D’ale Primăriei Carei:Sesiune de informare în loc de dezbatere publică

• publicat la: 24 septembrie 2013
D’ale Primăriei Carei:Sesiune de informare în loc de dezbatere publică

“În grădina lui Ion nu mai creşte niciun pom, c-a turnat Nicu beton”. ..era un refren ce circula nu cu mult timp în urmă ,mai exact in epoca de tristă amintire a totalitarismului comunist,cântec ce  se pare că redevine actual in mica noastră urbe,bineînţeles dacă înlocuim numele din cântec cu cele potrivite.

După ce tuia din zona fostului semafor( care acţionau ca un filtru,protejând persoanele ce poposeau pe băncile din jurul fântânii arteziene)  au fost defrisati fără reţinere,au urmat arborii din cele două părculeţe centrale,cel de lângă magazinul Oţelul şi cel din faţa restaurantului Bucuresti,spaţiul verde a fost înlocuit cu numeroase alei pline de dale si pavaje de toate dimensiunile şi culorile…De parcă o reamenajare nu se putea face fără reducerea suprafeţei  spaţiului  verde şi al copacilor.

De câteva zile,o nouă lucrare a Primăriei Carei atentează tot  la spatiul verde , fracţionându-l şi reducându-l într-o incercare disperată parcă  de a-l înlocui cu cât mai mult   material care nu are nimic de-a face cu natura….naturală.

Din păcate,pentru unii( unii care au  decizia la ei pentru aceste lucrări) ,iesirea în natură se poate face numai pe dale de beton,îngrădite cu borduri din belşug.

Să fie betonul materialul suficient de tar(r)e  de care să se agaţe  în drumul  lor pe …nisipuri mişcătoare?

Sau e „hap”-ul de care au nevoie pentru a le atenua spasmele generate de chinurile creaţiilor  megalomane in care au angajat oraşul fără a consulta nici măcar odată opinia publică?

Si dacă tot am adus in discutie consultarea opiniei publice,mi-au  atras atenţia ieri  nişte afişe lipite pe gardul  parcului,foi A4 obisnuite,in care se vorbeste despre  o sesiune de informare ce va avea loc vineri,27 septrembrie 2013,de la ora 15,00,in care se va vorbi despre realizarea investitiei “Revitalizarea Grădinii aferente Castelului”.

Imprăştiate in mod discret prin oraş,ca  un simplu anunţ ,ignorându-se parcă  importanta unei astfel de acţiuni ,aflăm că   “Primăria Carei organizează in sala de expozitii a Castelului ,de la ora 15,00,o sesiune de informare privind realizarea investitiei Revitalizarea Grădinii aferente Castelului”,cu finanţare obţinută pentru proiectul cod  HURO 1101/019/1.3.1.

Invităm toţi cetăţenii interesati să participle la această informare pentru a afla detalii referitoare la implementarea proiectului mentionat.Informatii suplimentare se pot obtine zilnic intre orele 8-13,00 la cam.12 din sediul Primariei,la dl.ing.Egli Sebastian,sef serviciu Urbanism sau la telefon 0261 861060.”

Cu alte cuvinte,careienii sunt invitati să afle detaliile referitoare la implementarea proiectului care de altfel este in plină derulare,şi nu pentru a-şi  exprima  sugestiile sau părerea in ce priveşte utilitatea sau oportunitatea lui .

Acesta este proiectul,noi deja am hotărât ce si cum,dar avem nevoie să bifăm o actiune de întâlnire cu cetăţenii pentru că dă bine la proiect şi avem nevoie de poze de pus la dosar.-aceasta ar fi  de fapt traducerea acţiunii care va avea loc vineri la sala de expozitii de la Castel.

Si dacă tot avem un castel medieval şi recent am avut şi un Festival Medieval,de ce să  nu imprumute si Primăria acest …trend si să purceadă in anul 2013 la lipit afişe  doar pe garduri şi in geamuri, fără a mai lua in calcul presa locală şi comunicatele ce ar fi trebuit transmise cetăţenilor care  nu circulă pe căile de acces pe care au fost lipite colile de la primărie cu anunţul intâlnirii de vineri?!

Daniela Ciută

comentarii

de Nagykárolyi la 24 septembrie 2013 - 13:39

De comentat e usor dragi tovarasi ! Ar trebui facut ceva in loc de aceste comentarii rau voitoare. Voua nu va convine nimic. Ar trebiu sa va bucurati ca aleele din parc vor fi frumoase in locul asfaltului si gropilor de acuma. Va faceti de ras ca de obicei.

de laurentiu la 24 septembrie 2013 - 13:52

tulipanii nu se fac de ras cu un presedinte UDMR CAREi si primar cu retinere pe salar pentru datoriile neplatite????/
ati ales unu plimbat cu cortu prin lume care nu are legatura cu Careiul si care nu e in stare ca sa aiba o casa a lui nici la varsta asta si isi cumpara masina din banii orasului pe fundatia de turism ca el nu are dreptul sa fie proprietar pana nu isi plateste datoriile de miliarde asa cum a scris CIUTA inscrisoarea de acum 5 ani.
E usor de verificat si de documentat dar poate ca pe voi nu va duce capul la asa ceva daca nu sunteti in stare sa citit fluturasul de salar al presedintelui UDMR CAREI si primar.Nimic din ce e legal nu va convine pentru ca nu stiti sa traiti decat din furat ca si cortutrarul vostru pe care il tineti de sef pastor.Cum e turcu si pistolu,igaz?

de miki la 24 septembrie 2013 - 13:53

ce exprimare comunista la tulipani…inca nu stiu ca a disparut comunismul????
daca au ales tot comunistiu sa ii conduca probabil ca nu au cumsa observe si folosesc limbajul de la sedintele de iudemereu…dragi tovarasi…..

de vulpita la 24 septembrie 2013 - 15:13

primaria Carei se ascunde dupa niste fituici pe care le tranteste prim oras de aceasta data numai in limba romana si nu urla nimeni ca din gura de sarpe ca nu sunt traduse si in maghiara;
mai mult nici macar in ziarele maghiare nu este anuntata aceasta intalnire de parca le-ar fi frica sa nu cumva sa vina cineva pe acolo si sa ii deranjeze pe domni cu intrebarile!
ce salar ia consilierul primarului si pentru ce?
cand a semnat condica ultima data sau mai bine zis cand a urcat in primarie in ultimele luni ca noi nu am vazut nici macar umbra sa pe coridor!

de marius la 24 septembrie 2013 - 15:17

si eu sunt de parere ca ceea ce se face este de laudat(diverse amenajari) respectiv ca ceea ce nu se face sau modul in care se face se poate judeca(unele amenajari).

Piaţa Avram Iancu
Monumentul Ostaşului Român

de agricultor la 24 septembrie 2013 - 15:19

ce poti sa astepti dela fostii comunisti care conduc orasul in stil diktatorial?
astia cred ca carnetele de peceristi le da dreptul sa calce pe toti in picioare si uita ca fara respect nu poti sa astepti nimic bun.
chiar daca cum se scalda in bani si rad ca au pacalit careienii vor da socoteala pentru toate necazurile pricinuite necajitilor care sunt obligati sa faca naveta sau sa plece de aici in alte orase.
si alti parinti ar vrea sa aiba copii scoliti aproape dar ei uita ca dupa plata si rasplata va fi!!!!

de xaver la 24 septembrie 2013 - 19:57

Nimeni nu se intereseaza de fluturasi, nici de al lui Ciuta nici de al primarului. Nici macar datoriile primarului nu ne intereseaza. El le plateste. Ceea ce ne intereseaza este ca orasul va fi mai frumos. Numai voi, cei cu gura mare nu vreti sa recunoasteti. Oare care dintre voi a miscat vreo piatra pentru acest oras? Suntem siguri ca nici unu, sunteti o gramada de impotenti cu gura spurcata.

de ildi la 24 septembrie 2013 - 20:29

normal ca nu va intereseaza fluturasii ca si voi aveti datoriile ca si primaru si nu platiti nici impozitele asa cum boros nu mere la servici si totusi primeste salaru de la primar da noi facem naveta la satumare si nu da nimeni la noi salar daca nu merem dimineata la lucru!
pe voi intereseaza sa puteti face afacerile cu pavajele ca toata lumea stie cum si de unde se iau si cine baga multi bani in buzunar din ele!
sa veniti la cartiere sa vedeti cum batut joc de noi cei care pus pavaj si sa vedeti ce frumos este..Rusine sa fie la voi ca furati banii de la noi care platim impozitele si nu avem ca si primaru datoriile!
numai sa furati si sa minti stiti ca daca pica jeno nici voi nu mai aveti de unde sa traiti si asta doare la voi!

de careian la 24 septembrie 2013 - 20:37

Am vazut ce casa si-a facut Ciuta din banii lui si pe numele lui si vedem si cea in care sta jeno desi nu este pe numele lui ca nu are cum pana nu plateste la finante datoriile.Am vazut diferenta si ne ajunge ce am vazut ca sa tragem concluziile asa ca stai linistit potentule….pe banii altora.Si mai vedem ca Ciuta are aceiasi firma din 90 iar primaru a falimentat deja vreo 4 de potent ce este si priceput.Si alea 4 sunt fara Crasna unde a lasat pe drumuri sute de muncitori!

de Ocean la 24 septembrie 2013 - 20:47

Ai dreptate de xaver. Tu esti cel cu madularul mare si tare. Restul sunt
toti inpotenti.Dar ma irita si ma ia dracu cand un sexos ca tine, il baca intr-o oala pe nesintitul, mincinosul, si excrocul de Kovacs. Cu Ciuta Ilie, da mai sexosule Ciuta este un om corect, cinstit, adevarat familist. Isi plateste inpozitele la stat, da de lucru la CareieniI. Cu toate ca nu aste bastinas, si nu asteapta sa fie Primar, ca sa poata sa isi acopere datoriile, catre stat.Sa circule in masinile Primariei.Masini luxoase are Ciuta. Chiar doua. Atitea am vazut eu. Masini pe care ziua le loveste,Primarul si peste noapte le repara crezand ca toata lumea este proasta. Tu ce poti arata cu realizarile tale? Aia din pantaloni! Da sa sti ca acela este un Mascul dominant, sexosule. Care poate arata ceva realizat de el in aceasta viata scurta de om, familie, casa , masini luxoase,copii educati, firma , un cetatean exenplu. Fara datori la stat, s-au la altii, si fara mismacuri UDMR-te Nu se lauda cu ce ia dat mama natura. S-au bunul Dumnezeu.Asa ca lasal in pace tu pe Ciuta.

de coriolan la 24 septembrie 2013 - 21:36

Multi ca xaver, cel cu madular mare, si ca nagykaroly, se arata-n vorbe tari! Da’ mai tampitilor, ia mereti ma, pana la Monument si vedeti ce fantana arteziana megalomana si-o facut aiesta! Capacele alea de canal arata ca doua tzitze stoarse, iara betonu’ ce incadreaza gratarele de scurgere, se exfoliaza( se beleste ma, daca nu intelegeti!) bine de tot si nici nu functioneaza, bai tzucalai!Mereti ma prin centru si iti vedea cum sa lasa pavajele alea si cum se ciobesc!In fata la Bucurestiu’ si-o facut alei ,ca nu cumva sa calce-n tyina ,cand pe viscol cu ploaie, se duce sa-si aduca aminte de Petofi!Mereti ma guralailor prin cartierele MV 1si2, si-ti vedea numai lucruri neterminate, sau facute-n pripa!,guri de canal acoperite cu pavaje,dale puse langa borduri vechi!…..BAAAA! Cei frumos ii frumos! Place la tata lume’! Da nu facut in doru’ labartzatei calului!Priceput-ati voi cu gura-n dunga?Tzuca-v-as cu paru-ntre dinti pa amindoi, odata, de doua ori si de cate ori ii nevoie!

de Horia Mărieș la 24 septembrie 2013 - 22:44

@xaver la 24 September 2013 – 19:57

Pe englezește, e drept, în jargou, la așa ceva se răspunde simplu: hai sictir!

de ZSOLTI la 25 septembrie 2013 - 03:41

Invidia, ca ura ce mocneste, devine o adevarata actiune de denigrare a semenului, prin tot felul de defaimari, calomnii, intrigi, incat iritarea poate ajunge pana la paroxism,

de careianu la 25 septembrie 2013 - 06:44

sa fie false toate documentele prezentate peaici?
ar fi o problema pentru cei din primarie..
dar nu singura….
pana cand se lamureste barat ca zvonistica lui lajos si jeno nu mai da roadele de altadata mai bine ati gasi un om serios sa va reprezinte ca astia va fac de tot rasu pe unde umbla …
si curcile rad de ce e in cartiere….
place la voi?
pe ca sa fim invidiosi?
pe urat si pe furt?
doare adevarul….

de ildi la 25 septembrie 2013 - 07:53

pe voi intereseaza nu omul ci sa fie magyar pe noi intereseaza sa traim bine si atunci poate sa fie si svab si roman si tzigany si magyar.
ati spus ca trebuie sa fie karoly si voi ati adus din cei care umbla cu cortul in spinare prin tara…..si se opreste de unde poate sa sparleste…asa ca pofa be ludo!

de Horia Mărieș la 25 septembrie 2013 - 08:04

@ZSOLTI la 25 September 2013 – 03:41

Spunem cu mare drag aceiași vorbă englezească și la adresa bla-bla-ului debitat mai sus de @ZSOLTI, un individ mereu alături de subiectul aflat în discuție, mereu pe arătură și/sau pe legelö.

Nu știu, dar ar fi interesant să aflu de la cunoscători, cine sunt antreprenorii, firmele care execută lucrările numite „Revitalizarea Grădinii aferente Castelului” si „Manej”. De asemenea, să cunosc modul în care s-au derulat licitațiile organizate de Primăria Carei pentru atribuirea acestor lucrări, cine au fost firmele concurente, de ce n-au câștigat acelea, etc.

Nu de alta, dar aflu din lecturarea articolului că la cele două părculeţe centrale, cel de lângă magazinul Oţelul şi cel din faţa restaurantului Bucuresti, spaţiul verde a fost înlocuit cu numeroase alei pline de dale si pavaje de toate dimensiunile şi culorile….și că același lucru se întâmplă mai nou și în Parcul Dendrologic (Grădina) aferent(ă) Castelului.

Pare să fie o abundență de dale și borduri în zona Sătmarului, sau, cel puțin, așa cum opinează și @ildi mai sus, Primăria Carei „face afacerile cu pavajele ca toata lumea stie cum si de unde se iau si cine baga multi bani in buzunar din ele!” Eu știam că în județ a fost în acest an o recoltă abundentă de grâu și de porumb și nu de dale și borduri. Înseamnă că am fost greșit informat de către Direcția Agricolă.

Să fiu sincer, nu cunosc în detaliu „cum și de unde se iau (pavajele, dalele, bordurile) și cine bagă mulți bani în buzunar din ele”, dar mi-ar plăcea să aflu, să-i știu nominal pe respectivii „oameni de afaceri”. Asta doar așa, ca să existe niscaiva transparență.

Dale, borduri, trotuare, alei, parcuri în oraș, toate astea par să fie apanajul, jobul, în sarcina și în responsabilitatea Direcției Serviciilor Publice locale (director Adorján Csaba), Sector Drumuri și Construcții (Șef Sector Noaghi Constantin, Șef Formație Szeri Alexandru) plus Sector Intreținere Spații Verzi (Șef Sector Holhos Doina), aflată sub coordonarea directă a viceprimarului Ludovic Keizer Lajos. În total 1 viceprimar, 1 director, 2 șefi sector, 1 șef formație și 53 (cincizecișitrei) de muncitori.

Mă întreb năuc, oare trupa asta numeroasă de 58 de celoveci ce mai face azi prin oraș, în condițiile în care lucrările cu profil trotuare, alei, parcuri, spații verzi, etc. au fost încredințate prin licitație unor firme din afara orașului, ca de exemplu SC Marconst SRL Marghita (firma de casă a UDMR-ului din zonă) și SC Tehnic Asist SRL Botoșani (firmă favorizată de altfel și la nivel județean, după cum colportează prin presa locală unii cârcotași) și în condițiile în care, prin adoptarea H.C.L. nr. 59 /2013 din 18 iunie 2013 primarul Eugen Kovács Jenö a întors-o ca la Ploiești și contrar celor promise în campania electorală de anul trecut, a reorientat din împrumutul de 7.300.000 lei contractat cu B.C.R., suma de 4.007.374 lei ce fusese destinată inițial pentru reabilitarea (repararea) strazilor și trotuarelor din Carei, spre alte obiective de investiții, printre care și cel care-l doare se pare cel mai tare azi datorită întârzierilor de cel puțin doi ani față de termenul contractat cu SC Dominium SRL Satu Mare, și anume „Renaşterea centrului istoric a municipiului Carei – Hanul Steaua de Aur” – 2.180.568,48 lei, adică noul/vechiul sediu al Primăriei, fogadăul favorit al poetului Petöfi Sándor.

Păi dacă le-a tăiat celor de la Direcția Serviciilor Publice locale (director Adorján Csaba), Sector Drumuri și Construcții (Șef Sector Noaghi Constantin, Șef Formație Szeri Alexandru) macaroana finanțării lucrărilor, boicotându-l inclusiv pe viecprimarul Ludovic Keizer Lajos, dacă primarul le-a luat obiectul muncii numit reparare străzi și trotuare, ce mai face oare trupa asta numeroasă de 58 de celoveci prin oraș, cu ce se ocupă oare, taie cumva frunzele castanilor la câinii maidanezi, cei fără stăpân ???

Aflu mai nou că a început demolarea WC-urilor publice neautorizate (fostele case ale servitorilor) din incinta Parcului Dendrologic, în partea dinspre Monument. Dacă este așa, este chiar bine. Propun ca în locul lor să nu se mai construiască nimic, să se facă niște ronduri cu flori și să se monteze bănci pentru mămicile cu copii și pentru pensionarii care se plimbă prin parc.
Sau dacă tot se va construi ceva, să se construiască o berărie destinată pensionarilor. Dacă tot avem un Castel medieval şi recent am avut şi un Festival Medieval se va potrivi cu acestea și o berărie a pensionarilor fiindcă și aceștia au un autentic aer medieval. La nevoie, pensionarii vor purta și armuri medievale, numai bere gârlă și voie bună să fie în Parc.

La un moment dat, cineva întreba pe aici pe la Comentarii:

„de fifi la 12 May 2013 – 07:26

o facut rost de bani primaru sau cum a reusit sa is baga in straita si multe hectare de teren adica 30 la viile …..????? pentru asta trebuit ajutorul de la uslisti? ”

Știe cineva să-i răspundă, dar documentat, cu probe domnului @fifi?
Despre ce fel de 30 de hectare este vorba? Despre ce Viile..xxx.. este vorba?

de maia la 25 septembrie 2013 - 08:05

jolti si ludo voi vreti sa avem gradina de beton sau doriti sa fie parc natural cum a fost si cand noi am crescut acolo si am facut curat prin el si am vazut filmele la cinematograful de acolo si am cules ibolya dupa scoala ./
ce frumos a fost cu gardul din jur la castel pe care repede au taiat constructorii.
de ce nu va place natura si vreti sa umpleti totul cu beton?
de ce e pusa intalnirea de vineri la ora 3 dupa masa cand noi scapam de la servici la 3 si jumatate?

de careien la 25 septembrie 2013 - 08:20

Pe noi ne intereseaza sa ne conduca un om integru care a aratat ce stie sa faca si cum a reusit sa isi faca avere si nu ne intereseaza etnia.
Rautacioasii extremisti vor doar etnic maghiar chiar daca majoritatea lor sufera de aceiasi lipsa de locuri de munca si de aceiasi viata grea.Ei isi sacrifica si coetnicii pentru scopul lor si buzunarele lor si poate de aceea e deranjant domnul Ciuta care respecta omul indiferent de etnie si o face de peste 20 de ani la firma lui.Rezultatele se vad cu ochiul liber!

de doru la 25 septembrie 2013 - 08:21

vineri la 15 spuneti?
vom fi acolo

de ferdinand la 25 septembrie 2013 - 10:17

ce frumos era castelul si parcul pe cand ne plimbam cu regina maria pe acolo…plin de verdeata…bine ingrijit…..pacat sa renuntati la asa ceva…..

de ilie ciuta la 26 septembrie 2013 - 22:26

ce bine ca se lucreaza la parc traiasca primarul impreuna cu consiliul local pentru ca munceste

de keizer lajos la 27 septembrie 2013 - 06:44

ce bine ca am bagat oamenii lui geza la sedinta udemereului si am ales pe jeno de presedinte cand a trebuit si acum putem sa va luam toti banii ca avem consilierii nostri care ne voteaza toate proiectele si apoi noi putem sa aducem firmele de la pericei si marghita ca sa faca lucrarile da asa cum stiu eu ca trebe facute adica sa ne iasa si noua macar de o casa in fiecare an si in fiecare statiune ca e frumos si la praid si la sovata si tare place la cica noastre…..bine ca am aranjat si pe jeno sa mai prinda un mandat ca altfel ramane iarasi fara lemn la fabricuta si nu mai poate sa taie copacii dim parc…bine ca gateru de la urziceni lucreaza pentru noi si apoi cu banii mergem in america si dam si la sogoru attila sa se simte si el bine … pe cine intereseaza orasu si careienii…lovei sa iasa la noi si… irany ponyvas

de keizer lajos la 27 septembrie 2013 - 06:50

dar sa nu uitam ca jeno mai are de platit datoriile si trebuie sa intelegeti ca tot de la orasul vom lua banii ca sa platim ca noi nu stim sa lucram corect si trebuie sa smekerim daca altfel nu stim.
sa veniti repede sa platiti darile ca trebuie banii la noi ca vine iarna si trebuie sa platim biletele la bali si mai trebuie sa las si pentru sogoru ca daca doamna nu are servici se plictiseste …..

de kovacs la 27 septembrie 2013 - 06:53

iaiiiii da de ce trebuie sa spui tu asta lajoskam????
eu dau la tine o paine ca fara mine nu mancai din banii orasului si din lucrarile cu pavajul!!!!!!
si acum tu vii si spui sa aude toti la tine????

de xaver la 30 septembrie 2013 - 22:13

Ar fi timpul ca cei de la redactie sa se consulte cu un psihiatru si sa se trateze. Cucomentariile scrise sau publicate depasesc bunul simt, si dovedesc ca acseti oameni chiar au mare nevoie de tratament serios.

de veronel la 30 septembrie 2013 - 22:49

tratamentul trebuie sa fie atat de serios incat sa nu mai se auda de ispravile celor doi primari cu case prin statiunile …sau sa nu se spune ca primaru inca nu a platit datoriile pentru care are salaru taiat cu 30%????
sau sa fie atat de tratament ca sa nu se spuna ca nu poate sa aiba nimic pe nume pana nu scapa de datoriile facute dupa ce a falimentat 4 firme????
sa nu se spune ca circula cu masina cumparata din banii fundatiei de turism local cu care au si facut accident????cine a platit reparatiile????
unde este padurea de la ianculesti si terenurile lipsa????
cine construieste langa lacul ianculesti cabana si de ce nu se ia autorizatie de constructie asa cum fac careienii care nu sunt primari???
pentru gradinita reformata se gasesc bani cu miliardele dar pentru geamurile de la scoala lucaciu????
sa pui fetita de sef la tineretul udemerist e bun simt dar sa spui ca traiesti din fondurile orasului pe picior mare ca tu nu ai fost in stare decat sa falimentezi firmele tale nu e bun simt igaz????
mare snapani si tulipanii astia.
dau cu picioru la telectuali si aduc numai borfasi fara scoala in frunte si mai le trebe si bun simt daca de acasa nu au invatat!

Lasati un comentariu