Drumurile unui donator de sânge

• publicat la: 25 septembrie 2013
Drumurile unui donator de sânge

 

Medicina transfuzională este una dintre cele mai importante componente ale sănătăţii publice. Mii de români au nevoie, în fiecare an, de transfuzii de sânge.

Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) din Satu Mare se confruntă cu o criză a sângelui fără precedent. Directoare Doiniţa Crişan afirmă că din cauza reducerii drastice a numărului de donatori, de la începutul lunii septembrie toate stocurile de sânge ale CTS sunt aproape de zero.Urmare a acestui apel,un număr de 25 de jandarmi s-au prezentat acum 2 zile la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) pentru a dona sânge.

Actiuni de recoltare de sânge de către CTS aveau loc lunar până in aprilie 2011 si in municipiul Carei,redacţia Buletin de Carei  mediatizând mereu  datele la care urma să aibă loc această activitate,pentru a aduna cât mai mulţi donatori şi a creşte astfel stocul de sânge atât de necesar  celor aflaţi în situaţii disperate.

Intrase deja in rutină ca în fiecare a doua joi din lună,CTS să fie prezent la Carei.

După sistarea acestei acţiuni,in mai 2011, am cerut opinia directorului  instituţiei,dr.Doina Crişan,in cursul lunii noiembrie 2011,dânsa afirmând că nu se fac deplasări la Carei datorită numărului redus de personal,fapt menţionat in articolul In municipiul Carei nu se mai poate dona sânge.

Potrivit datelor obtinute la acea dată,numai în anul 2010 au fost o mie de donatori careieni,fapt deloc de neglijat.

In cursul zilei de ieri,24 septembrie,în urma anunţului potrivit căruia jandarmii s-au mobilizat rapid pentru a   veni în ajutorul CTS al cărui stoc de sânge  e în pericol,am contactat telefonic conducerea CTS.

De această dată,directorul dr.Doina Crişan a afirmat că unul din motivele pentru care nu mai face deplasarea la Carei este “imposibilitatea de a lucra in stres.Nu aveam loc suficient,nici spatiu adecvat,trebuia să venim din timp să instalăm aparatura,nu erau suficiente prize si se întâmpla ca de fiecare dată trebuia să apelăm la Politia Comunitară pentru a se face ordine iar aşa in stres nu se poate lucra.Nu am pierdut nimic spun ,pentru că lunar vin si la Satu Mare 70 de careieni,le plătim drumul până aici,s-au obisnuit aici,e foarte bine aşa ,este disciplina aici şi civilizat”.

Contactat telefonic ,Ecsedi Ioan,seful Politiei Locale,a afirmat că nu isi aminteşte ca să fi existat vreo altercatie intre donatori sau intre donatori si asistenti si care să necesite intervenţia agentilor prezenti dealtfel la  instituţia de sănătate careieană.

Potrivit datelor recensământului din 2011,municipiul Carei are 21.800 de locuitori la care se adaugă si localităţile limitrofe.Avem un Spital Municipal care dispune de dotari deosebite,deasemenea si de spatiu la care se adauga si Ambulatoriul situat in imediata sa apropiere.

În schimbul sângelui donat, cetăţenii primesc 7 tichete de masă, o zi liberă de la locul de muncă, o serie de analize gratuite şi o consultaţie medicală.

După inchiderea din luna august 2009 a oficiului din Carei a Casei Judeţene de Pensii a urmat in anul următor şi inchiderea Oficiului Teritorial pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii  iar din primăvara lui 2011 nici Centru de Transfuzii Sangvine nu mai este prezent la noi in oraş.De fapt,nici audienţe la Primărie nu se mai ţin de ani de zile .

Având in vedere insă criza de sânge cu care se confruntă judeţul nostru ar fi poate utilă o colaborare directă intre  Centrul de Transfuzii  si  unităţile  economice mai mari din municipiul Carei,câteva ce-i drept dar….fiecare picătură de sânge contează,nu?

 

Daniela Ciută

comentarii

de betina la 26 septembrie 2013 - 19:55

era bine sa mai fi ramas si la noi punctul pentru donare de sange.
e mai greu sa vii cu microbusu dpa ce ai donat sange.

Lasati un comentariu