Statul vinde apartamentele ANL cu 365 euro/mp

• publicat la: 16 august 2013
Statul vinde apartamentele ANL cu 365 euro/mp

Guvernul încurajează chiriaşii ANL să cumpere locuinţele în care stau, oferindu-le un preţ de 365 euro/mp. Pentru cei care vor să se mute în astfel de blocuri, dar nu sunt chiriaşi, preţurile sunt la nivelul pieţei.

Un apartament ANL de două camere, 60 mp, ajunge astfel la 22.000 de euro. La acest preţ poate fi achiziţionat doar de chiriaşii care îl ocupă de cel puţin un an. În total, Agenţia scoate la vânzare aproape 10.000 de locuinţe, pentru care speră să obţină în jur de 260 milioane de euro. „Pentru cele 9.680 unităţi locative ce pot fi vândute în orice moment, valoarea de investiţie ANL este de 772 milioane lei, iar în urma vânzării se poate obţine suma de 1,2 miliarde lei”, explică Executivul într-o hotărâre aprobată miercuri. Sumele obţinute astfel vor fi utilizate pentru finanţarea unor noi locuinţe pentru tineri.

Prin aceeaşi hotărâre, plafonul de garantare destinat achiziţiei de locuinţe ANL prin programul Prima Casă a fost majorat la 500 milioane de lei. Executivul susţine că astfel încurajează dezvoltarea pieţei imobiliare. “Adoptarea măsurii este de natură să răspundă unor necesităţi izvorâte din practică şi creează condiţiile propice pentru creşterea gradului de utilizare a plafonului de garanţii care pot fi acordate în cadrul programului Prima Casă, cu consecinţe directe asupra dezvoltării pieţei imobiliare şi a sectoarelor adiacente acestuia, asupra creşterii numărului de clienţi ai instituţiilor de credite şi a gradului de securizare a creditelor”, se precizează în documentul amintit.

Preţul a scăzut de la 441 euro/mp în 2012 la 365 euro/mp în 2013

Agenţia Naţională pentru Locuinţe precizează pe site-ul oficial că “în anul 2012, valoarea de vânzare a locuinţei către chiriaşi a fost de 411 euro/mp inclusiv TVA, din care se scade amortizarea calculată de la data punerii în funcţiune a locuinţei până la data vânzării acesteia”. În data de 30 iulie, ministrul Dezvoltării Regionale, Liviu Dragnea, a aprobat un ordin prin care se reduce preţul de vânzare la 365 euro/mp, inclusiv TVA. Locuinţele pentru tineri, destinate închirierii, pot fi cumpărate de actualii chiriaşi după o durată minimă de închiriere de un an. Programul de construire de locuinţe pentru tineri este finanţat de la bugetul de stat, inclusiv din credite externe contractate şi garantate de stat.

Pentru cei care vor să cumpere locuinţe în blocurile ANL, dar nu sunt chiriaşi, preţurile sunt la nivelul pieţei. Pentru un apartament cu 2 camere, 62 mp, statul cere între 55.000 şi 58.000 euro, ceea ce înseamnă în jur de 900 euro/mp./cotidianul.ro

Lasati un comentariu