Egoismul Angelei Merkel a paralizat întreaga UE

• publicat la: 11 septembrie 2013
Egoismul Angelei Merkel a paralizat întreaga UE

După săptămâni de ezitări în dosarul sirian, Angela Merkel a ajuns să acuze alte state UE de egoism, când, de fapt, dovada supremă a egoismului este atitudinea Germaniei, care a blocat luni de zile funcționarea UE. Motivul: interesele politice ale unui cancelar aflat în campanie electorală, scrie „Der Spiegel”.

Cancelarul Germaniei a refuzat, ințial, să semneze Declarația Comună a celor 10 state G20 plus Spania, vineri, la summitul de la Sankt Petersburg. Declarația a fost însă semnată de Italia, Franța, Marea Britanie și Spania. O zi mai târziu, pusă în fața faptului împlinit, Merkel semnează această Declarație, alături de restul liderilor europeni, printre care și Traian Băsescu. Explicația cancelarului german: a dorit să se consulte înainte de a semna cu statele europene mai mici, care nu au participat la summitul G20. Mai mult, ea a acuzat de egoism Spania, Italia, Marea Britanie și Franța. ”Nu cred că este bine ca cinci state mari să cadă de acord asupra unei poziții când celelalte 23 de state membre UE nu sunt prezente, mai ales când știu că toate cele 28 de state vor sta la aceeași masă peste 24 de ore”, a spus Merkel.

Potrivit „Der Spiegel”, Merkel a dat dovadă de ipocrizie prin acest mesaj, aât timp cât, de fapt, politica sa a devenit manifestarea plenară a egoismului german. Aflată de luni de zile în campanie electorală, Merkel a paralizat întreaga activitate a UE, de frica alegătorilor germani. De la teama de a nu fi sancționată pentru susținerea unei potențiale lovituri militare în Siria și până la frica de a nu fi taxată la urne pentru acordarea de noi împrumuturi statelor sudice din zona euro, Merkel a preferat să blocheze orice dezbateri europene până după alegerile de pe 22 septembrie, indiferent de costurile politice și economice pentru restul statelor UE.

Se cunoaște modul în care Merkel a intervenit vehement la Bruxelles pentru blocarea legislației ce înăsprește normele de mediu ce trebuie respectate de constructorii de automobile de lux, precum Mercedes și BMW. Atentă la lobby-ul acestora, Merkel a paralizat un întreg proces. La fel a acționat si în privința mutualizării datoriilor statelor din zona euro și a politicilor pentru accelerarea creșterii economice si pentru crearea de locuri de mucă in statele sudice ale UE. Erau politici care presupuneau noi cheltuieli pentru Germania, iar Merkel a preferat blocajul, de teama pierderii unor voturi. Cancelarul a declarat că ”nu văd necesară transferarea mai multor puteri către Comisia de la Bruxelles în anii următori”, creând astfel incertitudine în UE, dar reușind să-și apropie o parte din alegătorii eurosceptici din Germania, adepți ai noii formațiuni Alternativa pentru Germania. După ce a susținut crearea unei uniuni bancare în UE, acum Merkel militează pentru întărirea legislațiilor naționale în domeniu, pentru a demonstra cât de mult protejează băncile de stat din landurile germane, semănând din nou confuzie la Bruxelles. Și tot in acest fel au fost amânate negocierile pentru aderarea Serbiei și Turciei la UE.

Potrivit „Der Spiegel”, Merkel se comportă de parcă întreaga lume ar trebui să stea pe loc atât timp cât în Germania urmează alegeri federale.

Însă, după cum scrie „Financial Times”, una dintre dovezile cele mai clare ale egoismului Angelei Merkel o reprezintă obstinația cu care susține adoptarea modelului economic german de către toate statele UE: o piață a muncii extrem de dereglementată, o disciplină fiscală draconică, o spaimă organică fata de o oricât de mică inflație și o economie bazată pe exporturi masive. ”Oare toate lumea trebuie sa aibă excedente bugetare și comerciale? Cu cine să obțină aceste excedente, cu marțienii?”, scrie „Financial Times”.

Şi revista „The Economist critică” aceasta politică înțepenită a Angelei Merkel. ”Paradoxal, țara care respinge cel mai mult naționalismul este cea care se concentrează cel mai mult pe factorii naționali”, scrie „The Economist”.

”Pentru doamna Merkel și pentru o bună parte din elita germană, crearea unei Europe prospere prin creșterea competitivitatii este o strategie suficientă. Dar a arunca întreaga responsabilitate în spatele statelor datornice nu are sens. Cu cât salariile și preturile din Europa de Sud vor fi reduse mai mult, cu atât mai puțini vor fi cei care își vor permite să-și achite datoriile, inclusiv cele față de Germania. Zona euro își va reveni mai repede și mai bine dacă Germania va cheltui mai mult pe plan intern. Altfel, va trebui să asigure mai multe împrumuturi pentru restul zonei euro. Mulți economiști germani știu aceste lucruri. Dar politica euro a Germaniei nu este făcută de economiști, ci de juriști si regulamente. Politicienii germani au tendința de a nu recurge la o viziune amplă când judecă rolul Germaniei în relație cu alte țări. Ei se gândesc doar la politicile de succes strict germane. Iar aceasta este e diferit de a gândi o politică care să funcționeze într-o regiune extinsă”, scrie „The Economist”.

sursa cotidianul.ro

Lasati un comentariu