adica te face sa nu scrii niciodata frumos.

Elevii veneau la scoală  cu toc, peniţă si călimară, aceasta din urmă fiind o inventie specială, foarte curioasă, din sticlă, făcută in asa fel incat oricum ai intoarce-o, cerneala nu curge afara din ea.

Dar sa ne intoarcem la grafologie. Regulile grafologilor erau multe, insa cateva din ele au ramas pana astazi notorii, intrucat grafologii le-au verificta in amanunt pe manuscrise celebre apartinand lui Napoleon Bonaparte, lui Bismark, Garibaldi, Robespiere, Balzac, Victor Hugo, Beethoven si multi altii. S-au scris carti despre scrisul acestora.

Câteva reguli simple

Desi concluziile grafologilor – de altfel ca si la astrologi – rezultau din interpretarea combinata a mai multor informatii suprapuse, cateva reguli simple sunt inscrise in orice tratat elementar de grafologie:

Scrisul mic denotă un caracter timid, inchis, harnic, sensibil si iubitor de natură.

Scrisul mare apartine celor sociabili, drepti, dornici să atragă atentia asupra lor si increzători in sine.

Scrisul mijlociu apartine persoanelor echilibrate, cu capacitatea de a se adapta cu usurinta situatiilor si societatii.

Distanta mare intre cuvinte denotă simtul independentei, pretuirea propriei libertati si un caracter nu tocmai sociabil.

Distanta mică intre cuvinte apartine celor care nu suporta singuratatea.

Scrisul orientat spre dreapta indica persoanele dispuse sa faca noi cunostinte si chiar dornice de aventura.

Scrisul drept (vertical) indica omul care nu permite emotiei sa influenteze ratiunea. Este specific individului logic si practic.

Scrisul indreptat spre stanga arata omul precipitat, dispus sa termine rapid orice treaba inceputa si sa scape de ea.

Literele rotunjite apartin de obicei omului visator, cu simt artistic si creativ.

Literele ascutite indica agresivitate, inteligenta si curiozitate.

Literele bine legate unele de altele sunt specifice persoanelor cu simt metodic, bine calculate si hotarate.

Pastrarea unei margini largi in stanga denota simtul reveriei si placerea de a trai in trecut.

Pastrarea unei margini largi in dreapta este specifica persoanelor carora le este frica de necunoscut si care sunt ingrijorate de viitor.

Folosirea intregului camp al paginii, fara spatii marginale denota o minte dezorgaizata si ratacita.

Succesul grafologiei de altadata s-a diminuat odata cu aparitia stilourilor, care aveau tendinta de a uniformiza scrisurile.

sursa ziare.com

Lasati un comentariu