Ce se va întâmpla mai departe cu maidanezii?

• publicat la: 26 septembrie 2013
Ce se va întâmpla mai departe cu maidanezii?

Câinii fără stăpân nerevendicaţi sau neadoptaţi în 14 zile de la capturare vor putea fi eutanasiaţi, după ce legea care permite acest lucru a fost ieri declarată constituţională şi promulgată de Traian Băsescu.

Promulgarea legii a venit la doar câteva ore după ce judecătorii Curţii Constitu­ţionale au respins sesizarea depusă de 30 de parlamentari aparţinând mai multor grupuri politice. Din acest moment, întreaga responsabilitate pentru proasta gestionare a problemei câinilor maidanezi cade pe umerii autorităţilor locale. Potrivit actului normativ, consiliile locale şi Consiliul General al Municipiului Bucureşti vor avea un termen de 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii ca să înfiinţeze servicii specializate pentru gestionarea câinilor fără stăpân. Aceste servicii vor avea, prin altele, obligaţia creării unui registru în care să fie trecuţi câinii fără stăpân capturaţi pe raza sectorului sau a oraşului. Tot consiliile locale vor avea obligaţia amenajării şi suplimentării adăposturilor publice.

Condiţii pentru revendicare sau adopţie

În primele şapte zile de la capturare şi înregistrare în evidenţa adăpostului, câinii pot fi revendicaţi de către proprietar. Între 7 şi 14 zile, patrupedele pot fi în continuare revendicate, dar şi adoptate de către persoane fizice sau juridice din ţară ori din străinătate. Atât revendicarea, cât şi adopţia sunt gratuite. Încredinţarea câinilor se va face numai după ce animalele sunt consultate de medicul veterinar, sunt deparazitate, vaccinate antirabic, sterilizate şi identificate cu ajutorul unui microcip. Persoanele care revendică sau adoptă un câine vor trebui să completeze o declaraţie-angajament care prevede şase obligaţii. Printre acestea se numără aceea de a nu abandona câinele, de a-l controla şi supraveghea, dar şi de a înştiinţa autorităţile în cazul mutării patrupedului la o altă adresă decât cea menţionată iniţial.

În plus, în cazul adopţiei, doritorul trebuie să demonstreze că are spaţiu corespunzător pentru creşterea şi adăpostirea câinelui, precum şi resursele materiale necesare. În situaţia adoptării a mai mult de doi câini va fi nevoie să se prezinte şi acordul asociaţiei de proprietari sau, după caz, al vecinilor.

Ce se întâmplă după 14 zile

Dacă în două săptămâni de la capturare câinii nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, ei vor fi eutanasiaţi într-un anumit termen, însă doar în baza unei decizii emise de către o persoană împuternicită în acest sens de către primar. Decizia de eutanasiere se emite pentru fiecare patruped în parte, iar până la îndeplinirea procedurii, câinii pot fi în continuare revendicaţi sau adoptaţi. Eutanasierea, ca act de sacrificare prin „procedee rapide şi nedureroase“, va putea fi făcută doar de medicul veterinar. Amendamentele declarate ieri constituţionale au fost aduse de Parlament OUG nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor fără stăpân după ce, la începutul lunii septembrie, un copil de patru ani a murit sfâşiat de maidanezi în apropierea unui parc din sectorul 2. În prima fază, primarul general Sorin Oprescu a anunţat organizarea unui referendum pe tema câinilor fără stăpân din Bucureşti (al căror număr este estimat la 64.000). Ulterior, când Parlamentul a adoptat modificări la OUG nr. 155/2001, Oprescu a renunţat la ideea referendumului, spunând că autorităţile locale au în sfârşit o lege care să le răspundă la solicitări şi să le permită rezolvarea problemei. Ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, circa 150 de persoane au protestat la Palatul Parlamentului, blocând circulaţia în zonă.

sursa ziare.ro

Lasati un comentariu