Amenzi de peste 58 de mii de lei pentru deficienţe de comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie

• publicat la: 12 septembrie 2013
Amenzi de peste 58 de mii de lei pentru deficienţe de comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie

In perioada 26.08 – 06.09.2013, s-a desfăşurat o acţiune de control pentru verificarea respectării prevederilor legale privind modul de comercializare, etichetare, prezentare şi publicitate a pâinii şi produselor de panificatie, produselor de patiserie, a gogoşilor şi covrigilor.

 

Controlul s-a desfăşurat la 31 operatori economici (distribuitori si magazine)  atât în mediul urban, cât şi în mediul rural de pe raza judetului Satu Mare.

 

Inurma actiunilor de control a reiesit la unii dintre agenti lipsa mentionarii  încadrarii  în data durabilităţii minimale declarată de producători;lipsa afisarii  pretului de vanzare cu amanuntul  exprimat in lei per kg sau lei per bucata sau etichetare necorespunzatoare .

 

La un operator economic din  Livada, painea denumita ,,cu cartofi,, si ,,painea neagra,, nu avea  inscris  procentul % ingredientului in denumirea produsului.

 

Un operator din  Turt, producator  si comerciant  de  ,,cozonac cu nuca,, fara % umplutura, nu  respecta ordinea descrescatoare a ingredientelor .  La painea alba nu se mentiona originea cerealei (grau) iar la ,,painea multicereale,, denumirea era improprie deoarece se utiliza faina obtinuta doar din o singura cereala (grau)

 

 La 19 operatori din Satu Mare ,lista ingredientelor nu era descrisa in ordinea descrescatoare a cantitatilor determinate in momentul introducerii in procesul de fabricatie  sau lipseau denumirea ingredientelor utilizate in procesul de fabricatie.

 

Deasemenea s-a constatat nerespectarea normelor de transport, depozitare şi comercializare a pâinii şi produselor de panificaţie  depozitarea şi comercializarea  pâinii şi/sau a produselor de panificaţie în locuri autorizate şi dotate pentru acest scop de catre  doi operatori economici din Satu Mare.  

 

Nerespectarea normelor de verificare metrologica  la doi operatori  economici care nu au putut prezenta buletinul de verificare metrologica pentru cantarele  din dotarea unitatii a fost constatata la alti operatori.

In urma actiunilor de control au fost sanctionati  un numar de 23 operatori economici, fiind aplicate  sanciuni contraventionale cu  avertisment si 16 amenzi contraventionale in valoare  de 58.300 lei, fiind dispuse   masuri de oprire temporara de la comercializare pentru cantitatea de 205 kg paine si produse in valoare de   1110 lei , respectiv 45,2 kg  produse de patiserie in valoare de  682,5 lei    si oprire definitiva de la comercializare pentru 5,55 kg paine si produse in valoare de  42 lei.

.

comentarii

de Vlad Tepes la 13 septembrie 2013 - 07:15

Dupa valoarea evaziunii fiscale pe care acestia o produc,aceste sume sant de toata jena.

Lasati un comentariu