Careienii vor Natură nu Cianură !

• publicat la: 22 septembrie 2013
Careienii vor Natură nu Cianură !

La ora 17,00,pe platoul din faţa Monumentului Ostaşului Român de la Carei a avut loc mitingul de protest împotriva proiectului  minier de la Roşia Montană.Un început timid pentru organizatorii protestului dar pe parcurs s-au alăturat lor un număr de 50 de persoane,predominant tineri.

Schelele din jurul Monumetului au uşurat munca  protestatarilor care au avut astfel suport pentru amplasarea banerelor ce ilustrau doleanţele lor.

Niciun incident nu a perturbat buna desfăşurarea a manifestării de duminică.Organizatorii iau în calcul un nou protest şi pentru săptămâna viitoare,în funcţie de numărul doritorilor în a-şi exprima  opoziţia pentru implementarea proiectului minier propus de Guvern.

 

redacţia

 

comentarii

de petre la 22 septembrie 2013 - 18:23

bine careiu!!!!
ne vedem duminica viitoare!!!!!

de Mocan Romulus la 22 septembrie 2013 - 19:05

am fost aproape 70, am numarat eu personal 😉

de zoli la 22 septembrie 2013 - 19:50

am fost mai multi ca la satmar!!!!!

de ltc la 22 septembrie 2013 - 20:19

Multumim Paula
Pentru ca ai fost
Cu noi…..

de Ocean la 22 septembrie 2013 - 20:33

Eu cred ca totusi ar trebui repornita acea exploatatie miniera. S-ar crea in primul rind locuri de munca.este parerea mea.Si totusi avem nevoi se acele bogatii subterane la suprafata.

de DuhulLuiAvramIancu la 22 septembrie 2013 - 20:52

Unde ati fost motii mei?
(la placinte inainte…
la razbel tuleo fratie!)

de uff la 22 septembrie 2013 - 22:11

oare ar fi vorba de solidaritate ?,totusi au neamuri pe acolo, de acolo se trag, e normal ca vor binele neamurilor.

de Horia Mărieș la 23 septembrie 2013 - 04:58

Am zis să dăm și noi, „sudiștii” o mică mână de ajutor, un mic sprijin moral mitingului organizat la Carei. Să fim solidari cu careienii.

http://www.youtube.com/watch?v=xXiCiUjsPzU

de CraisorulMuntilor la 23 septembrie 2013 - 05:26

Si e vb de muntii nostri….
Muntii nu iazuri,lac uri,pas uni si alte cele……
Iarta -i Doamne………………………………………….

de uffduhulluiiancu la 23 septembrie 2013 - 06:35

bate aer de tulipan frustrat din gura voastra da e bine ca va plac numele noastre si va e rusine sa semnati cu ale voastre….

de radarul la 23 septembrie 2013 - 06:40

ba oceane da cu ignoranta cum stai?????
adica sa aducem la suprafata renumitrele galerii romane????
sau la tine doar banul vorbeste ???
in rest…intuneric estem. da..mai sapa…

de ltc1 la 23 septembrie 2013 - 06:57

Paula nu locuieste in Carei doar a venit pentru prezentare

de dictexpliclbromane la 23 septembrie 2013 - 07:01

CraisorulMuntilor
era numit Avram Iancu!
(pt fiul satului)

de eniko la 23 septembrie 2013 - 10:13

si noi avem un presedinte si un primar udemerist cu retinere pe salar pentru ca nu a platit datoriile si acum nu are nici casa si nici masina pe nume ca vine fiscu si confisca la el pana nu plateste datoriile!
si ca sa bage la jeb ceva banuti platerste la firma din marghita cateva miliarde pentru o carare de la monument la restaurant ca sa poate sa iese ceva si de acolo dar datoriile tot nu plateste si tot cu salaru taiat de 5 ani ramane acest primar sai presedinte de UDMR CAREI.

de emil la 23 septembrie 2013 - 10:15

Ocean,
locurile de munca (alea 2500) ar fi doar pentru 2 ani, după care ar rămâne doar 500-800 din ele, iar acestea din urma nu garantează nimeni ca ar fi pentru cei din zona. Apoi, în maximum 15 ani, băieții pleacă și le lasă localnicilor (nu știu care ar mai fi localnici dacă așezarea este distrusa complet) golul plus otrava (mai puternica sau mai putin, în funcție de concentrație și de cât din ea se recuperează) nici măcar galeriile romane nu vor mai supraviețui. De curiozitate, ipotetic, as întreba vajnicii apărători ai ideii de exploatare din Carei: ar fi de acord ca locuitorii orașului sa fie mutați la Ghenci, sau în pădurea Foieni, sau la Petresti, oriunde, pentru a se exploata gazul sau apele termale din subsol, în schimbul a 2500 de locuri de munca pentru 2 ani și cam 500-800 de locuri de munca pentru, sa zicem, clujeni sau sătmăreni, sau, de ce nu, chiar pentru dragii de secui, pe încă 15 ani? Dupa care, în locul Careilor sa rămână o groapa imensa în care, dacă tot e groapa, sa se arunce gunoaiele județului Satu Mare?

de Yossarian la 23 septembrie 2013 - 11:02

@ emil
Foarte corectă formularea problemei! Trebuiesc puse în balanță avantajele promise și dezavantajele certe.

de Ocean la 23 septembrie 2013 - 13:47

Da de emil, este putin adevarat cea ce afirmi tu. Dar eu care am un salar de 850 pe luna, din care ramin cu suma de 670. Plus sporuri, de 12 ani .. Ma gindesc si la acei mineri care ar dori sa isi adune cativa anisori, si sa plece intr-o pensie bine meritata. Ar fi o gura de aer. Este adevarat bani nu sunt totul. Dar acei 2500-3000 cetateni poate ar avea si ei un venit, si ar aduna ceva ani lucrati.Am inteles ca sacrificiul este foarte mare.din punctul de vedere a mediului. Totusi, nu pe locuitorii din Rosia Montana ar trebui sa ii lasam sa decida in primul rind. Iara-si, cine contribuie la stat lunar, cu doar un singur leut este bine venit. Plus ca mai ia si salariu, nu somaj, ajutor social, sau de-astea. Aceasta este adevarul si parerea mea.In privinta galeriilor Romane.noi nu avem drumurI de acces dar atunci ce dorim noi cu acele galerii. Turism cu ce sa facem? Poate aerian. Cu delta plane sau planoare. Ptr ca este zona muntoasa.

de nelu la 23 septembrie 2013 - 16:05

ocean prostu daca nu i fudul parca nu e prost destul….singuru lui neuron e mai mult decat obosit asa ca nu cereti de unde nu ieste….
crescut la ..ocean si nu stie cum e cu potentialul turistic in zona muntoasa….zici ocean si…pace.

de Ocean la 23 septembrie 2013 - 17:37

Corect de nelu. Valea Prahovei este zona este zona de campie. Busteni, Azuga, Valea Cerbului. Pelesul, Pelisor, sunt la marea neagra. Asta da neuron.Pastreaza-l pentru tine.

de anca la 23 septembrie 2013 - 18:02

da stii geografie
nu gluma..
nu vii sa predai ?

de Ocean la 23 septembrie 2013 - 19:05

Ba da, de anca. Vad ca lucrezi in invatamint. Sa fii sanatoasa.

de anda la 23 septembrie 2013 - 21:23

nu uitati de blestemul aurului romanesc !!!
strainii vor doar bogatile noastre si nu intereseaza pe nimeni sa ne faca noua locuri de munca ca doar au si ei somerii lor si nu da bunatatea peafara pe la neamu lor!
paziti Rosia Montana!

de agricultor la 24 septembrie 2013 - 15:22

si la CAREI vrem NATURA si nu cianura udemerista!

de Paul Sarvadi la 26 septembrie 2013 - 23:35

Pina va mai revniti din cacaturi cu moti si unguri si alte teme rasuflate, de doi bani si absolut fara sens.

Emil Culda ( expert, consultant economic, locuitor al României ):

„E foarte simplu până la urmă. Să zicem că accept ipoteza că acea tehnologie pe care ei o folosesc pentru extragerea aurului ar fi perfectă, astfel încât după ce scot tot terenul de acolo şi îl tratează poţi bea apă curată şi va creşte iarbă. Accept şi ipoteza că statul român va avea o redevenţă de 60%, ca să câştigăm cât merităm din acest proiect. Accept şi ipoteza că nu discutăm despre câteva sute de locuri de muncă, ci despre 10-15.000. Deci dacă acceptăm toate aceste ipoteze putem spune că este cea mai bună afacere pe care statul român de acum şi statul român de peste 10-15 ani a făcut-o sau o va face în veci.
Dar ar trebui să fim proştii-proştilor şi idioţii-idioţilor să credem că statul român este în stare de aşa ceva, că va fi în stare să monitorizeze tot procesul tehnologic astfel încât să se asigure că primeşte cât i se cuvine din exploatare şi să îşi încaseze redevenţa. Numai dacă sunt prost pot crede aşa ceva.
Păi nu am fost în stare să gestionăm o amărâtă de şosea cu Bechtel, nu am putut gestiona tăierile ilegale din păduri şi ne închipuim că vom putea gestiona un asemenea proiect? Pentru acest motiv cred că ar fi cea mai mare greşeală făcută de stat să intrăm în acest joc pe care nu-l putem juca. Iar primul-ministru şi acel avocat-ministru de trei lei, Dan Şova, vin şi ne spun că vor fi clauze în contract? Contractul nu e totul. Putem vorbi până la infinit, dar e clar că nu suntem pregătiţi pentru aşa ceva. Sigur trebuie găsită o soluţie de dezvoltare pentru acea zonă, şi eu sunt chiar din acea zonă şi o cunosc foarte bine.
Dar propaganda şi reclama care se face proiectului este deşănţată. Roşia Montană este una din multele localităţi din această ţară ai cărei locuitori nu mai au locuri de muncă la mină. Nu sunt singurii în această situaţie. Părerea mea este că protestele în stradă sunt extrem de bine-venite şi România are nevoie de ieşirile în stradă ca de apă. Ele sunt singura modalitate de corecţie pentru politicieni, e o dovadă clară de civism. Dacă ar fi după mine, aş face mitinguri în fiecare zi şi pentru toate problemele importante, iar guvenanţii i-aş schimba tot la patru luni dacă nu demonstrează că fac ceva pentru România”.

Lasati un comentariu