Președintele Parlamentului Ungariei toarnă gaz pe foc în Slovacia

• publicat la: 20 august 2013
Președintele Parlamentului Ungariei toarnă gaz pe foc în Slovacia

Președintele parlamentului de la Budapesta, Laszlo Kover, a făcut apel în cadrul unei vizite în Slovacia ca guvernul de la Bratislava să permită maghiarilor din aceasta țară să obțină și cetățenia ungară, pe baza reciprocității. Înaltul oficial este nemulțumit ca Slovacia nu permite obținerea unei a doua cetățenii în acest moment. Kover a precizat că Ungaria nu-i impiedică pe slovacii care trăiesc pe teritoriul ei să obțină cetățenia slovacă și că noua Constituție adoptată in 2011 recunoaște minoritățile care trăiesc în Ungaria și deschide calea integrării naționale.

Mai mult, Kover a declarat, la doar câteva săptămâni după condamnarea pe viața a unor radicali unguri care au ucis mai mulți romi, ca Ungaria nu ține să pedepsească sau să interzică recunoașterea vreunei minorități naționale.

Președintele parlamentului ungar a făcut aceste afirmații cu o zi înainte de sărbătoarea Sfantului Stefan, una foarte importantă în Ungaria. El a oferit, luni, mai multe premii artiștilor maghiari și personalităților din lumea culturii din Kosice, Slovacia.

Parlamentul slovac de la Bratislava, capitală a Ungariei timp de peste 200 de ani, a adoptat în 2010 o lege prin care se retrage cetăţenia slovacă celor care obţin o altă cetăţenie, o replică la legea maghiară. Circa 10% dintre cei cinci milioane de cetăţeni slovaci sunt etnici maghiari.

La un festival similar care a avut loc în Slovacia în luna iulie, sposorizat de partidul premierului Ungariei, Fidesz, s-ar fi comercializat literatură antisemită, scrie Jewish Telegraphic Agency, care menționează printre aceste titluri ’’Evreul internațional’’, al lui Henry Ford, și ’’Protocoalele înțelepților Sionului’’.

sursa cotidianul.ro

comentarii

de un roman la 20 august 2013 - 16:38

Baieti isteti slovacii care cu siguranta nu fac compromisuri ca si politicienii nostri…Asta ar trebui facut si in Romania vrei cetatenie maghiara foarte bine dar o pierzi pe cea romana si la revedere… 🙂

de Unul cu alta parere la 21 august 2013 - 16:49

Oare de ce nu se sesizeaza Parchetul din Carei condus de distinsa doamna prim procuror Anda Proşa si cu privire la articolele de fond scrise in Nagyk & Videke de consiierul primarului Kovacs Eugen, redactorul sef Boros Erno, pe tema ” holocaustului romanesc” indreptat nu impotriva evreilor ci impotriva maghiarilor din Romania?

Probabil ca d-na procuror nu intelege limba maghiara si acest lucru i-ar putea servi ca scuza (ieftina). O atentionam cu drag pe aceasta cale ca Boros a ajuns deja la episodul al 14-lea in care bate apa in piua pe acest subiect. Sau ii este frica de primar doamnei prim procuror? Posibil.

Dar distinsa Institutie a Prefectului Judetului Satu Mare n-are nici ea nimic de spus? Nici pana acum cazul Boros Erno n-a intrat in atentia Institutiei Prefectului judetului Satu Mare, nici pana acum aceasta n-a sesizat organele abilitate?

Probabil ca nici la Prefectura Satu Mare nu se citeste maculatura saptamanala editata de UDMR, organizatia din Carei.

In fond si la urma urmei Boros este functionar public, platit din banii contribuabililor careieni, bani care sunt folositi pentru a asigura aparitia saptamanala a unui ziar de partid, portavocea in Carei a organizatiei locale RDMSz, altfel spus UDMR.

Daca Boros ar fi un freelancer, poate ca ar putea scrie orice vrea, pe raspunderea si pe riscul lui. Dar el este platit de Kovacs Jeno, si in aceste conditii nu poate scrie doar indemnuri sovine indreptate mereu si mereu impotriva romanilor in general si a romanilor localnici din Carei in special.

Chiar am ajuns să ne plătim propria denigrare, în timp ce alţii se intrec a scrie texte antiromanesti si fac apologia pana si a criminalilor de război sub nasul autorităţilor şi din fonduri publice?

Ma intreb de asemenea daca directorul Direcției Judeţene pentru Cultură și Patrimoniu Național, George Vulturescu, ştie ceva despre serialul Boros avand ca tema „holocaustului romanesc indreptar impotriva maghiarilor” ( sic! ) sau nu stie citi nici dansul ungureste si este si mult prea mare prieten de pahar cu Kovacs, ca sa aiba curajul sa cuvanteze ceva pe aceasta tema?

de emil la 21 august 2013 - 17:38

După Ip, Treznea, Mureşenii de Câmpie, Sărmaş şi alte masacre comise de etnici unguri sub oblăduirea administraţiei ungureşti introduse în Ardealul de Nord prin diktatul de la Viena din 30 august 1940, legelista de la rmdiszno vorbeşte despre holocaustul antiunguresc. Problema pentru el şi ceilalţi legelista e că scrierea sa e doar fiction (că pentru science îţi trebuie şi fapte), ca şi nagymăgarorszag, aia moartă din 1919.
Dar, fiindcă 30 august e vinerea viitoare, ce-ar fi să-i ardem o comemorare la monument?

de un roman la 21 august 2013 - 18:00

Ar fi foarte potrivita o comemorare nu numai la Carei ci chiar in intreaga ROMANIE,o zi de doliu national…NU UITA !!!

Lasati un comentariu